5 manuscrise și coduri misterioase încă nedescifrate

Tuturor ne place, din când în când, să încercăm să dezlegăm mistere. Dacă ești fascinat de poveștile polițiste și de spargerea codurilor, acest articol este pentru tine.

Lista de enigme nerezolvate din istoria omenirii este foarte lungă. Unele dintre ele sunt legate de bani, așa că, dacă acesta este singurul tău interes, cu atât mai bine. Așadar, dacă îți plac provocările și vrei să-ți exersezi mintea, descoperă cinci coduri care încă nu au fost sparte.

1

Codurile Beale

Codurile Beale sunt, de fapt, trei mesaje cifrate lăsate de Thomas Beale unui prieten în anul îndepărtat 1822. Este considerată una dintre cele mai mari enigme nerezolvate din lumea vânătorilor de comori.

Prin acest cifru, Beale i-ar fi lăsat instrucțiuni unui prieten, Robert Morriss, despre locul unde ar fi fost îngropată o comoară în Virginia, Statele Unite. Prietenul trebuia să le descifreze în cazul în care Beale nu se întorcea dintr-o anumită călătorie și, pentru a face acest lucru, urma să primească o scrisoare care să conțină modalitatea de rezolvare a enigmei.

Cum Morriss nu a mai primit scrisoarea niciodată, misterul rămâne nerezolvat. Tot ce se știe este că este vorba de aur și argint (din cele trei mesaje, singurul descifrat descria conținutul comorii), o sumă care astăzi s-ar ridica la aproximativ 20 de milioane de dolari.

2

Manuscrisul Voynich

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Manuscrisul Voynich și-a primit numele cu referire la librarul Wilfrid Michael Voynich, care în 1912 l-a achiziționat în zona rurală din Italia. Este vorba de 204 pagini cu conținut de neînțeles, despre care cercetătorii cred că a fost scris cu aproximativ 600 de ani în urmă.

Nimic nu a fost descifrat până în prezent, rămânând doar câteva teorii în legătură cu aceasta. Una dintre ipoteze susține că această carte este, de fapt, o farsă prin care magicianul și astrologul englez Edward Kelley a încercat să-l înșele pe împăratul Rudolf al II-lea.

Un altul susține că ar fi fost creat de Leonardo da Vinci în copilărie. Există multe studii și cărți publicate despre acest manuscris, dar până în prezent codul rămâne nedescifrat.

3

Secțiunea 4 a sculpturii Kryptos

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

În fața sediului CIA, agenția americană de spionaj, sculptorul Jim Sanborn a instalat în 1990, la cererea instituției, o piesă numită Kryptos. Se pare că misterul din jurul codului prezent în sculptură nu făcea parte din cerere.

Sanborn a lăsat chiar și un plic cu o parte din soluția enigmei, dar secretul rămâne activ. Monumentul, o piesă realizată din patru plăci de cupru, seamănă cu un pergament, iar codul său este compus din 26 de litere ale alfabetului latin intercalate cu semne de întrebare.

În prezent, trei părți au fost descifrate, rămânând doar ultima, cunoscută sub numele de Secțiunea 4.

4

Misterul bărbatului din Somerton

Photo: Getty Images
Photo: Getty Images

De 74 de ani, cadavrul acestui bărbat este un mister. Cunoscut drept „bărbatul din Somerton”, cadavrul a fost găsit la sfârșitul anului 1948 de un cuplu care se plimba pe plaja Somerton din Australia.

Nu avea asupra sa niciun document care să permită aflarea identității sale, ci doar bilete de tren, iar hainele pe care le purta erau simple.

Nu a fost descoperit nimic important, în afară de o bucată de hârtie pe care erau scrise cuvintele Tamám Shud, într-un buzunar fals al pantalonilor săi.

Poliția nu a reușit să descifreze semnificația cuvintelor, astfel încât cazul rămâne deschis, fără vreo soluție la orizont.

5

Codul lui McCormick

Foto: iStockPhoto.com
Foto: iStockPhoto.com

În 1999, FBI investiga uciderea unui bărbat, însă singurele indicii pe care le avea erau două bilete găsite în buzunarul pantalonilor acestuia. Ar părea simplu, dacă mesajele nu ar fi fost scrise într-un cod pe care nimeni nu a reușit încă să îl descifreze.

Singurul lucru care se știe este că trupul era al lui Ricky McCormick, un bărbat de 41 de ani care fusese ucis și al cărui cadavru a fost aruncat pe un câmp. Notele cifrate conțin 30 de rânduri și conțin litere, cifre și alte semne.

Familia a informat chiar și poliția că acesta era un cod pe care McCormick îl folosea încă de când era copil, ceea ce înseamnă, probabil, că singura persoană care ar fi putut să-l descifreze este moartă.

Cazul rămâne deschis și se află în fruntea listei diviziei de criptografie a FBI.

Ca să știi mai mult, citește „GCHQ”

GCHQ, succesorul faimoasei organizații de spargere a codurilor pe timp de război de la Bletchley Park, este cel mai mare și mai misterios serviciu de informații din Marea Britanie. Nu știm aproape nimic despre el. În această carte revoluționară – prima istorie a organizației publicată vreodată – expertul în servicii secrete Richard Aldrich urmărește evoluția GCHQ de la o operațiune de spargere a codurilor din timpul războiului, condusă dintr-un conac de ţară din Buckinghamshire, la una dintre cele mai mari și mai influente agenții de spionaj din lume.

„GCHQ” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu