5 lucruri văzute de oameni pe suprafața Lunii

Luna are întotdeauna aceeași față îndreptată spre Pământ deoarece perioada sa de rotație în jurul propriei axe este identică cu perioada de rotație în jurul planetei noastre. Partea întoarsă spre Pământ este plină cu pete negre (numite „maria”, ceea ce în limba latină înseamnă „mări”), care sunt rămășițele unor erupții vulcanice uriașe petrecute la începutul istoriei Lunii.

Firește că nu exista vreun tipar prestabilit al acestor erupții, însă, așa cum oamenii văd cifre și fețe în nori sau pe formațiunile stâncoase, au văzut diferite figuri și pe Lună. Iată cele mai notabile dintre ele.

1. Bărbatul de pe Lună

Foto: Wikimedia

Cel mai celebru exemplu de „pareidolia” (fenomenul de a vedea un tipar care, de fapt, nu există) este bărbatul de pe Lună. Acesta este reprezentat fie de un corp, fie de o față umană.

De obicei, cea mai comună reprezentare este cea a unei fețe, cum ar fi cea care are o rachetă înfiptă în ochi în capodopera lui George Melies, „O călătorie spre Lună” (1902).

Însă, uneori, pe Lună este văzută o figură umană întreagă, de obicei cărând niște bețe cu spini. Shakespeare menționează fenomenul în „Visul unei nopți de vară”:

„Eu, omul de pe Lună; această tufă cu spini, tufa mea cu spini.”

2. Femeia de pe Lună

Femeia, fața de om și iepurele de pe Lună. Foto: Wikimedia

Alții au văzut o femeie pe Lună. Samoanii spun povestea Sinei, care, în timpul unei foamete, transforma coaja de copac în material textil cu un mai și o scândură.

Luna a răsărit și i-a evocat femeii un arbore de pâine uriaș. Sina s-a adresat Lunii:

„De ce nu poți coborî pentru ca odraslele mele să se îndestuleze din tine?”

Luna a fost foarte jignită, însă a coborât și i-a luat cu ea în cer pe Sina, pe copiii ei, meiul și scândura.

3. Iepurele de pe Lună

Foto: Wikimedia

Mai multe culturi au văzut un iepure pe Lună, Marea Liniștii (locul unde a aselenizat Apollo 11) reprezentând capul iepurelui și Mările de Nectar și Fertilitate, urechile iepurelui. Dar ce ar putea căuta un iepure pe Lună?

Potrivit unei legende din Sri Lanka, Buddha s-a rătăcit odată într-o pădure, iar un iepure i-a arătat ieșirea. Buddha i-a mulțumit și i-a spus că era sărac și înfometat și nu putea să-l răsplătească.

„Dacă ți-e foame, aprinde un foc, ucide-mă și mănâncă-mă”, i-a spus iepurele.

Buddha a aprins un foc și iepurele a sărit în flăcări. Însă Buddha a scos iepurele din foc și l-a trimis pe Lună.

În alte culturi, există istorii similare privind sacrificiul iepurelui. În China, de exemplu, iepurele Yutu a ajutat-o pe zeița Lunii, Chang’e, când aceasta era urmărită de iubitul ei, Hou Yi, după ce zeița băuse elixirul nemuririi dăruit de zei.

Programul spațial chinez a imortalizat această legendă botezând o navă spațială Chang’e, iar modulul lunar plasat de Chang’e 3 pe Lună a fost botezat Yutu.

4. Broasca de pe Lună

Foto: Wikimedia

O altă variantă a poveștii lui Chang’e spune că aceasta bea elixirul nemuririi și este transformată în broască. Indigenii Salish, de pe coasta Pacificului a Americii de Nord, spun povestea iubirii dintre un lup și o broască.

Odată ca niciodată, lupul s-a îndrăgostit nebunește de broască. Broasca nu avea încredere în el și s-a ascuns. Lupul era de neconsolat și într-o noapte s-a rugat Lunii să strălucească puternic deasupra lumii ca să poată găsi broasca.

Lupul a văzut unde se ascundea broasca și a urmărit-o toată noaptea. Când lupul era pe cale s-o prindă, broasca a făcut un ultim salt uriaș… și a ajuns pe Lună, unde rămâne până în ziua de azi.

5. Numele de pe Lună

Foto: Flickr

Unii musulmani șiiți cred că tiparul de pe Lună nu este cel al unei persoane sau al unui animal, ci că reprezintă numele lui Ali, ginerele profetului Mahomed.

Ali a trăit aproximativ între anii 600 și 661 și a fost al patrulea succesor al lui Mahomed. Șiiții cred că numai descendenții lui Ali puteau deveni adevărații califi.

Un astfel de tipar este văzut ca fiind o confirmare a hadit-ului (rostire a lui Mohamed) care spune că Mohamed era precum Soarele, iar Ali era precum Luna.


Ți s-a părut interesant acest subiect? Citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Nicu Hăloiu spune:

    ”Ali a trăit aproximativ între anii 600 și 661”-un an???!
    ”șiiți cred”?! nu ”șiiții cred”?

  • >