5 lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre Ötzi, Omul Ghețurilor

La 5.300 de ani de la moartea sa, rămășițele conservate ale lui Ötzi continuă să elucideze noi mistere despre istoria timpurie a omului.

În 1991, un grup de drumeți montani care explorau Alpii Ötztal, la granița dintre Austria și Italia, a descoperit corpul mumificat al unei persoane pe jumătate îngropate în gheață.

Fiindcă descoperirea a fost făcută la altitudinea de 3.209 metri, oamenii au crezut inițial că rămășițele erau ale unui alpinist rătăcit recent. Oficialii locali sosiți să examineze scena descoperirii au spus că era posibil să fie vorba de cadavrul unui soldat italian care murise în timpul unuia dintre cele două războaie mondiale.

O reprezentare artistică realizată de specialiștii în medicină legală înfățișează felul în care acesta ar fi putut arăta la vremea morții sale, survenită în jurul anului 3.300 î.e.n. Foto: Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud /  Ochsenreiter

Numai după ce arheologii l-au examinat pe Ötzi, botezat astfel după lanțul muntos în care fusese descoperit, adevărul uimitor legat de vârsta sa a ieșit la lumină. Folosind datarea cu radiocarbon, savanții au stabilit că bărbatul pierise în Alpi cu 5.300 de ani în urmă.

Datorită gheții, era atât de bine conservat, încât creierul, organele interne și unul dintre globii săi oculari erau intacte.

De la descoperirea sa, Ötzi a devenit o adevărată celebritate a lumii științifice – oferind perspective și demontând presupuneri legate de lumea antică.

Așadar, iată câteva dintre enigmele pe care savanții le-au elucidat în legătură cu Omul Ghețurilor, posesiunile sale și circumstanțele morții sale neobișnuite.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

1. Avea la el o trusă medicinală primitivă

Unul dintre lucrurile descoperite în hainele Omului Ghețurilor a fost această trusă medicală primitivă, în care se aflau brățări făcute din ciuperci. Foto: Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud / Ochsenreiter

În rămășițele hainelor lui Ötzi au fost descoperite două bucăți de ciuperci de mesteacăn, puse pe niște fâșii înguste de piele. Această ciupercă are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene și era ținută la mare preț.

Ciuperca este, de asemenea, foarte toxică pentru viermii intestinali, paraziți care au fost descoperiți în colonul lui Ötzi. Potrivit Science Know How, ciuperca de mesteacăn consumată de Ötzi „a ucis o parte din paraziții intestinali și i-a curățat intestinele de ouăle depuse.”

Savanții spun că aceasta este cea mai veche trusă medicinală descoperită vreodată.

2. Toporul lui de cupru era extrem de bine făcut

Până la descoperirea lui Ötzi și a toporului său de cupru minunat conservat, se presupunea că, în 3.300 î.e.n., omenirea nu dispunea încă de tehnologia necesară pentru a fabrica astfel de unelte.

Făcut din lemn de tisă și având o lamă de 9.5 centimetri de cupru aproape pur, toporul era, probabil, atât armă, cât și unealtă pentru doborârea copacilor.

După cum poți vedea în filmarea de mai sus, realizată de Shawn Woods, fabricarea unei asemenea unelte nu este ușoară. După cum au presupus mulți cercetători, probabil că era un obiect foarte rar și foarte de preț în Neoliticul târziu.

3. Avea foarte multe tatuaje

Unul dintre zecile de tatuaje descoperite pe Omul Ghețurilor. Se presupune că Ötzi s-a tatuat inclusiv din motive terapeutice. Foto: Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud / Ochsenreiter

În 2015, cercetătorii au studiat toate tatuajele lui Ötzi, folosind mijloace imagistice noi, și au descoperit 61 de tatuaje diferite. Acestea au fost create, probabil, prin crestarea pielii și frecarea ei cu cărbune.

Tatuajele erau concentrate în jurul încheieturilor și în zona lombară și s-a presupus că scopul lor era terapeutic. De fapt, mulți cred că tatuajele lui Ötzi sunt dovada unei forme timpurii de acupunctură.

4. Se poate să fi suferit de boala Lyme

Otzi-Omul-Gheturilor_boala-lyme_compressed
Foto: Pinterest

De ce a făcut Ötzi acupunctură pentru durerile de încheieturi? Probabil că suferea de boala Lyme. O analiză ADN a unei mostre din osul coapsei lui Ötzi, făcută în 2012, a descoperit prezența materialului genetic al bacteriei responsabile de boala Lyme.

Transmisă de căpușe infectate, boala poate cauza dureri mari la încheieturi, migrene și oboseală. Scanarea ADN-ului a descoperit, de asemenea, că avea ochi căprui, păr șaten, suferea de intoleranță la lactoză și avea grupa sanguină O.

5. Hainele sale indică un stil de viață bazat pe agricultură și creșterea animalelor

Încălțările lui Ötzi sunt compuse din iarbă împletită, pe dinăuntru (pentru izolare), și piele de căprioară, la exterior. Foto: Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud / Ochsenreiter

Cercetătorii au publicat o lucrare în revista academică Scientific Reports, în care detaliau locul de proveniență a hainelor lui Ötzi. Acestea includeau o căciulă făcută din blană de urs brun, șireturi din piele de vacă, pantaloni din piele de capră și o haină făcută din petece de piele de capră și de oaie.

Stilul și funcționalitatea diferitelor veșminte indică faptul că Ötzi era fermier sau crescător de animale. Fiindcă hainele aveau petece și semne că fuseseră cusute de mai multe ori, probabil că Ötzi era și „croitor de ocazie”.

„Stilul neolitic din Epoca Cuprului de a prelucra pielea era foarte primitiv, hainele se degradau și se descompuneau foarte repede în circumstanțe normale. Așa că era nevoit să-și schimbe des hainele și probabil că le repara mereu, ca să nu se destrame”, explică Nial O’Sullivan, autorul studiului, citat de The Guardian.


Dacă ți-a plăcut articolul, citește și Ötzi, Omul Ghețurilor – Povestea unei crime de acum 5.000 de ani.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu