5 lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre Ötzi, Omul Ghețurilor

În 1991, doi alpiniști germani care explorau Alpii Ötztal, la granița dintre Austria și Italia, au descoperit corpul mumificat al unei persoane pe jumătate îngropate în gheață.

Fiindcă descoperirea fusese făcută la altitudinea de 3.200 de metri, oamenii au crezut inițial că rămășițele erau ale unui alpinist care se rătăcise în urmă cu puțin timp.

O reprezentare artistică realizată de specialiștii în medicină legală înfățișează felul în care acesta ar fi putut arăta la vremea morții sale, survenită în jurul anului 3.300 î.e.n. Foto: Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud /  Ochsenreiter

Oficialii sosiți să investigheze locul descoperirii au afirmat că era posibil să fie vorba de cadavrul unui soldat italian care murise în timpul unuia dintre cele două războaie mondiale.

Abia după ce arheologii l-au examinat pe Ötzi, botezat astfel după lanțul muntos în care fusese descoperit, adevărul uimitor legat de vârsta sa a ieșit la lumină.

Folosind datarea cu radiocarbon, savanții au stabilit că bărbatul pierise în Alpi cu aproximativ 5.300 de ani în urmă. Datorită gheții, era atât de bine conservat, încât creierul, organele interne și unul dintre globii săi oculari erau intacte.

De la descoperirea sa, Ötzi a devenit o adevărată celebritate a lumii științifice, permițând formarea de noi perspective și demontând vechi presupuneri legate de lumea antică.

Așadar, iată câteva dintre enigmele pe care savanții le-au elucidat în legătură cu Omul Ghețurilor, posesiunile sale și circumstanțele morții sale neobișnuite.

1

Ötzi avea la el o trusă medicinală primitivă

În rămășițele hainelor lui Ötzi au fost descoperite două bucăți de ciuperci de mesteacăn puse pe fâșii înguste de piele. Ciuperca de mesteacăn are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene și era ținută la mare preț.

Ciuperca este, de asemenea, foarte toxică pentru viermii intestinali, paraziți care au fost descoperiți în colonul lui Ötzi.

Unul dintre lucrurile descoperite în hainele Omului Ghețurilor a fost această trusă medicală primitivă, în care se aflau brățări făcute din ciuperci. Foto: Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud / Ochsenreiter

Potrivit Science Know How, ciuperca de mesteacăn consumată de Ötzi „a ucis o parte din paraziții intestinali și i-a curățat intestinele de ouăle depuse.” Savanții spun că aceasta este cea mai veche trusă medicinală descoperită vreodată.

2

Toporul lui de cupru era extrem de bine făcut

Până la descoperirea lui Ötzi și a toporului său de cupru minunat conservat, se presupunea că, în 3.300 î.e.n., omenirea nu dispunea încă de tehnologia necesară pentru a fabrica astfel de unelte.

Făcut din lemn de tisă și având o lamă de 9.5 centimetri de cupru aproape pur, toporul era, probabil, atât armă, cât și unealtă pentru doborârea copacilor.

După cum se poate vedea în filmarea de mai sus, fabricarea unei asemenea unelte nu era o treabă ușoară. Un asemenea topor trebuie să fi fost un obiect foarte rar și foarte prețios în Neoliticul târziu.

3

Omul Ghețurilor avea foarte multe tatuaje

În 2015, cercetătorii au studiat toate tatuajele lui Ötzi, folosind mijloace imagistice noi, și au descoperit 61 de tatuaje diferite. Acestea au fost create, probabil, prin crestarea pielii și frecarea ei cu cărbune.

Unul dintre zecile de tatuaje descoperite pe Omul Ghețurilor. Se presupune că Ötzi s-a tatuat inclusiv din motive terapeutice. Foto: Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud / Ochsenreiter

Tatuajele erau concentrate în jurul încheieturilor și în zona lomb ară și s-a presupus că scopul lor era terapeutic. De fapt, mulți cred că tatuajele lui Ötzi sunt dovada unei forme timpurii de acupunctură.

4

Se poate să fi suferit de boala Lyme

De ce a făcut Ötzi acupunctură pentru durerile de încheieturi? Probabil că suferea de boala Lyme.

O analiză ADN efectuată în 2012 asupra unei mostre din osul coapsei lui Ötzi a relevat prezența materialului genetic al bacteriei responsabile de boala Lyme.

Otzi-Omul-Gheturilor_boala-lyme_compressed
Foto: Pinterest

Transmisă de căpușe infectate, boala poate cauza dureri mari la încheieturi, migrene și oboseală. Scanarea ADN-ului a descoperit, de asemenea, că avea ochi căprui, păr șaten, suferea de intoleranță la lactoză și avea grupa sanguină O.

5

Hainele lui Ötzi indică un stil de viață bazat pe agricultură și creșterea animalelor

Cercetătorii au publicat o lucrare în revista academică Scientific Reports, în care detaliau locul de proveniență a hainelor lui Ötzi.

Acestea includeau o căciulă făcută din blană de urs brun, șireturi din piele de vacă, pantaloni din piele de capră și o haină făcută din petice de piele de capră și de oaie.

Stilul și funcționalitatea diferitelor veșminte indică faptul că Ötzi era fermier sau crescător de animale. Întrucât hainele aveau petice și semne că fuseseră cusute de mai multe ori, probabil că Ötzi era și „croitor de ocazie”.

Încălțările lui Ötzi sunt compuse din iarbă împletită (pentru izolare) și piele de căprioară. Foto: Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud / Ochsenreiter

„Stilul neolitic din Epoca Cuprului de a prelucra pielea era foarte primitiv, hainele se degradau și se descompuneau foarte repede în circumstanțe normale. Așa că era nevoit să-și schimbe des hainele și probabil că le repara mereu, ca să nu se destrame”, explică Nial O’Sullivan, autorul studiului, citat de The Guardian.


Dacă ți-a plăcut articolul, citește și Ötzi, Omul Ghețurilor – Povestea unei crime de acum 5.000 de ani.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu