5 lucruri interesante demne de amintit despre America de Sud

America de Sud este al patrulea continent ca mărime din lume, cu o suprafață totală de aproximativ 17.840.000 de kilometri pătrați. Cu 12 țări bogate în istorie, peisaje frumoase și situri arheologice impresionante, nu este de mirare că acest continent este o destinație turistică la mare căutare.

De fapt, UNESCO enumeră peste 70 de locuri din America de Sud ca fiind incluse în Patrimoniul Mondial, ceea ce înseamnă că sunt considerate semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau științific.

Iată, așadar, cinci lucruri pe care ar trebui să le știi despre America de Sud.

1

Eroismul aproape uitat al lui Simon Bolivar, Eliberatorul

Unul dintre cei mai mari lideri militari ai continentului a fost venezueleanul Simon Bolivar. Supranumit George Washington al Americii de Sud, Bolivar a avut influență în revoluțiile împotriva imperiului spaniol. El a ajutat la eliberarea populațiilor din țările pe care astăzi le cunoaștem ca Venezuela, Columbia, Peru, Panama, Ecuador și Bolivia.

În ciuda realizărilor lui Bolivar, acesta a murit în 1830 ca un proscris, iar dușmanii săi politici din Venezuela au interzis menționarea numelui său. Au trecut aproape 40 de ani până când a început să fie reabilitat.

Președintele de atunci al Venezuelei, Antonio Guzman Blanco, a ajutat la restaurarea moștenirii lui Bolivar. El a făcut ca trupul lui Bolivar să fie reîngropat în sala eroilor din Panteonul Național al Venezuelei și a numit moneda venezueleană modernă după Bolivar.

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/04/5-lucruri-pe-care-ar-trebui-sa-le-stiti-despre-america-de-sud-0_700x466.jpeg
Monument al lui Bolivar în Jardim Municipial, Funchal, Madeira, Portugalia. Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock
2

Se vorbesc multe alte limbi decât spaniola sau portugheza

Din punct de vedere lingvistic, America de Sud este unul dintre cele mai bogate continente din lume. Un studiu al Băncii Mondiale din 2015 spune că în America de Sud se vorbesc aproximativ 560 de limbi indigene, dintre care aproximativ 200 se găsesc numai în Brazilia.

Cele mai vorbite limbi indigene de pe continent sunt Quechua, Guarani și Aymara, iar cele mai vorbite limbi ale emigranților sunt spaniola, portugheza și engleza. Există și un segment mai mic de persoane ce vorbesc germana, italiana și japoneza.

3

Cea mai veche civilizație cunoscută a înflorit în același timp cu Mesopotamia

În timp ce Imperiul Inca a fost una dintre cele mai mari civilizații antice din America de Sud, Caral-Supe/Norte Chico este cea mai veche civilizație avansată cunoscută din Americi. Ea s-a dezvoltat cam în aceeași perioadă cu civilizațiile din Mesopotamia, Egipt, China și India.

Caral-Supe s-a format în patru văi din nord-vestul Peru în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, totalizând 30 de așezări umane. Situl arheologic de la Caral, situat la aproximativ 150 de kilometri nord de Lima, Peru, a fost creat în urmă cu aproximativ 5.000 de ani și este considerat cel mai vechi oraș din America.

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/04/5-lucruri-pe-care-ar-trebui-sa-le-stiti-despre-america-de-sud-1_700x524.jpeg
Orașul Caral, Peru. Foto: Christian Vinces/Shutterstock
4

Este un „punct fierbinte” al biodiversității

America de Sud are o biodiversitate copleșitoare, deoarece se întinde pe două emisfere și pe patru zone climatice majore: tropicală, temperată, aridă și rece.

De asemenea, dintre cele 17 țări considerate „superdiverse” din întreaga lume, cinci se găsesc în America de Sud: Brazilia, Columbia, Ecuador, Peru și Venezuela.

În timp ce Pădurea Amazoniană și Insulele Galapagos sunt bine cunoscute pentru flora și fauna lor unice, există alte cinci zone importante pentru biodiversitate: Pădurea Atlantică, Cerrado, Pădurea Valdiviană, Tumbes-Choco-Magdalena și Anzii tropicali.

5

Unele triburi indigene încă nu au făcut contact cu civilizația modernă

Multe dintre triburile necontactate din lume se află în America de Sud, majoritatea trăind în adâncul pădurii amazoniene. Potrivit Fundației Naționale Indiene (FUNAI), o agenție guvernamentală braziliană, în jungla amazoniană trăiesc cel puțin 100 de grupuri de oameni care încă nu au luat contact cu civilizația zilelor noastre.

trib_amazonian_09
Tăietori de lemne prinși și bătuți de triburile amazoniene. Foto: AP

Câteva dintre triburile necontactate care se găsesc pe continent sunt Awa în Brazilia, Mashco Piro în Peru, Ayoreo în Paraguay și Yanomami în Venezuela.

Tribul Awa este considerat cel mai periclitat trib din lume, deoarece se confruntă în mod constant cu amenințări din partea braconierilor și a tăietorilor de lemne. Ayoreo trăiesc izolați în Chaco și sunt considerați ultimul grup „sălbatic” din America de Sud care trăiește în afara Amazonului.

Diversitatea Americii de Sud se reflectă în mediul înconjurător la fel de mult ca în locuitorii săi. Păduri tropicale, munți, orașe, sate de băștinași, sute de limbi și culturi exotice – iată surpriza care îl așteaptă pe orice călător care calcă pe acest continent misterios, plin de viață și istorie.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu