5 lucruri cu totul ieșite din comun, dar foarte puțin cunoscute

Lumea este un loc deosebit de fascinant, în care se găsesc lucruri incredibile. Paradoxal, de prea puține ori ajungem să reflectăm cu adevărat la minunățiile care ne înconjoară.

Uneori, chiar dacă auzim de ele, realizăm că nu avem șansa să le vedem. În acest articol îți prezentăm o listă cu cinci lucruri ieșite din comun despre care cei mai mulți oameni nici măcar nu au auzit vorbindu-se vreodată.

1

Oaia lui Iacob poate avea până la șase coarne

Foto: Crosa / Flickr

Chiar dacă cele patru coarne sunt semnul distinctiv al acestei rase, unele exemplare au doar două, în vreme ce altele au șase coarne! Oile cu mai mult de două coarne sunt menționate prima dată în Vechiul Testament (de unde provine și numele de oaia lui Iacob).

Cu toate acestea, originile rasei rămân un mister. Potrivit unei teorii, aceasta a ajuns în Irlanda în secolul XVI, după ce o navă spaniolă ce naviga spre Lumea Nouă și care transporta și câteva oi cu mai mult de două coarne a naufragiat pe țărmul Angliei.

Trăsătura cea mai distinctivă a oii lui Iacob este poate avea între două și șase coarne. Atât masculul, cât și femela posedă această caracteristică unică. Este vorba de două seturi de coarne: cele rostrale și cele caudale.

Cele rostrale cresc în sus, în timp ce cele caudale cresc în jos, pe lângă capul și gâtul animalului, și au o formă curbată. Inițial, aceste oi erau crescute drept „oi de parc” de către latifundiarii bogați, în scopuri ornamentale.

2

Meteoritul Fukang, „bijuteria cosmică” din piatră, fier și cristale

Foto: Arizona Meteorite Laboratory via Dailymail și Wolfgang Sauber / Wikimedia

Meteoritul Fukang a fost descoperit în anul 2000, în munții de lângă Fukang, China. Cântărea 20 de kilograme, iar vechimea sa a fost estimată la 4.5 miliarde de ani.

Meteoritul era un pallasit compus din olivine de calitatea unor pietre prețioase, situate într-o matrice de nichel și fier. Se presupune că meteoritul s-a format odată cu nașterea Sistemului Solar.

Temperaturile ridicate au contopit olivinele cu metalul din matrice. S-a estimat că mai puțin de 1% dintre toți meteoriții sunt considerați a fi pallasiți.

A fost una dintre cele mai importante descoperiri din secolul XXI legate de meteoriți. În cele din urmă, meteoritul a fost împărțit în mai multe bucăți și a fost vândut la licitație.

3

Trenul care trece printr-o bloc de apartamente

Ai văzut vreodată un tren trecând printr-un bloc de apartamente de 19 etaje? Dacă răspunsul este „nu”, te poți duce în Chongqing, în sud-estul Chinei, ca să vezi așa ceva. Aici, șinele de tren trec printr-o clădire de locuințe.

Totuși, echipamentul special instalat în gară atenuează mult nivelul de zgomot resimțit în locuințe. Gara Liziba din Chongqing a fost construită în aceeași clădire rezidențială.

A fost o soluție ingenioasă în condițiile lipsei de spațiu dintr-un oraș cu o populație de 30 de milioane de oameni. Gara Liziba ocupă etajele 6, 7 și 8 ale clădirii.

4

Peștele care arată de parcă ar fi fost marinat în vopsea

Peștele cu carne albastră este larg cunoscut drept „cod albastru” și poate fi găsit în recifurile stâncoase din Baja California până în Golful Alaska. Este un prădător feroce și are această culoare din cauza biliverdinei, un pigment din bila peștelui.

Foto: Naukati Bay Adventures / Facebook

Biliverdina se inoculează în carne și îi conferă peștelui această nuanță. Carnea acestui cod are o puternică nuanță albăstruie, uneori cu irizații verzi.

Însă toate aceste culori dispar ca prin magie atunci când peștele este gătit, iar carnea devine albă.

5

Balena albastră și cel mai mare craniu al unui mamifer

Muzeul de Istorie Naturală din Anglia are în galeriile sale un schelet de balenă albastră lung de 25 de metri. Scheletul a fost expus în 1938, în sala mamiferelor, și se estimează că are o vechime de 126 de ani.

Specialiștii au asamblat cu grijă scheletul pe un suport de metal, înainte de a-l muta în sala unde poate fi văzut de marele public.

Foto: Sklmsta / Wikimedia, Stephen O’Connor / Wikimedia

Specimenul a fost botezat „Hope” („Speranță”) și este un simbol al capacității omenirii de a-și croi un viitor sustenabil.

Această specie de balene a fost aproape de dispariție, din cauza exploatării în exces, până când vânatul acestor animale a fost interzis.

Ca să știi mai mult

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

Comandă cartea „China în zece cuvinte” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>