fbpx

5 lucruri fascinante și bizare pe care nu le știai despre vikingi

Filmele și jocurile pe calculator îi înfățișează pe vikingi ca pe niște barbari fără prea multă inteligență și înclinați spre violență. În realitate, cultura și intelectul vikingilor erau foarte diferite de ceea ce se crede acum.

Nordicii erau, de fapt, foarte pricepuți în știința navigației, dornici să dezvolte comerțul și să descopere noi teritorii. Vikingii erau comercianți inteligenți, exploratori curajoși și excelau în tactica războiului.

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre vikingi, care te vor face să privești civilizațiile nordice cu alți ochi.

1. Își decorau dinții într-un mod aparte

Vikingi - dinti
Foto: zmescience.com

Vikingii stăpâneau arta tatuajului și mulți dintre ei își decorau pielea cu diverse desene. Totuși, principala atracție a lor erau dinții. Războinicii obișnuiau să-și cresteze șanțuri în smalțul dinților, pe care le vopseau cu rășină roșie.

Nimeni nu știe exact care era scopul acestor șanțuri, însă unii arheologi cred că ele aveau rolul de a-i ajuta pe soldați să-și intimideze adversarii. Alți istorici cred că aceste modificări ale danturii erau simbolul unor realizări deosebite sau al statutului social.

2. Vikingii nu purtau căști cu coarne

Vikingi - casti
Foto: ancient-origins.net

Aproape toate filmele îi înfățișează pe vikingi purtând celebrele căști cu coarne. Acesta este, însă, doar un mit propagat de pictori și preluat de producătorii de filme. În realitate, scrierile și arta care datează din acele vremuri nu menționează deloc căștile cu coarne.

Mai mult, singurei căști vikinge descoperite vreodată îi lipsesc faimoasele coarne. Obiceiul de a-i portretiza pe vikingi purtând căști cu coarne datează din secolul al XIX-lea, inspirat probabil de descrierile făcute de greci și romani popoarelor nordice.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Într-adevăr, înaintea vikingilor, preoții din partea nordică a Europei purtau căști cu coarne, al căror scop era pur ritualic.

3. Erau foarte atenți la igienă

Vikingi - igiena
Foto: thenorthernecho.co.uk

Niște bărbați masivi, mereu pe drumuri și angajați în bătălii trebuie să fi stat prost la capitolul igienă. Ei bine, contrar aparențelor, vikingii erau foarte atenți la igiena personală.

În siturile arheologice au fost descoperite pensete, lame de bărbierit, pieptene și curățătoare pentru urechi, confecționate din oase și coarne de animale. Mai mult, vikingii făceau baie cel puțin o dată pe săptămână – mult mai des decât ceilalți europeni ai vremii.

4. Foloseau urina pentru a aprinde focul

Vikingi - foc
Foto: Wire Image

Acest lichid special nu era vreun combustibil, ci… propria lor urină. Vikingii colectau o ciupercă de pe scoarța copacilor, pe care o fierbeau în urină timp de câteva zile.

Nitratul de sodiu din urină făcea ciupercile inflamabile, iar după ce se aprindeau, ele ardeau mocnit. Astfel, ciupercile funcționau ca o brichetă, pe care vikingii o duceau cu ei oriunde mergeau.

5. Nu toți erau blonzi. Unii vikingi își decolorau părul

Vikingi - decolorare
Foto: imgur.com

Când vine vorba de vikingi, ne imaginăm niște bărbați înalți, cu părul blond. În realitate, mulți dintre ei erau bruneți sau roșcați, dar blondul era un standard de frumusețe la care aspirau mulți.

De aceea, bărbații își decolorau părul – uneori și barba – cu ajutorul unui săpun special.Mai mult, se pare că decolorarea avea și o latură practică, ajutându-i să scape de o problemă supărătoare: păduchii.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Lucian Tarta spune:

    toate ca toate dar chestia aia cu igiena nu prea cred ca-i adevarata mai ales ca traiau in zone friguroase. Daca faceau baie odata pe an tot era bine. Englezii, verii lor insulari faceau baie doar odata pe an in luna mai…

  • >