5 lucruri care ne înspăimântă degeaba, conform statisticii

Cu mii de ani în urmă, orice ființă umană putea cântări care erau șansele să fie mâncată de un animal de pradă sau să moară de foame înainte de recolta de toamnă.

Însă, în ziua de azi, cei mai mulți oameni și-au pierdut abilitatea de a distinge între amenințările reale și evenimente atât de improbabile, încât nici nu merită să te gândești la ele. Astăzi, mass-media contribuie din plin la alimentarea unor frici care, de fapt, sunt nefondate în 99% dintre cazuri.

Iată cinci lucruri în legătură cu care mulți oameni își fac griji, dar care – din punct de vedere statistic – sunt foarte puțin probabile.

1

Moartea într-un accident de avion

probabilitati_01
Fot: KGNS-TV

Pentru foarte mulți oameni, frica supremă este că vor muri într-un accident de avion. Un asemenea deznodământ este foarte puțin probabil din punct de vedere statistic, însă este atât de înspăimântător, încât lucrurile trebuie analizate la rece, cu seriozitate.

În fiecare zi, în jurul lumii au loc peste 100.000 de zboruri (zboruri de linie, cu avioane private, avioane militare și pentru transport de marfă). Conform calculelor, șansele să mori într-un accident de avion sunt de una la 11 milioane.

În comparație, mult mai mulți oameni mor în accidente de mașină. Aproximativ 1.3 milioane de oameni mor anual în accidente rutiere. Asta înseamnă o medie de 3.287 de persoane pe zi.

Iar Romania este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese pe șosele. Potrivit unui raport al Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, în 2017, pe drumurile publice din țara noastră au murit 1.951 de persoane.

Asta înseamnă 99 de morți la un milion de locuitori, dublu față de media europeană (50 de persoane). Pe de altă parte, la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 2011-2016, doar 188 de oameni au murit în accidente în care au fost implicate avioane comerciale.

Asta înseamnă că, în cinci ani, în întreaga UE au murit în accidente de avion mai puțin de 10% din numărul de oameni care au decedat pe drumurile publice din România într-un singur an!

În aceste condiții, este greu de înțeles de ce unii oameni aplaudă când aterizează avionul, iar alții refuză să își pună centura de siguranță atunci când pleacă la drum cu mașina.

2

Moartea în urma unui atac terorist

probabilitati_02
Foto: The Guardian

32.800 de oameni au fost uciși în acte de terorism în lumea întreagă în 2018. Cum populația lumii este de peste 7.5 miliarde, asta înseamnă că doar 0.0003% din oamenii de pe Pământ au decedat în acest mod.

Și, ca să cităm statistica de mai sus, este mult mai probabil să mori într-un accident de mașină decât în urma unui act terorist.

3

Să te lovească un meteorit

probabilitati_03
Foto: Agence France-Presse / Getty Images

În 2016, un șofer de autobuz din statul Tamil Nadu, din India, a murit după ce a fost lovit un meteorit. Aceasta a fost prima ocazie confirmată din ultimii 200 de ani în care un meteorit a ucis un om.

Așa că probabilitatea să o pățești și tu sunt de aproximativ una la un miliard. Șansele diferă atunci când vine vorba despre un meteorit cu impact global, precum cel despre care se presupune că a dus la dispariția dinozaurilor.

Dacă un meteorit cu o lățime de numai câțiva kilometri ar lovi Pământul, probabilitatea ca toți să murim s-ar apropia de certitudine.

4

Să te atace un rechin

probabilitati_04
Foto: Pinterest

Iată cum stau lucrurile în ceea ce privește probabilitatea de a fi mâncat de un rechin. În primul rând, ar trebui să înoți în ocean sau în ape în care se găsesc astfel de pești.

Nu riști nimic dacă te afli pe un iaht sau într-o canoe. Rechinii nu vor sări din apă ca să te înghită, așa cum se întâmpla în celebrul film „Fălci”.

Acestea fiind spuse, dacă îți place să faci surfing sau să înoți, ai o șansă din 4 milioane de a fi ucis de un rechin. De fapt, ai mult mai multe șanse să te îneci în apă puțin adâncă sau să mori într-un accident naval.

5

Să îți apară o tumoare pe creier

probabilitati_05
Foto: James Stanis / University of Southern California

Nu încercăm să convingem pe nimeni să nu se teamă de cancer, pentru că – la drept vorbind – am putea spune chiar că ne aflăm în mijlocul unei epidemii, dacă e să privim statisticile.

Această boală necruțătoare afectează milioane de oameni anual. Însă, dacă e să vorbim despre formele de cancer de care se tem cei mai mulți oameni, cancerul cerebral n-ar trebui să fie printre ele.

Potrivit Asociației Americane pentru Tumorile Cerebrale, probabilitatea de a dezvolta o tumoare cerebrală sunt de sub 1%. Mai mult, această estimare cuprinde atât tumorile maligne, cât și pe cele benigne.

Dată fiind natura biologiei umane și a produselor cu care intrăm în contact, cu cât trăim mai mult, cu atât crește probabilitatea de a dezvolta o formă de cancer.

De fapt, există o probabilitate mult mai mare ca o persoană să fie răpusă de boli de inimă sau de efectele generale ale îmbătrânirii.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu