5 lucruri care ne înspăimântă, chiar dacă, statistic, sunt foarte puțin probabile

Cu mii de ani în urmă, orice ființă umană putea cântări care erau șansele să fie mâncată de un animal de pradă sau să moară de foame înainte de recolta de toamnă.

Însă, în ziua de azi, cei mai mulți oameni și-au pierdut abilitatea de a distinge între amenințările reale și evenimente atât de improbabile, încât nici nu merită să te gândești la ele.

Astăzi, mass-media contribuie din plin la alimentarea unor frici care, de fapt, sunt nefondate în 99.9% dintre cazuri. Iată cinci lucruri în legătură cu care mulți oameni își fac griji, dar care – statistic vorbind – sunt foarte puțin probabile.

1. Moartea într-un accident de avion

probabilitati_01

Probabil că, pentru cei mai mulți oameni, una dintre fricile cele mai mari este că vor muri într-un accident de avion. Acest lucru este foarte puțin probabil din punct de vedere statistic, însă este atât de înspăimântător, încât lucrurile trebuie analizate la rece cu seriozitate.

În fiecare zi, în jurul lumii au loc peste 100.000 de zboruri (zboruri de linie, avioane private, avioane militare și de transport de marfă). Conform calculelor, șansele să mori într-un accident de avion sunt de una la 11 milioane.

În comparație, mult mai mulți oameni mor în accidente de mașină. Aproximativ 1,3 milioane de oameni mor anual în accidente rutiere. Asta înseamnă o medie de 3.287 de persoane pe zi.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Iar Romania este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese pe șosele. Potrivit celui mai recent raport al Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, în 2017, 1.951 de persoane au murit pe drumurile publice din ţara noastră.

Asta înseamnă 99 de morți la un milion de locuitori, dublu faţă de media europeană (50 de persoane). Pe de altă parte, la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 2011-2016, doar 188 de oameni au murit în accidente în care au fost implicate avioane comerciale.

Asta înseamnă că, în cinci ani, în întreaga UE au murit în accidente aviatice mai puțin de 10% din numărul de victime făcute pe drumurile publice din România într-un singur an! În aceste condiții, este greu de înțeles de ce unii oameni aplaudă la aterizare, iar alții refuză să își pună centura de siguranță atunci când pleacă la drum cu mașina.

2. Moartea în urma unui atac terorist

probabilitati_02

25.000 de oameni au fost uciși în acte de terorism în lumea întreagă în 2016. Cum populația lumii este de peste 7,5 miliarde, asta înseamnă că doar 0.0003% din oamenii de pe Pământ au decedat în acest mod.

Și, ca să cităm statistica de mai sus, este mult mai probabil să mori într-un accident de mașină decât în urma unui act terorist.

3. Să te lovească un meteorit

probabilitati_03

În 2016, un șofer de autobuz din statul Tamil Nadu, din India, a murit după ce a fost lovit un meteorit. Aceasta a fost prima ocazie confirmată din ultimii 200 de ani în care un meteorit a ucis un om.

Așa că probabilitatea să o pățești și tu sunt de aproximativ una la un miliard. Șansele diferă atunci când vine vorba despre un meteorit cu impact global, precum cel despre care se presupune că a dus la dispariția dinozaurilor.

Dacă un meteorit cu o lățime de numai câțiva kilometri ar lovi Pământul, șansele oricui de a deceda ar fi de una la… unu.

4. Să te atace un rechin

probabilitati_04

Iată cum stau lucrurile în ceea ce privește probabilitatea de a fi mâncat de un rechin. În primul rând, ar trebui să înoți în ocean sau în ape în care se găsesc astfel de pești.

Nu riști nimic dacă te afli pe un yaht sau într-o canoe. Rechinii nu vor sări din apă ca să te înghită, așa cum se întâmpla în celebrul film „Fălci”.

Acestea fiind spuse, dacă îți place să faci surfing sau să înoți, ai o șansă din 4 milioane de a fi ucis de un rechin. De fapt, ai mult mai multe șanse să te îneci în apă puțin adâncă sau să mori într-un accident naval.

5. Să îți apară o tumoare pe creier

probabilitati_05

Nu încercăm să convingem pe nimeni să nu se teamă de cancer, pentru că – la drept vorbind – am putea spune chiar că ne aflăm în mijlocul unei epidemii, dacă e să privim statisticile.

Această boală necruțătoare afectează milioane de oameni anual.  Însă, dacă e să vorbim despre formele de cancer de care se tem cei mai mulți oameni, cancerul cerebral n-ar trebui să fie printre ele.

Potrivit Asociației Americane pentru Tumorile Cerebrale, șansele de a dezvolta o tumoare cerebrală sunt de sub 1%. Mai mult, această estimare cuprinde atât tumorile maligne, cât și pe cele benigne.

Dată fiind natura biologiei umane și a produselor cu care intrăm în contact, cu cât trăim mai mult, cu atât crește probabilitatea de a dezvolta o formă de cancer. De fapt, există o probabilitate mult mai mare ca o persoană să fie răpusă de boli de inimă sau de efectele generale ale îmbătrânirii.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu