5 lucruri care îți pot schimba culoarea ochilor

Dacă ai ochii căprui sau albaștri, probabil că te-ai întrebat cum ai arăta dacă ai avea ochii negri sau verzi, de exemplu. Totuși, puțină lume știe că există o serie de factori (precum mâncarea și emoțiile, de exemplu) care ne pot schimba culoarea irisurilor.

Așadar, iată câteva lucruri interesante despre organele numite uneori „oglinda sufletului” și o serie de exemple legate de factorii care pot schimba culoarea ochilor.

1

Melanina și vârsta

Foto: Pinterest

Dacă un copil s-a născut cu ochii albaștri-cenușii, mai târziu s-ar putea ca părinții să aibă o surpriză. Secretul ochilor albaștri, care mai este numit și „efectul cerului”, se află în conținutul scăzut de melanină din iris.

Astfel, lumina este dispersată și este evidențiată o culoare albăstrui-deschis. Culoarea ochilor multor copii aflați la vârsta de 3-18 luni poate să se închidă dacă numărul de melanocite din iris crește.

De exemplu, oamenii care trăiesc în regiuni muntoase se nasc adeseori cu ochi albaștri, care se transformă în ochi căprui mai târziu, însă acest lucru depinde de culoarea ochilor părinților copiilor.

Uneori, culoarea definitivă a ochilor se face văzută abia la vârsta de 12 ani. Însă copiii care se nasc cu ochii căprui nu trec prin nicio schimbare și mențin această culoare de-a lungul întregii vieți.

Datorită conținutului crescut de melanină, stratul exterior al irisului absoarbe și reflectă lumina, ceea ce are drept rezultat culoarea maroniu specifică.

Oamenii cu ochii închiși la culoare suferă mai rar de boli ale ochilor, însă ar trebui oricum să poarte ochelari de soare.

Studii desfășurate în Cehia arată că oamenii cu ochii căprui sunt percepuți ca fiind mai de încredere, în timp ce femeile cu ochii deschiși la culoare au mai puține probleme în ceea ce privește stările negative și depresia.

Ultimele cercetări au dovedit că, în total, 16 gene afectează culoarea ochilor. De aceea, culoarea ochilor este greu de prezis înainte de naștere.

2

Dietă cu mâncare crudă și detoxifiere

Foto: Pinterest

O teorie din zona medicinei alternative spune că culoarea irisului și sănătatea organelor interne sunt legate între ele. Acest domeniu medical se numește iridologie, însă, cum nu există dovezi suficiente, este considerat a fi o pseudoștiință.

Însă doctorul Robert Morse, un expert în sănătate care a avut un sfert de milion de pacienți, crede că cadranul exterior al ochiului este legat de sănătatea creierului, în timp ce cercul interior este legat de sistemul digestiv.

Morse spune că o dietă cu multe fructe și legume îți poate schimba culoarea ochilor. Morse a creat chiar și o serie de filme dedicate cercetărilor sale.

Fotografiile înfățișează o tânără care ține de șase ani o dietă de crudități. Poți vedea că dieta i-a schimbat culoarea ochilor. Potrivit lui Morse, concentrația mare de nuanțe de galben indică prezența unui mare număr de toxine.

Tânăra a reușit să-și îmbunătățească activitatea sistemului digestiv și a monitorizat felul în care culoarea ochilor s-a schimbat de la verde-maroniu la un verde mai deschis și mai intens.

De asemenea, zona albă a ochilor a devenit mai clară și mai strălucitoare. În afară de asta, Morse spune că pigmentul fiecărei persoane este unic și necesită o analiză individuală.

Morse crede că spanacul ajută la menținerea tinereții și strălucirii ochilor, că mierea poate adăuga niște nuanțe calde și că fructele de mare pot mări intensitatea culorii. Celelalte alimente care pot afecta culoarea ochilor sunt uleiul de măsline, ceapa și nucile.

3

Lumina soarelui și zona în care locuiești

Foto: Pinterest

Ochii căprui sunt cei mai comuni. 70% din populația planetei au ochii căprui și îi poți întâlni pe toate continentele, din Australia în America de Nord.

În anumite regiuni, cum ar fi Asia, Orientul Mijlociu, America de Sud, Europa de Sud și Oceania, proporția de oameni cu ochii căprui ajunge la 95%. În SUA, proporția este de 50%.

Oamenii cu ochi albaștri sunt mai comuni în Europa de Nord: Estonia Danemarca, Finlanda – 85%, Germania – 75% și Anglia – 50%. Uneori, această culoare poate fi întâlnită și printre oamenii din Orientul Mijlociu.

Geneticienii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că irisurile albastre sunt rezultatul unei mutații care a avut loc cu 6.000 – 10.000 de ani în urmă. Aparent, toată lumea avea inițial ochii căprui, însă a apărut o mutație care a scăzut producția de melanină.

Savanții spun că mutația a apărut mai întâi în zona de la nord-vest de Marea Neagră. Numai 2% dintre oameni au ochii verzi. Această nuanță s-a format datorită conținutului scăzut de melanină și combinației de pigmenți galbeni-maronii.

Ochii verzi sunt cei mai comuni în Spania, Irlanda, Rusia, Brazilia, Islanda și Pakistan. Cea mai rară culoare este galbenul, care este rezultatul faptului că anumiți ochi au un pigment lipocrom.

4

Schimbarea culorii ochilor cu laserul

Foto: Pinterest

Operațiile de acest gen erau foarte riscante și puteau avea drept rezultat orbirea, ceea ce i s-a și întâmplat acestei utilizatoare de Instagram din Argentina.

Însă, în 2011, doctorul Greg Homer a inventat o operație cu laser care poate schimba culoarea ochilor. Cu ajutorul unui laser sunt distruse celulele de melanină, ceea ce face ca irisurile să capete o culoare mai deschisă.

Asta înseamnă că persoanele cu ochii maro pot deveni persoane cu ochi albaștri sau cenușii. Procedura durează numai 20 de secunde și rezultatul final devine vizibil în două-patru săptămâni.

Homer a preluat ideea de la un coleg dermatolog, care îndepărtează semnele din naștere și alunițele cu laserul. Cercetările arată că această operație nu afectează vederea, însă, pentru a studia toate efectele secundare este nevoie de mai mult timp.

5

Oamenii cu o culoare cameleonică a ochilor

Foto: Pinterest

Ochii anumitor persoane își pot schimba culoarea. Chiar dacă fenomenul nu a fost studiat în detaliu, savanții sunt de acord că nu este vorba de o boală, ci de o particularitate unică observată la puțini oameni.

De obicei, persoanele cu ochi verzui-albăstrui și căprui au o culoare cameleonică a ochilor. Doctorii nu au descoperit probleme de vedere la aceste persoane. Acest „dar” nu poate fi moștenit.

Potrivit cercetărilor, schimbările substanțiale de culoare a ochilor sunt legate de anumite procese din sistemele endocrine și nervoase și de cantitatea de melanină.

Ochii cameleonici reacționează la stres, sentimente romantice și oboseală. Schimbările pot fi cauzate și de schimbările de mediu și de schimbările climatice. Psihologii spun că acești oameni sunt uneori imprevizibili și înșelători.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „5 lucruri care îți pot schimba culoarea ochilor”

 1. Este genetic din punctul meu de vedere.
  În familia mea avem ochii schimbatori pe ramura feminina.
  Bunica avea verde/căprui
  Mama are verde/albastru
  Eu am verde/căprui
  Verdele pare să rămână la toate generațiile predominant. Cea de a doua culoare este luata de la tatăl copilului.
  Dacă ași avea o fiică cu un bărbat cu ochii căprui, ar fi ca mine culoarea verde/căprui. Dacă ar fi un bărbat cu ochii albastri, ar avea verde/albastru. Băieții din familie „mostenesc” doar verdele mamei.

  Răspunde
 2. Referitor la ochii cameleonici/schimbatori:
  – in familia mea pe linia materna prima fiică are ochii schimbatori.
  Străbunica, bunica, mama mea si eu avem ochii schimbatori, dar predomină verdele.
  Bunica avea verde/caprui
  Mama are verde/albastru
  Eu am verde/caprui.
  Baietii din familie au o singura culoare, doar verde.
  Există ereditate in ce priveste culorile ochilor.

  Răspunde

Lasă un comentariu