Atunci când plănuiești o călătorie, nu vrei să ratezi cele mai importante obiective turistice ale țării pe care o vizitezi. Fiecare oraș mare are câte un monument sau punct de atracție vizitat anual de milioane de turiști. Puțini știu, însă, că unele din aceste atracții turistice ascund „locuri secrete” – cotloane ce scapă privirii celor neinițiați.
Dacă plănuiești o vizită la Paris, la Londra sau la Milano, ori dacă urmează să traversezi oceanul, trebuie să știi de aceste cinci „locuri secrete”. Poate vei avea șansa să le admiri de aproape.
Minuscula secție de poliție din Trafalgar Square
Când vizitezi Londra, nu se poate să ratezi Palatul Parlamentului, celebra Westminster Abbey, Palatul Buckingham sau British Museum. Dacă ajungi în Trafalgar Square, s-ar putea însă să nu observi un mic detaliu.
Cea mai mică secție de poliție din Marea Britanie se află chiar aici, iar lumea trece pe lângă ea fără să o observe. Micuța secție a fost înființată în anii ’30, iar înăuntru are loc o singură persoană.
Construcția a servit ca post de observație asupra pieței, deoarece aici obișnuiau să apară proteste și rebeliuni. Astăzi, în micul loc nu mai funcționează stația de poliție.
El servește drept depozit pentru măturile angajaților companiei de salubritate.
Locuri secrete – Camera ascunsă din Turnul Eiffel
Când a proiectat Turnul Eiffel, inginerul Gustave Eiffel și-a făcut un mic moft. Chiar la ultimul etaj al construcției, și-a rezervat un spațiu pe care l-a transformat în apartament.
Desigur, din această cauză, faimosul inginer a stârnit o puternică invidie, mai ales că nu permitea nimănui să viziteze apartamentul. În cartea „Turnul Eiffel de 300 de metri”, scriitorul Henri Girard povestea că parizienii înstăriți îi ofereau lui Eiffel sume impresionante pentru a închiria apartamentul pentru o noapte.
Însă inginerul se încăpățâna să îi refuze pe toți, fără excepție. Spre deosebire de aspectul industrial al turnului, micul apartament e amenajat în stil romantic, cu tapet, mobilier din lemn și picturi în ulei.
Din păcate pentru parizieni, dar și pentru turiști, apartamentul nu este deschis publicului nici acum. Așadar, el rămâne unul dintre cele mai celebre „locuri secrete” din lume.
Pavilionul Regal din gara centrală din Milano
În fiecare zi, gara centrală din Milano este tranzitată de peste 300.000 de persoane. Majoritatea habar nu au, însă, că în spatele unei uși din celebra gară se află o serie de încăperi secrete.
Este vorba de Pavilionul Regal, o sală de așteptare luxoasă, construită în 1920 pentru familia regală. La parter, se află o sală mare, care servește drept anticameră.
La primul etaj se deschide o cameră somptuoasă, cu podele de marmură și un stil arhitectonic extravagant.
Aici se găsesc sculpturi ale stemei casei regale italiene, mobilier elegant creat de cei mai mari designeri ai epocii. Camera are și un balcon, de unde membrii familiei regale aveau o vedere de ansamblu asupra gării.
Compartimentul secret din statuia lui da Vinci
Când vorbim de „locuri secrete”, nu putem să nu menționăm statuia lui Leonardo da Vinci din aeroportul Fiumicino (Roma). Statuia a fost dezvelită pe 16 august 1960, iar de atunci milioane de oameni au trecut anual pe lângă ea.
Nimeni nu i-a deslușit misterul până în 2006, când în interiorul sculpturii a fost descoperită o încăpere secretă. În 2006, statuia a fost supusă unor lucrări de renovare, iar unul dintre muncitori a făcut faimoasa descoperire: o trapă mică, situată la 9 metri înălțime, aproximativ la mijlocul statuii.
În micul compartiment au fost găsite două pergamente, în stare perfectă de conservare. Unul dintre ele, scris în latină, conține istoria locului unde se află aeroportul. Cel de-al doilea menționează numele celor care au participat la dezvelirea statuii.
Locuri secrete - Camera ascunsă din monumentul de pe Muntele Rushmore
Monumentul dedicat de americani George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt este unul dintre cele mai cunoscute din lume. Sculptat în stânca Muntelui Rushmore, la altitudinea de 1.745 de metri, monumentul este mai mult decât se vede cu ochiul liber.
În interiorul muntelui este săpată o cameră ascunsă, de care puțini știu. Încăperea se află în spatele statuilor și a fost construită pentru a găzdui o serie de documente despre istoria SUA.
Cu toate acestea, camera nu a fost finalizată odată cu monumentul, deoarece sculptorul care l-a realizat a decedat. În 1990, proiectul a fost reluat, iar încăperea a fost, în sfârșit, terminată.
Aici se află acum panouri cu informații despre istoria SUA, textul Declarației de Independență, Constituția și „Bill of Rights”.
Foarte interesant.Multumesc!