5 locuri ostile unde au fost descoperite forme de viață

Viața găsește o cale să prospere până și în cele mai ostile medii. Din spațiul cosmic până în cele mai fierbinți puncte din adâncurile oceanelor, iată cinci locuri în care cercetătorii au descoperit forme de viață.

1

Spațiul cosmic

Statia Spatiala Internationala
Stația Spațială Internațională. Foto: NASA

În 2017, cosmonauții ruși au anunțat că au descoperit bacterii trăind pe suprafața exterioară a Stației Spațiale Internaționale. Deși nu se știe cum au ajuns bacteriile acolo, un lucru este cert: organismele nu erau de origine extraterestră, proveneau de pe Terra.

Astronauții au prelevat mostre din locurile în care se acumulaseră reziduuri de combustibil și, după ce le-au analizat, au descoperit culturi de bacterii care nu erau prezente la momentul lansării stației.

În ceea ce privește modul în care au ajuns bacteriile acolo, există două teorii: fie au fost transportate de personalul de pe stația spațială, fie au aderat la suprafața acesteia în timpul zborului spre orbită.

Descoperirea cosmonauților ruși nu este singura care demonstrează că anumite organisme pot trăi în spațiul cosmic. În 2020, microbiologii japonezi au făcut publice rezultatele unui experiment demarat în 2015, care a arătat că bacteria Deinococcus radiodurans poate supraviețui cel puțin trei ani în spațiu, expusă la radiații extrem de puternice.

2

Lacurile de asfalt

Lacurile de asfalt încins nu par mediul ideal în care viața poate să prospere. Dar, în ciuda aparențelor, aceste gropi imense pline de bitum adăpostesc forme de viață.

Un astfel de exemplu este Lacul de Catran, situat lângă satul La Brea din Trinidad. Lacul, care are adâncimea de aproape 75 de metri și suprafața de 40 de hectare, conține aproximativ 6 milioane de tone de bitum, care are temperaturi între 30 și 55 de grade Celsius.

Pe lângă asfalt, lacul este plin de metan și etan, gaze toxice. Cu toate acestea, în lac se prosperă o multitudine de organisme unicelulare și bacterii. Studiile au arătat că există până la un milion de organisme unicelulare pe gram de asfalt.

3

Deșeurile radioactive

Un alt loc neașteptat unde au fost descoperite forme de viață sunt depozitele de deșeuri radioactive.

În 2020, cercetătorii de la Universitatea din Manchester au arătat că microbii pot coloniza unele dintre cele mai toxice situri de stocare a deșeurilor radioactive din Europa.

Unul dintre locurile studiate de către aceștia a fost iazul cu deșeuri de lângă centrala nucleară de la Sellafield, Anglia. În ciuda faptului că are un nivel foarte ridicat de radioactivitate, precum și un pH de 11.4 (similar cu cel al înălbitorului de rufe), apa din acest iaz este un mediu propice pentru bacteria Gloeomargarita lithophora.

De asemenea, tot în 2020, experții au confirmat că în zona centralei nucleare de la Cernobîl trăiesc mai multe feluri de ciuperci care se hrănesc cu radiații și își extrag energia printr-un proces numit radiosinteză.

Ambele descoperiri le dau specialiștilor speranța că, în viitor, aceste microorganisme ar putea fi folosite pentru decontaminarea zonelor cu radioactivitate ridicată.

4

Izvoarele termale din Parcul Național Yellowstone

Izvoarele termale din Yellowstone
Un izvor termal din Parcul Național Yellowstone. Foto: Denver Post

Izvoarele termale din Parcul Yellowstone sunt o priveliște minunată. Vaporii care țâșnesc din ele depășesc temperatura de 100 de grade Celsius, mai mult decât suficient pentru a distruge majoritatea formelor de viață de pe Terra.

Deși pare improbabil, aceste izvoare termale sunt pline de viață: organisme extremofile care prosperă folosind energia termică produsă de activitatea vulcanică de la mare adâncime.

Aceste organisme sunt responsabile și de formațiunile colorate observate de turiști în jurul izvoarelor termale.

5

Puțurile hidrotermale de pe fundul oceanelor

Gauri de aerisire termale
Foto: SciNews

Multă vreme, s-a crezut că organismele nu pot supraviețui pe fundul oceanelor. Cu toate acestea, o expediție organizată în 2012 a scos la iveală faptul că în jurul gurilor de aerisire hidrotermale de pe fundul oceanelor trăiesc organisme extremofile, care suportă presiuni de neimaginat.

Nu este vorba doar despre microbi, ci despre întregi ecosisteme care prosperă în apropierea găurilor de aerisire de mare adâncime din apropierea Insulelor Galapagos.

Viermi tubulari de mari dimensiuni, pești care par fantome, creveți cu ochi pe spate și o mulțime de alte forme de viață unice trăiesc pe baza unui proces numit chemosinteză, care le permite organismelor să transforme în energie căldura din jurul acestor găuri de aerisire.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu