5 invenții și tehnologii revoluționare, ce schimbă radical lumea

Cea de-A Patra Revoluție Industrială a dus la dezvoltarea unor tehnologii care au redefinit radical modul în care percepem lumea și ne-au schimbat viața într-un mod ireversibil. Frontierele neclare dintre aspectele mecanice, electronice, digitale și biologice ale existenței noastre au dat naștere unei epoci pe care și-o puteau imagina doar scriitorii de fanatsy și science fiction.

Această epocă a adus noi tehnologii inovatoare, care ne fac viețile mai ușoare și mai interesante sau, dimpotrivă, mai „dezumanizate”, în funcție de perspectiva din care privești lucrurile. Iată cinci astfel de tehnologii revoluționare despre a căror existență probabil că nici nu știai.

1. Bateria atomică

Tehnologii revolutionare 01

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu tehnologii revoluționare: bateria atomică. Ea mai este cunoscută și drept „bateria nucleară” sau „generatorul cu radioizotopi”. Fiabilitatea acestei tehnologii inovatoare a fost demonstrată pentru prima oară de Henry Moseley, în 1913.

În anii ’50 și ’60, s-au făcut numeroase cercetări pentru a crea baterii cu viață lungă, pentru misiunile spațiale. De atunci, oamenii de știință au descoperit mai multe tehnici de generare a electricității din surse nucleare.

Apoi, nanotehnologia modernă a permis crearea de noi dispozitive și de materiale cu proprietăți mai performante, la care înainte puteam doar visa. La fel ca reactoarele nucleare, bateriile atomice generează electricitate din energia atomică, însă fără a genera reacții în lanț distrugătoare.

Astfel de baterii sunt folosite pentru echipamente care trebuie să funcționeze fără supraveghere timp îndelungat. Ele pot fi montate pe navele spațiale, pe stațiile științifice automatizate din regiunile izolate și pe sistemele subacvatice.

2. Exoscheletul mecanizat

Tehnologii revolutionare 02

Exoscheletul mecanizat este o mașinărie mobilă, care poate fi purtată de om. Facilitează mișcarea membrelor și îi conferă purtătorului rezistență mai mare și mai multă rezistență. Angrenajul este acționat printr-un sistem de elemente hidraulice, pneumatice, motoare și pârghii.

Cea mai veche versiune a unui costum exoscheletic mecanizat a fost dezvoltată de Nicholas Yagn, în 1890. Prima astfel de mașinărie, mobilă și integrată, numită „Hardiman”, a fost dezvoltată de compania General Electric împreună cu armata SUA în anii ’60.

Astăzi, există mai multe tipuri de exoschelete. Brațele și picioarele Cyberdyne HAL 5 și exoscheletul Parker Hannifin Indego sunt folosite pentru picioare.

Exoscheletul hidraulic Ekso Bionics eLegs este utilizat de paraplegici, iar exoscheletul WALL-X, dezvoltat de Universitatea din Gent, poate reduce efortul metabolic în timpul mersului.

3. Lampa pe bază de gravitație


Această lampă a fost concepută de compania Deciwatt pentru a fi utilizată în țările din lumea a treia, în locul lămpilor cu petrol. Mecanismul este simplu. Un săculeț plin cu pietre sau nisip este atașat de un cablu care coboară treptat, asemenea mecanismului cu greutăți al ceasurilor cu cuc.

Această acțiune produce suficientă energie pentru a ține becul aprins timp de 25 de minute. Apoi, greutatea poate fi ridicată din nou, pentru a obține alte 25 de minute de lumină. Practic, în afară de prețul de achiziție a lămpii, proprietarul nu mai are niciun alt cost ulterior.

4. Tehnologii revoluționare – Betonul translucid

Tehnologii revolutionare 03
O cameră de hotel cu un perete din beton translucid

Iată una dintre cele mai ieșite din comun tehnologii revoluționare. Este vorba de un tip de beton care conține elemente de transmitere a luminii, precum fibrele optice. Aceste elemente conduc lumina dintr-o parte a zidului în cealaltă.

Menționat prima dată într-un brevet de invenție canadian din 1935, betonul translucid a fost dezvoltat abia în anii ’90. Fibrele optice trec prin blocul de beton, dând naștere unui anumit tipar de lumină pe partea cealaltă.

Tehnologii revolutionare 04

Densitatea betonului și suprafața dură a acestuia scad cu mai mult de jumătate intensitatea luminii care ajunge pe partea cealaltă. Acest material de construcție este folosit în scopuri de design și arhitectură, pentru fațade și ziduri interioare.

5. Imprimarea 4D

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu tehnologii inovatoare. Este vorba de o tehnologie care poate crea materiale care se transformă în timp, în funcție de parametrii de mediu cu care intră în contact.

Există abordări diferite ale modului de imprimare 4D. O metodă este „programarea” materialelor pentru a reacționa la transferul energiei cinetice la trecerea dintr-un mediu în altul. În cazul altor materiale, s-ar putea produce o contopire a particulelor și o modificare a formei acestora atunci când sunt expuse la căldură.

Când un obiect este „tipărit” cu material hidrofil pe o parte și material hidrofob pe cealaltă parte, o parte se umflă și cealaltă se contractă atunci când sunt puse în apă. Astfel, obiectul își va schimba forma.

O altă metodă este programarea materialelor astfel încât să-și schimbe forma sau alte proprietăți.


Iar acum, citește despre 5 tehnologii antice incredibile, care ne stârnesc și azi uimirea, apoi descoperă 10 tehnologii incredibile despre care cei mai mulți nu știu că există.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>