5 invenții NASA de pe urma cărora a beneficiat toată lumea

NASA inventează lucruri de zeci de ani, iar o mare parte din tehnologia care este accesibilă publicului astăzi este formată din dispozitive din „era spațială”. Unele invenții, precum „scaiul vestimentar”, sunt în mod greșit asociate cu agenția spațială americană. Însă altele nu ar exista dacă inginerii NASA nu s-ar fi lovit de obstacole tehnice în activitatea lor zilnică.

Așadar, iată câteva invenții și tehnologii din „era spațială” pe care le folosim în fiecare zi (unele dintre acestea sunt descrise mai pe larg pe site-ul Programului de Transfer de Tehnologie al NASA)

1

Spuma cu memorie

Foto: Matmatch

Așa-numita spumă cu memorie a fost dezvoltată de NASA în anii ’70. Ideea inițială era fabricarea unor scaune personalizate pentru astronauți pentru a ușura, în parte, efectele forței G la decolare și aterizare.

Însă inginerii NASA și-au dat seama că diferențele de fizionomie dintre astronauți ar putea fi o problemă. De asemenea, au observat că forma corpurilor astronauților se schimba pe măsură ce aceștia se antrenau.

Astfel, teoretic vorbind, scaunele personalizate ar fi trebuit schimbate la fiecare zbor, ceea ce nu ar fi fost tocmai practic. Era clar că trebuia găsită o altă abordare.

Soluția a fost crearea unui material care putea lua forma astronautului și se putea întoarce la forma inițială atunci când nu era folosit – de aici termenul de spumă cu memorie.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

La începutul anilor ’80, spuma cu memorie a devenit disponibilă publicului larg. Inițial, fabricarea ei era foarte costisitoare pentru companiile private, însă costul de producție a scăzut enorm în timp.

Astăzi, spuma cu memorie este folosită la multe produse, de la saltele, la căptușeala căștilor de protecție și la încălțămintea de alergat a sportivilor.

2

Păturile spațiale

O pătură spațială este un înveliș cu greutate redusă, realizat din folie de plastic foarte subțire, ce reflectă căldura. Foto: Stockfresh

Păturile spațiale – care pot fi găsite în echipamentul pentru camping și în trusele de prim ajutor – sunt un alt produs rezultat în urma cercetărilor NASA. Aceste obiecte sunt fabricate din folii de plastic subțiri, ce reflectă căldura.

Designul lor este perfect pentru a reduce pierderea căldurii în urma evaporării apei, de exemplu. Inițial, materialul fusese proiectat pentru a fi folosit la exteriorul navelor spațiale.

Produsul a fost dezvoltat de Centrul de Zbor Spațial Marshall al NASA în 1964, pentru a fi folosit în cadrul programului spațial american. Materialul are de obicei o tentă argintie sau aurie și este capabil să reflecte până la 97% din căldura pe care o primește.

În spațiu, este folosit un substrat de poliamidă, deoarece este mai rezistent la mediul ostil.

3

Implanturile cohleare

Un implant cohlear convertește sunetul în informație pe care creierul poate să o înțeleagă. Foto: Audifon

Adam Kissiah, un fost inginer al NASA, a creat implanturile cohleare la mijlocul anilor ’70. Și-a folosit timpul liber pentru a studia efectele implanturilor asupra urechilor.

A dezvoltat acest dispozitiv fiindcă era frustrat de propriile sale probleme de auz, pentru care fusese operat de trei ori. Cercetările și dezvoltarea produsului au durat aproximativ trei ani și, în 1977, a înregistrat brevetul pentru implantul cohlear.

Dispozitivele auditive de la acea vreme amplificau pur și simplu sunetul, însă aparatul lui Kissiah funcționează pe principii diferite.

Implanturile sunt capabile să aleagă informațiile legate de semnalul de articulare a sunetelor și să îl transforme în impulsuri electrice în urechea pacientului.

Dispozitivul pur și simplu ocolește aparatul auditiv natural al pacientului și trimite impulsuri electrice în diferite regiuni ale nervului auditiv.

De când au fost inventate, aceste implanturi au îmbunătățit semnificativ viața a peste 320.000 de pacienți, inclusiv a unor oameni care s-au născut surzi.

4

Lentilele rezistente la zgârieturi

Foto: Deposit Photos

Aceste lentile sunt rodul eforturilor comune ale Centrului de Cercetare AMES al NASA și ale Corporației Foster-Grant. Înainte de a fi dezvoltat acest produs, lentilele erau fabricate în general din sticlă măcinată și șlefuită.

În 1972, autoritățile americane au adoptat o lege potrivit căreia era obligatoriu ca lentilele medicale și cele pentru ochelari de soare să fie rezistente la șocuri.

Astfel, fabricanții au trecut la lentile de plastic în loc de lentile de sticlă. Însă lentilele de plastic se zgâriau ușor, așa că era nevoie de o soluție la această problemă.

Aceasta a venit atunci când NASA a dezvoltat o serie de suprafețe rezistente la zgârieturi, folosite la căștile astronauților și la alte echipamente aerospațiale din plastic.

În 1983, cei de la Foster-Grant au primit o licență de la NASA pentru a produce plastic rezistent la zgârieturi. Și-au combinat propriile cercetări cu cele ale NASA și au scos pe piață tehnologia rezultată.

În ziua de azi, cele mai multe lentile medicale, de ochelari de soare și de protecție din lumea întreagă sunt fabricate din plastic rezistent la zgârieturi.

5

Membrele artificiale

Foto: Gizmodo

NASA a contribuit substanțial în domeniul protezelor și membrelor artificiale. Faptul că NASA a investit mereu în acest domeniu a dus la introducerea în sectorul medical a multor tehnologii din „era spațială”, cum ar fi cea de absorbție a șocurilor.

Astfel s-a reușit crearea unor proteze îmbunătățite atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Lucrând alături de companii precum Environmental Robots, alte invenții, cum ar fi sistemele musculare artificiale și senzorii, sunt rafinate și încorporate în cadrul membrelor artificiale dinamice moderne.

Alte aplicații includ reducerea frecării dintre membru și piele, precum și reducerea căldurii și a umezelii.


În continuare, îți recomandăm 5 invenții accidentale care au schimbat lumea. Apoi, te invităm să descoperi 7 invenții ingenioase și enigmatice ale strămoșilor noștri.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la roată la mașina de calcul” pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu