5 invenții „moderne” care sunt mult mai vechi decât credem

Știai că scările rulante au fost inventate în secolul XIX? Sau că ceasul de mână datează de acum 450 de ani?

Unele obiecte și sisteme pe care le folosim astăzi par să își aibă originile în epoca modernă, însă ele au fost create, de fapt, mult mai devreme decât ne închipuim. Iată câteva exemple interesante.

1

Scările rulante datează de la finalul secolului XIX

Scara rulanta
Scara rulantă creată de Reno. Foto: 6sqft.com

Ideea de a transporta oamenii pe verticală cu efort minim a fost propusă în 1859 de către inventorul american Nathan Ames. Acesta a obținut brevetul pentru invenția pe care a denumit-o „scara rotativă”, o mașinărie care le permitea oamenilor să urce și să coboare de la un etaj la altul fără a face efort fizic.

Însă invenția propusă de Nathan a rămas doar pe hârtie și nu a fost construită niciodată. Apoi, 33 de ani mai târziu, în 1892, Jesse Wilford Reno a obținut brevetul pentru modelul propriu de scară rulantă.

În 1896, acesta a reușit să producă un prototip, pe care l-a instalat – ca atracție pentru curioși – lângă cheiul din cartierul Coney Island din New York.

Instalația avea o înclinație de 25 de grade și a funcționat doar două săptămâni, timp în care a transportat peste 75.000 de oameni. Ulterior, același prototip a fost instalat, timp de o lună, pe Podul Brooklyn, iar de acolo conceptul s-a răspândit în întreaga lume.

2

Încălzirea centrală există din Antichitate

Hipocaust
Un hipocaust situat sub podeaua unei vile romane din Vieux-la-Romaine, lângă Caen, Franța. Foto: Wikimedia

Dezvoltarea conceptului modern de încălzire centrală îi este atribuită lui William Strutt. În 1793, acesta a conceput un sistem prin care aerul încălzit de o sobă de dimensiuni mari era distribuit în întreaga clădire printr-o rețea de conducte.

Cu toate acestea, ideea unei singure surse care să furnizeze căldură mai multor încăperi sau întregii clădiri este mult mai veche. Primul sistem de încălzire centralizată a fost folosit în Grecia Antică în jurul anului 350 î.e.n., în Templul lui Artemis, în Efes (azi, Turcia).

Căldura generată de un foc imens era distribuită în templu prin intermediul unor canale subterane. Ulterior, romanii au dezvoltat un sistem de încălzire prin podea, cunoscut drept hipocaust.

În cadrul acestui sistem, aerul încălzit de un cuptor era distribuit prin spațiile goale de sub podea, iar apoi pătrundea în încăperi printr-o rețea de țevi ceramice.

Acest sistem era folosit în băile publice și în casele și vilele familiilor înstărite din provinciile nordice.

Hipocaustul a dispărut odată cu prăbușirea Imperiului Roman, iar încălzirea centrală a fost reintrodusă abia 1.500 de ani mai târziu, potrivit Enciclopaedia Britannica.

3

Băuturile carbogazoase

Jacob Schweppe
Jacob Schweppe a fost printre primii care au comercializat băuturi carbogazoase. Foto: viaempresa.cat

Beneficiile apei minerale naturale i-au făcut pe oamenii de știință să încerce, încă din secolul XVII, să producă apă carbogazoasă care să aibă aceleași proprietăți cu ale apei natural carbogazoase.

În 1772, inventatorul englez Joseph Priestley a creat primul aparat care pompa dioxid de carbon în apă.

Pe baza acestui design, la finalul anilor 1770, Thomas Henry a început să producă apă carbogazoasă, urmat de chimistul elvețian Jacob Schweppe, care a început să vândă o băutură similară în 1794.

Băutura comercializată de Schweppe era apreciată de personalități ale vremii, precum Erasmus Darwin (bunicul lui Charles Darwin) și de regele William al IV-lea al Marii Britanii, devenind, astfel, tot mai populară.

Compania fondată de Schweppe pentru a vinde apa carbogazoasă s-a dezvoltat treptat și a început să producă și alte sortimente de băuturi carbogazoase, printre care celebra Schweppes.

Băuturile carbogazoase au devenit populare nu doar datorită gustului lor, ci și pentru beneficiile medicale care le erau atribuite. De obicei, acestea conțineau stimulenți precum cafeaua, frunzele de coca și nuci, pentru a spori nivelul de energie al consumatorilor.

4

Faxul a fost inventat în secolul XIX

Alexander Bain si inventia asa
Alexander Bain și invenția sa. Foto: Wikimedia

„Fax” este, de fapt, o prescurtare a cuvântului „facsimil”, adică o „copie fidelă a unui document”. Aparatul care transmite mesajul parcurge fiecare punct al documentului de transmis și emite niște semnale.

Informația este receptată de un aparat similar, care transformă semnalele în puncte albe și negre, pe care le tipărește pe o hârtie.

Primul aparat de fax din lume a fost inventat și brevetat de scoțianul Alexander Bain în 1843. Inspirându-se din tehnologia telegrafului și folosindu-și cunoștințele cu privire la pendule, Bain a creat o mașină care putea transmite mesaje la distanță folosind semnale electrice.

Faxul nu este singura invenție a lui Bain pe care o folosim și astăzi. Ceasul electric a fost, la rândul lui, creat de inventatorul scoțian.

5

Primul ceas de mână a fost produs acum 450 de ani

Caroline Murat ceas
Primul ceas de mână a fost mai degrabă o bijuterie. Foto: Wikimedia

Primul ceas de mână a fost produs acum 450 de ani, în 1571. A fost un cadou al contelui Robert Dudley pentru regina Elisabeta I a Angliei.

Cum ceasurile din secolul XVI erau imprecise și nu aveau minutar, cadoul primit de Elisabeta I era, cel mai probabil, inutil. Însă era fără îndoială aspectuos, fiind ornat cu pietre prețioase și având mai degrabă valoarea unei bijuterii.

Primul ceas de mână cu adevărat funcțional a fost creat de Abraham-Louis Breguet în 1810, la comanda surorii lui Napoleon Bonaparte, Caroline Murat, care era, la acea vreme, regina Neapolelui (Napoli).

Însă, în ciuda caracterului practic, ceasurile de mână erau considerate prea delicate pentru a fi purtate de bărbați și au rămas un accesoriu exclusiv feminin până în timpul Primului Război Mondial.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aterizare pe Lună, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.
Cartea „Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu