5 invenții japoneze care au avut impact în întreaga lume

Inovația și spiritul întreprinzător fac parte din istoria Țării Soarelui Răsare. Ți-ai putea imagina un instrument de navigație auto care să nu aibă nevoie de sateliți? Sau un limbaj în care o idee să poată fi exprimată cu un singur caracter?

Iată doar câteva dintre invențiile japoneze care au avut un impact semnificativ în întreaga lume.

1

Navigația auto

Cu ani înainte ca GPS-ul să existe, cercetătorii japonezi de la Honda au creat primul sistem de navigație auto din lume. Lansat în 1981 și bazat pe hărți fizice, Electro Gyrocator a fost proiectat pentru a fi atașat pe bordul mașinii și semăna cu un dispozitiv GPS modern foarte butucănos.

Însă, în loc să folosească tehnologia prin satelit pentru a indica unde se află vehiculul, acesta folosea un giroscop cu heliu și un servomotor pentru a ține evidența vitezei, rotației și distanței parcurse de mașină.

Aceste informații îi permiteau dispozitivului să reprezinte locul mașinii sub forma unui punct intermitent pe ecranul cu raze catodice. Șoferul atașa manual pe ecran foi transparente care conțineau hărți rutiere pentru a urmări unde se îndreaptă.

Atât de mare a fost impactul acestui dispozitiv în dezvoltarea tehnologiei de navigație încât, în 2017, a fost recunoscut oficial de către Institutul Inginerilor Electricieni și Electroniști ca invenție deosebit de importantă.

2

Codul QR

Codul QR al adresei incredibilia.ro, generat de Google Chrome. Foto: Incredibilia

Codurile QR, acele matrice cu pătrate alb-negre care pot fi scanate pentru a transmite instantaneu informații, există de mult timp. Au căpătat însă o nouă semnificație în timpul pandemiei de Covid-19, fiind utilizate în sistemele de urmărire și localizare și permițându-le clienților să acceseze fără contact fizic meniurile în baruri și restaurante.

Probabil că în 1994, când a inventat codul QR, japonezul Masahiro Hara nu și-ar fi putut imagina impactul pe care avea să îl aibă asupra lumii acest moment „evrika”.

Lucrând la o firmă de componente auto, Hara a încercat să găsească o modalitate de a ține evidența pieselor. Codurile de bare aveau o capacitate de stocare limitată, ceea ce însemna că adeseori trebuiau scanate mai multe coduri pentru o singură piesă.

În timp ce juca Go, a făcut o descoperire. Inspirat de modelul alb-negru al tablei de Go, a dezvoltat codul Quick Response, capabil să conțină mult mai multe informații decât un cod de bare.

Ceea ce inițial trebuia să fie o invenție specifică unei industrii s-a transformat în scurt timp într-o modalitate complet nouă de procesare și urmărire a informațiilor în toate domeniile vieții.

3

Trenul Shinkansen

Emblemă a gândirii inovatoare japoneze, primul tren de mare viteză a fost prezentat în 1964, cu doar câteva zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Cunoscut sub numele propriu de Shinkansen, acest vehicul a marcat un salt uriaș în tehnologia transporturilor, linia inițială făcând legătura între Tokyo și Osaka.

Grafică: Incredibilia

Primul tren Shinkansen care a făcut această călătorie, Hikari 1, putea atinge aproximativ 210 kilometri pe oră, reducând semnificativ timpul necesar pentru a călători între cele două mari orașe.

Trenul anunța noi posibilități pentru cei care călătoreau atât în interes de afaceri, cât și de plăcere, și a deservit peste 100 de milioane de pasageri în următorii trei ani.

4

Selfie stick, „bățul” telescopic pentru făcut fotografii

Selfie stick-urile sunt sinonime cu revoluția smartphone-urilor, dar ele există de mult mai mult timp decât suntem tentați să credem. În 1983, inventatorii japonezi Hiroshi Ueda și Yujiro Mima au brevetat un „prelungitor telescopic pentru susținerea unei camere compacte”.

Turiste japoneze în Paris. Foto: Wikimedia

Mulți ani mai târziu, Hiroshi Ueda avea să-și amintească momentul în care i-a venit ideea să rezolve o problemă specifică. Și anume, realizarea de fotografii de familie în vacanță fără a mai fi nevoit să încredințeze aparatul foto unui trecător.

„Când mă aflam la Muzeul Luvru, în Paris, am rugat un copil să ne facă o fotografie, dar când m-am îndepărtat, copilul a fugit cu aparatul meu foto”, a declarat Ueda pentru BBC în 2015.

Soluția a fost selfie stick-ul extensibil, dar lumea nu era încă pregătită pentru acest produs. Ueda a supranumit selfie stick-ul o „invenție de la ora 3 dimineața” – una care a sosit prea devreme.

5

Simbolurile Emoji

De la fața care râde cu lacrimi (cunoscută oficial sub numele de „Fața cu lacrimi de bucurie”) până la imagini cu legume și pistoale cu apă, emoji-urile sunt universal recunoscute de oamenii de toate vârstele. Ele reprezintă o nouă formă de limbaj din secolul XXI, deși au fost inventate, de fapt, în 1997.

Emoji. Foto: Pinterest

Primele emoji au fost create pentru un telefon mobil japonez numit SkyWalker DP-211SW. Cu toate acestea, setul creat de designerul Shigetaka Kurita pentru un serviciu de internet timpuriu numit i-mode a fost cel care a luat țara cu adevărat cu asalt.

Succesul imaginilor sale a inspirat companiile rivale să se implice în acțiunea emoji și a făcut ca Shigetaka Kurita să fie supranumit „părintele emoji”. Având în vedere că setul complet de emoji-uri oficiale a ajuns la 3.353 de caractere în 2021, aceasta este o invenție japoneză al cărei impact va continua să fie resimțit pentru mult timp de acum înainte.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu