5 invenții care au schimbat lumea, născute din greșeală

Multe dintre obiectele pe care le folosim astăzi au fost rodul a mulți ani de cercetare asiduă. De aceea, ne este greu să ne imaginăm că unele invenții care au schimbat lumea au fost făcute din greșeală.

Și totuși, hazardul chiar joacă un rol important în domeniul științei. Fără puțin noroc și fără niște minți sclipitoare care să profite de el, invențiile pe care ți le prezentăm n-ar fi existat.

1. Invenții care au schimbat lumea – Geamurile securizate

invenții care au schimbat lumea - geam securizat
Foto: iacpublishinglabs.com

În 1903, pe când lucra în laboratorul său, chimistul francez Edouard Benedictus a dat din greșeală peste o sticlă, care a căzut pe jos. Totuși, în loc să se spargă, așa cum ar fi fost firesc, sticla a rămas intactă.

Intrigat de faptul că sticla nu se făcuse bucăți, Benedictus s-a oprit din ce făcea pentru a o examina. Chimistul și-a dat seama că în recipientul cu pricina ținuse până recent nitroceluloză.

Interiorul sticlei fusese căptușit cu respectiva substanță, care-l făcuse mult mai rezistent la șoc. Inspirat de acest eveniment, Benedictus a început să facă diverse teste, iar la final a produs prima bucată de sticlă securizată, pe care a denumit-o Triplex.

Deși la început producătorii auto nu s-au arătat prea interesați de invenție, în timpul Primului Război Mondial sticla lui Benedictus a devenit mai populară. Astăzi, sticla securizată este esențială pentru orice automobil.

2. Invenții care au schimbat lumea – Super glue

Inventii - super glue
Foto: inventorsdigest.com

În 1942, chimistul Harry Coover lucra din greu pentru a crea un vizor din plastic transparent, pentru arme de precizie. Încercările lui Coover au eșuat lamentabil deoarece substanța pe care a creat-o, cianoacrilatul, se lipea de orice.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Chimistul s-a dat bătut și aveau să treacă șase ani până când substanța avea să-și dovedească utilitatea. A doua oară când Coover s-a lovit de enervantul cianoacrilat a fost în timp ce lucra la construirea de acoperișuri transparente pentru carlinga avioanelor de vânătoare.

Bineînțeles, substanța n-a fost bună nici de această dată. Totuși, Coover și-a dat seama că cianoacrilatul funcționa extrem de bine pe post de adeziv. Chimistul a brevetat invenția, iar în 1958 celebrul adeziv se vindea deja în întreaga lume.

3. Invenții care au schimbat lumea – Pliculețele de ceai

invenții care au schimbat lumea - pliculete ceai
Foto: iacpublishinglabs.com

Pliculețele de ceai atât de populare astăzi au fost invenția accidentală a comerciantului american Thomas Sullivan. În 1908, Sullivan a început să le trimită clienților mostre de ceai, pe care le ambala în săculeți de mătase.

Mulți clienți au presupus că mostrele trebuie folosite la fel ca infuzoarele din metal și au pus în ceașcă săculețul cu totul. După ce a trimis mostrele, Sullivan a început să primească feedback de la clienți: punguțele de mătase erau țesute prea strâns, împiedicând aroma să iasă.

Așadar, comerciantul a început să folosească tifon în loc de mătase și să vândă ceaiul la pliculeț.

4. Invenții care au schimbat lumea – Cuptorul cu microunde

invenții care au schimbat lumea - cuptorul cu microunde
Foto: rnib.org.uk/

În 1939, fizicianul Percy Spencer lucra pentru Raytheon, un contractor al Departamentului Apărării din SUA. Spencer testa un nou model de magnetron pentru instalațiile radar. După ce a stat în preajma lui, a observat că bucata de ciocolată pe care o avea în buzunar se topise.

Intrigat de fenomen, Spencer a făcut un experiment. A pus lângă tub câteva boabe de porumb, care s-au transformat în popcorn în câteva minute.

După mai multe teste, Spencer și-a dat seama că toate aceste întâmplări s-au petrecut datorită expunerii la energia microundelor. Pe baza descoperirii sale, inginerul a conceput primul cuptor cu microunde, pe care Raytheon l-a brevetat.

În 1947, compania a și reușit să producă primul cuptor cu microunde din lume, care costa 5.000 de dolari.

5. Invenții care au schimbat lumea – Penicilina

invenții care au schimbat lumea - penicilina
Foto: roboticamoeba.com

Înainte să existe antibioticele, viața era destul se sumbră și scurtă. Infecțiile făceau mii de victime, iar pentru unii erau chiar o condamnare la moarte.

Din fericire, în 1928, bacteriologul scoțian Alexander Fleming avea să facă o descoperire uluitoare. La acea vreme, infecțiile cu stafilococ puneau mari probleme omenirii, iar Fleming făcea studii pe plăci cu culturi de stafilococ.

Uitând una dintre plăci afară, Fleming a găsit-o mai târziu plină de mucegai și ignorat-o o vreme. Apoi, din pură curiozitate, a analizat respectiva placă și a observat ca împrejurul mucegaiului nu se mai dezvoltau colonii de stafilococ.

Fleming a identificat mucegaiul ca fiind penicilium notatum și a început să studieze posibilitatea de a-l administra ființelor vii, fără a le îmbolnăvi.

Un deceniu mai târziu, Howard Florey și Ernst Chain au reușit să izoleze substanța ucigătoare de bacterii și să o transforme în medicament care a salvat milioane de vieți.


Te pasionează subiectul? Îți recomandăm și: Cum să faci bani din nimic – 7 invenții inutile care și-au îmbogățit creatorii


Distribuie articolul:

Citește în continuare

7 comentarii la „5 invenții care au schimbat lumea, născute din greșeală”

 1. “Primul care a semnalat, în 1885, acțiunea inhibantă a substanțelor elaborate de microorganisme a fost savantul român Victor Babeș; tot el a sugerat că aceste substanțe ar putea fi utilizate în scop terapeutic pentru distrugerea agenților patogeni. Aceste fapte constituie o anticipație genială[judecată de valoare] a savantului român care, cu 50 de ani înaintea descoperirii epocale a lui Fleming (obținerea penicilinei), a intuit efectele practice ce le-ar putea avea pentru terapeutică antagonismul microbian.”
  Sursa: Wikipedia

  Răspunde
  • Nu trebuie sa ne surprinda nimic cînd e vorba sa fim dati la o parte de cei care conduc lumea si afacerile ei . Nici Paulescu n-a fost bagat in seama asa ca insulina au descoprerit-o tot EI .

   Răspunde
   • Pe Paulescu l-au ignorat in primul rand din cauza “antisemitismului” pe care il manifesta in declaratiile sale. Concluzia o trageti singuri!

    Răspunde
 2. Laboratorul lui Fleming era de fapt un garaj in care ploua,iar intr-o zi gaseste o cutie in care insamintase stafilococi mucegaita si cind verifica microbii constata ca acestia disparuse.Cauza era mucegaiul de penicilinum.Dupa ce era celebru a fost chemat in A merica sa viziteze un laborator dotat la zi conform vremurilor.Flemingvede laboratorul curat,bine dotat si zice celor ce l-au imvitat:”Daca aveam si eu un asa laborator nu mai eram astazi celebru”

  Răspunde
  • Multumim pt articol si d.lui vasile pt replica celebra amintita “Daca aveam si eu un asa laborator nu mai eram astazi celebru”

   Răspunde

Lasă un comentariu