5 invenții accidentale care au schimbat lumea 

Dintre marile descoperiri care ne influențează viața zilnic, câte crezi că au fost invenții accidentale? Uneori, geniul se manifestă din întâmplare, nu deliberat, pentru că unele dintre cele mai mari invenții au fost făcute accidental.

În anumite cazuri, inventatorul căuta un lucru și a descoperit cu totul altceva. Iată cinci întâmplări interesante în care geniul și norocul și-au dat mâna pentru a desăvârși unele dintre cele mai importante invenții accidentale din lume.

1

Închizătoarea cu scai

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Închizătoarele cu scai se află pe o mulțime de produse, de la genți de voiaj, la dispozitive de măsurat tensiunea arterială. Îți poți imagina o lume fără scai? Probabil că da, dar fermoarul se strică mai repede…

Ei bine, cu opt decenii de ani în urmă, oamenii trăiau într-un univers lipsit de scai. În 1941, inginerul elvețian Georges de Mestral se plimba prin pădure alături de câinele său.

La întoarcere, a observat că și el, și câinele erau plini de scaieți. A studiat scaieții, sperând să afle cum anume se agățau de haine atât de ușor și a descoperit că micile cârlige ale scaietelui îi permiteau să se agațe de buclele minuscule ale țesăturii.

invenții accidentale
Scaieții au fost inspirația pentru scaiul artificial. Foto: Pinterest

De Mestral a venit cu ideea strălucită de a crea un scai cu două părți, compus din cârlige minuscule și bucle. Și-a botezat invenția „Velcro”, care este, de fapt, numele companiei și nu un termen general pentru închizătoarele cu scai.

Produsul a fost patentat în 1955 și apoi fabricat și distribuit în lumea întreagă. Închizătoarele cu scai au fost folosite la mai multe obiecte, însă au câștigat în popularitate după ce au fost folosite în spațiul cosmic.

Scaiul nu permitea dispozitivelor să se îndepărteze în condiții de zero gravitație. În timpul vieții lui De Mestral, compania sa a vândut, în medie, 55 de milioane de metri de scai pe an.

2

Invenții accidentale: Plastilina

invenții accidentale
Plastilina, „materialul de construcții” ideal pentru imaginația copiilor. Foto: Pinterest

Copiii iubesc plastilina fiindcă aceasta poate avea multe culori și poate fi modelată sub forma oricărui lucru imaginabil. Acest produs popular printre copii a fost inventat de Noah McVicker.

McVicker lucra pentru o companie producătoare de săpun și a inventat substanța pentru a fi folosită ca agent de curățare pentru tapet. Funcționa de minune fiindcă nu conținea substanțe chimice periculoase, putea fi refolosit și nu păta tapetul.

Nepotul lui Noah, Joseph McVicker, lucra pentru aceeași companie și a descoperit că profesorii foloseau substanța la orele de arte și meserii. Joseph a scos produsul pe piață special pentru copii.

Cei doi McVickers au fondat compania Rainbow Crafts pentru a fabrica și a vinde plastilina, care la început era disponibilă doar în nuanțe de alb. De când s-a inventat substanța, s-au vândut peste 315 milioane de kilograme.

Dacă ai crea cu ea un „șarpe”, ar putea înconjura Pământul de câteva ori. Aceste invenții accidentale sunt folosite și în ziua de azi.

3

Memento-urile (bilețelele) adezive

Este vorba de foile de hârtie folosite pentru a-ți aminti că ai programare la doctor sau că trebuie să îți faci temele. Toți le folosim, le lipim pe frigidere sau pe pereți, însă ele au apărut pe piață în urma unui accident.

În 1968, Spencer Silver, chimist la compania 3M, încerca să creeze un adeziv foarte puternic. În schimb, a creat accidental un adeziv foarte slab, sensibil la presiune.

invenții accidentale
Art Fry a avut o idee genială. Foto: Pinterest

Și-a promovat „soluția fără problemă” în cadrul companiei timp de cinci ani, însă nimeni nu i-a putut găsi o întrebuințare. În 1974, Art Fry, coleg cu Silver, a găsit o cale de a folosi adezivul în scop personal.

Fry era membru în corul bisericii și era frustrat că semnele de carte ieșeau mereu dintre paginile cu cântece. A folosit adezivul pentru a le fixa. Mai târziu, Fry a venit cu ideea de a folosi același adeziv slab pe niște foi mici pentru notițe.

2M a scos pe piață mementourile sub denumirea „Press’n Peel” („apasă și dezlipește”) în 1977, însă nu au avut un succes imediat. Compania a început să testeze produsul în anumite zone și a scos pe piață „Post-it Notes” în 1980.

Micile foi pentru notițe au început să câștige în popularitate și restul este istorie – acum, toată lumea le știe drept „post-it-uri”. Sunt vândute în toată lumea și au tot felul de mărimi și culori.

4

Invenții accidentale: Cauciucul vulcanizat

Charles Goodyear era obsedat de cauciuc – atât de preocupat, încât și-a băgat familia în datorii pentru a finanța experimente care să realizeze cauciuc potrivit pentru uzul industrial.

La început, nu a avut succes în afacerile cu cauciuc, dar acest lucru nu l-a oprit. În 1839, Goodyear a scăpat accidental cauciuc pe un cuptor fierbinte cu sulf pe el și a constatat cu surprindere că materialul nu s-a topit. Dimpotrivă, s-a întărit!

Chiar dacă descoperirea sa a fost revoluționară, Goodyear nu s-a bucurat prea mult de succes. Foto: Pinterest

În 1844, Goodyear a patentat cauciucul vulcanizat și compania sa a devenit un fabricant de frunte de cauciuc la acea vreme. Însă succesul a durat puțin timp, la fel ca averea bărbatului.

Și-a pierdut cea mai mare parte din bani prin tribunale, în procese privitoare la brevete și a murit în 1860. Compania Goodyear a fost fondată în 1898 și a fost botezată în onoarea sa.

5

Chibriturile cu aprindere prin frecare

Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de invenții accidentale. Aceste bețișoare cu care facem focul au o istorie lungă, însă primele chibrituri cu aprindere prin frecare au fost inventate accidental de John Walker în timp ce făcea un experiment în laboratorul său.

Mai întâi, a amestecat cu un băț de lemn o soluție de sulf și alte materiale. Apoi, a târât accidental bățul pe podeaua de piatră.

Foto: Pinterest

Capătul bățului a luat foc. Walker și-a dat seama că a creat un lucru „amuzant”, așa că a produs mai multe astfel de bețe pentru a le arăta prietenilor.

Samuel Jones a văzut una dintre demonstrațiile sale și a fost încurajat să pornească o afacere cu chibrituri în Londra. Produsul lui John se numea „Lucifers” și succesul său a dus la creșterea popularității fumatului în Londra.

Aceasta a dus la inventarea chibritului, care poate fi găsit în multe case și în ziua de azi.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „5 invenții accidentale care au schimbat lumea ”

Lasă un comentariu