5 insule deosebite, unde animalele „fac legea”

Populația planetei a crescut exponențial în ultimele decenii. Pentru a se dezvolta, oamenii au distrus habitatul natural al multor animale, iar numărul speciilor pe cale de dispariție este în continuă creștere.

În astfel de circumstanțe, este o ușurare să știm că în lume mai există câteva locuri în care animalele umblă nestingherite, fără a fi amenințate de vreun pericol.

Iată cinci insule ai căror stăpâni adevărați sunt animalele, și nu oamenii.

1. Insula porcilor, din Bahamas

Cunoscută drept „Plaja porcilor”, insula nelocuită Big Major Cay, din Exuma, Bahamas, este „guvernată” de niște porci sălbatici adorabili. Animalele circulă nestingherite pe insulă și se delectează înotând în mare.

Nu se știe cu certitudine cum au ajuns porcii pe insulă. Se crede că animalele au fost abandonate aici de niște soldați, care intenționau să revină ulterior și să-i transforme în hrană.

Dar soldații nu s-au mai întors niciodată, iar porcii s-au înmulțit, punând stăpânire pe insulă. Potrivit unei alte povești, animalele sunt, de fapt, supraviețuitorii unui naufragiu.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

O altă legendă spune că ei ar fi fugit de pe o insulă din apropiere, iar alta susține că animalele au fost introduse pe Big Major Cay în scopuri turistice.

Oricare ar fi povestea reală, un lucru este cert: în fiecare an, porcii atrag pe insulă mii de turiști.

2. Insula Tashirojima: 600 de pisici la 100 de oameni

Pe micuța insulă japoneză Tashirojima trăiesc doar 100 de oameni, în timp ce populația de pisici este de șase ori mai numeroasă. Dominația felinelor datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

În acea epocă, locuitorii insulei creșteau viermi de mătase și prețuiau pisicile deoarece alungau șoarecii care voiau să se înfrupte cu viermii. Pescarii le hrăneau regește și, în aceste condiții, nu este de mirare că numărul felinelor a crescut vertiginos.

Pescarii au ajuns să considere că pisicile sunt aducătoare de noroc și le-au construit inclusiv un altar. Astăzi, insula profită din plin de turiștii iubitori de pisici.

Pe insulă există numeroase cabane cu tematică felină sau în formă de pisică, unde vizitatorii din toate colțurile lumii se pot caza. De asemenea, câinii sunt izgoniți de pe insulă pentru ca pisicile să prospere și să ducă o viață lipsită de stres.

3. Poneii sunt stăpânii Insulei Assateague

Assanteague este o insulă nelocuită din SUA, unde trăiește o rasă rară de cabaline, poneii Chincoteague. Animalele se află pe Assanteague încă din secolul al XVII-lea, deși nu se știe cu exactitate cum au ajuns aici.

Legenda spune că poneii au supraviețuit naufragiului unui vas spaniol. Însă experții cred că este mai probabil ca animalele să fi fost transportate pe insulă de către coloniști, în încercarea de a eluda legile și taxele pe animalele mari.

Ponei
Uneori, poneii se relaxează făcând o baie răcoritoare. Foto: keblog.it

Astăzi, pe insulă trăiesc aproximativ 300 de ponei. Alți aproximativ 1.000 trăiesc în afara insulei, după ce au fost cumpărați sau capturați de crescătorii privați.

Poneii Chincoteague sunt mai mici la statură decât caii de pe continent, din cauza habitatului și dietei sărace. De asemenea, introducerea altor rase, combinată cu consangvinizarea incontrolabilă, au dus la apariția caracteristicilor pe care le au astăzi.

4. Un șarpe pe metru pătrat pe Ilha da Queimada Grande

Ilha da Queimada Grande se află în apropierea coastei braziliene, în Oceanul Atlantic. Aici trăiește o specie de șerpi veninoși pe cale de dispariție: Bothropis insularis.

Cu câteva decenii în urmă, insula era legată de continent printr-o fâșie de pământ. Însă, odată cu creșterea nivelului oceanului, această fâșie a fost înghițită de ape, iar insula a fost complet deconectată de continent.

Insula Serpilor
Sute de mii de șerpi colcăie pe insula braziliană. Foto: wanista.com

Astfel, șerpii au rămas izolați și s-au adaptat repede noului lor habitat. S-au înmulțit agresiv, transformând insula într-un loc periculos pentru oameni.

Astăzi, Ilha da Queimada Grande este închisă pentru public ca măsură de protecție atât pentru oameni, cât și pentru șerpi. Accesul le este permis doar câtorva cercetători și Marinei Braziliene.

5. Insula Santa Catalina, raiul bizonilor

Santa Catalina este o mică insulă, situată în apropierea coastei Californiei. Peticul de pământ are o lungime de doar 35 de kilometri și 13 kilometri în lățime. Pe Santa Catalina trăiește un număr mare de bizoni, care au ajuns aici printr-o întâmplare fericită.

În 1924, producătorii unui film au adus pe insulă 14 bizoni, care urmau să fie folosiți în timpul filmărilor. Pelicula se numea „Americanul care dispare” și avea ca subiect conflictele dintre indigenii americani și albii care au colonizat zona.

Insula Santa Catalina
Insula Santa Catalina este un sanctuar al bizonilor. Foto: idntimes.com

Până la urmă, scenele în care apăreau bizonii nu au mai fost păstrate în versiunea finală a filmului. Din cauza cheltuielilor prea mari, echipa a hotărât să lase bizonii pe insulă și să nu-i transporte înapoi pe continent.

În timp, animalele s-au înmulțit, iar astăzi turma a ajuns la aproximativ 150 de exemplare. Santa Catalina are o populație de aproximativ 4.000 de oameni, 90% dintre aceștia trăind în Avalon, singurul oraș al insulei.

Așadar, turma de bizoni și celelalte animale de aici pot trăi nestingherite pe un teritoriu foarte vast.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și povestea pinguinilor care trăiesc nestingheriți pe câmpurile minate din Insulele Falkland.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu