5 înșelătorii cu dinozauri care au păcălit multă lume

Ne place foarte mult să credem în ideea că dinozaurii încă hălăduiesc undeva pe Pământ. Acesta este motivul pentru care lumea ne îngrămădește la cinema ori de câte ori mai apare câte un film ce amintește de seria „Jurassic Park”.

Prin urmare, suntem ținte ușoare pentru cei care vor să ne înșele. Încă de la începuturile paleontologiei, farsorii și escrocii au „descoperit” fosile false ca să facă un ban. Și chiar unele dintre cele mai celebre personalități științifice au fost păcălite.

Îți prezentăm cinci ocazii în care escrocii au folosit preistoria ca să ne păcălească. De la fosile false, la înșelătorii prin e-mail, aceste povești cu dinozauri sunt pur și simplu prea bune ca să fie adevărate!

1. Archaeoraptor

„Veriga lipsă”. Foto: Pinterest

National Geographic, o adevărată autoritate în domeniu, a căzut în plasa acestei înșelătorii. În 1999, cei de la revistă au publicat un articol în care anunțau o descoperire fosilă fantastică făcută în China: un dinozaur zburător dintr-un tip cu totul nou, care ar fi putut fi „veriga lipsă” dintre păsări și reptilele teropode.

Din păcate, unii savanți și-au exprimat îndoiala cu privire la autenticitatea descoperirii chiar înainte de apariția articolului. Analizele ulterioare au arătat că trunchiul și capul aparțineau unei fosile de pasăre, iar coada era a unui microraptor cu aripi.

În loc de o verigă lipsă, paleontologii de la National Geographic asamblaseră un puzzle din bucăți care păreau că se potrivesc. Scandalul a atras atenția asupra problemelor legate de falsificarea fosilelor în China, iar celebra publicație a ieșit șifonată din această poveste.

2. Oul din Berlin

Foto: Pinterest

Apariția e-mailului a făcut și mai ușoară răspândirea înșelătoriilor, iar dinozaurii sunt oricum un subiect foarte popular. O astfel de înșelătorie a fost lansată în 2014, din pricina unui site numit World News Daily Report, care părea a fi de încredere.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Povestea privea un ou fosilizat de dinozaur, aflat într-un muzeu din Berlin într-o cameră de depozitare situată lângă o conductă de termoficare.

Când sistemul de încălzire s-a defectat, oul s-ar fi încălzit până la punctul în care creatura dinăuntru a ieșit din el! Așa cum știu toți cei care au ținut un ou în frigider pentru prea mult timp, acesta nu rezistă nici măcar un an, darămite 200 de milioane de ani!

Până la urmă, s-a dovedit că povestea cu „gazozaurul” nou-născut era una dintre farsele acestui site, acum celebru pentru păcălelile sale.

3. Gheara lui Troodon

Foto: Pinterest

Iată o altă farsă cu dinozauri care s-a propagat prin e-mail cu câțiva ani în urmă. Fotografia pare a înfățișa gheara bine conservată a unui dinozaur – în acest caz, un „troodon”, un tip îndoielnic de bipede asemănătoare cu păsările din perioada Cretacicului.

Însă aspectul preistoric al ghearei este înșelător – de fapt, este vorba de gheara conservată a unei păsări moa, o pasăre care nu zboară și care este originară din Noua Zeelandă.

Moa a dispărut în jurul anului 1300, după ce oamenii au ajuns pe insulă și au mâncat toate exemplarele. Gheara este expusă la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

4. Hydrarchos

Foto: Pinterest

Faptul că fosilele sunt descoperite pe fragmente le permite escrocilor să susțină că au făcut tot felul de „descoperiri” interesante. Una dintre cele mai celebre fosile este „Hydrarchos”, un șarpe de mare uriaș descoperit de Albert Koch la mijlocul secolului XIX.

Expusă la Salonul Apollo din New York, această bestie avea lungimea de 35 de metri și a fost vândută repede regelui Friedrich Wilhelm al IV-lea, care a expus fosila la Muzeul Anatomic Regal din Berlin.

Din nefericire pentru rege, fosila era un puzzle asamblat din oase recoltate de la cel puțin șase balene preistorice „Basilosaurus”, alături de niște fosile de amonit.

Chiar și după descoperirea înșelătoriei, Koch a încercat să asambleze și să vândă un alt schelet de „Hydrarchos”!

5. Pietrele mincinoase ale lui Beringer

Foto: Pinterest

Una dintre cele mai celebre fraude cu fosile din toate timpurile a început ca o farsă făcută unui profesor credul de către colegii lui.

Profesorului Johann Bartholomeus Adam Beringer, decan al Facultății de Medicină de la Universitatea din Wurzburg, îi plăcea mult să exploreze Muntele Eibelstadt în căutare de fosile.

Câțiva colegi au cioplit în calcar câteva fosile false și le-au plantat în calea profesorului. Acesta le-a luat în serios și a scris o carte despre ele, chiar dacă farsorii au încercat să-l convingă că erau false, fără să-i spună că ei erau cei care le fabricaseră.

Când adevărul a ieșit la iveală, reputația academică a lui Beringer a fost distrusă, precum și carierele celor care plantaseră fosilele false.


Vrei să citești mai mult despre escrocheriile elaborate? Încearcă 5 dintre cele mai mari farse științifice ale tuturor timpurilor.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu