5 împărați romani care au avut parte de morți oribile

Cu toții ne putem gândi la politicieni care creează o impresie profund negativă. Din fericire pentru ei, cel mai rău care li se poate întâmpla este să nu mai fie votați de alegători.

Cu toate acestea, pentru cei care se ridicau la vârful Imperiului Roman, sfârșitul carierei politice era adesea mult mai puțin delicat. Dacă greșeai, se găsea întotdeauna cineva dispus să te înlocuiască, deseori peste propriul tău cadavru.

Iată cinci împărați romani care au sfârșit groaznic.

1

Vitellius (Aulus Vitellius Germanicus)

Detaliu din „Vitellius târât de populație pe străzile Romei”, de Georges Rochegrosse (1883). Foto: Wikimedia

Anul 69 a fost unul ieșit din comun pentru Roma. Cunoscut drept „anul celor patru împărați”, a fost perioada în care mai mulți oameni au ajuns să câștige tronul imperial doar pentru a-și pierde viața la scurt timp după aceea.

Dintre toate personajele care au purtat mantia purpurie imperială, Vitellius a fost cel mai interesant. Într-o epocă în care oamenii cheltuiau averi la banchete, Vitellius mânca mai mult decât toți.

Una dintre cele mai mândre creații ale sale a fost „Scutul Minervei, Apărătoarea Orașului”, un platou făcut din ficat de știucă, creier de fazan și de păun, limbă de flamingo și splină de țipar, toate aduse din întreg imperiuul de căpitanii săi de trireme.

Vitellius era cunoscut și pentru că smulgea bucate din ofrandele aduse zeilor. Totuși, talentul care lipsea cu desăvârșire din personalitatea sa era cel de soldat.

Scurta sa domnie a luat sfârșit când Vespasian, declarat împărat în Orinet, a apărut la Roma. Vitellius a fost de acord să abdice pașnic atunci când majoritatea adepților săi l-au abandonat, dar soldații au refuzat să-l lase să plece.

Întorcându-se la palat, Vitellius a descoperit că până și servitorii săi fugiseră. Prin urmare, a fost luat de acasă și târât pe străzile orașului.

„I-au legat brațele la spate, i-au pus un laț la gât și l-au târât pe jumătate dezbrăcat spre Forum. De-a lungul Căii Sacre a fost întâmpinat cu batjocură, cu capul tras de păr, așa cum se întâmplă cu infractorii, și chiar cu vârful unei săbii sub bărbie, astfel încât să nu poată privi în jos, trebuind să-și lase față să fie văzută. Unii au aruncat în el cu balegă, iar alții l-au numit lacom.” – Istoricul roman Suetonius în „Viețile celor 12 cezari”

Ultimele sale cuvinte înainte de execuție au fost: „Cu toate acestea, am fost odată împăratul vostru.”

2

Caligula (Gaius Caesar Augustus Germanicus)

Bust al lui Caligula. Foto: Wikimedia

Să devii împărat la o vârstă fragedă nu este neapărat cel mai bun început în viață. Imaginează-ți că la finalul adolescenței te trezești stăpân peste cel mai puternic imperiu al vremii.

Tânărul Caligula a fost foarte conștient de puterea pe care o avea. Crescut în sânul unei periculoase familii, și-a văzut multe rude murind în circumstanțe suspecte, evenimente care trebuie să-i fi afectat stabilitatea psihică și să-l fi făcut oarecum paranoic.

Printre cele mai faimoase gesturi ale lui Caligula s-au numărat purtarea unui război împotriva zeului Neptun și autoproclamarea sa ca zeu. Asemenea acțiuni nu aveau cum să întărească loialitatea supușilor față de lider.

Când și-a îndreptat pasiunea pentru glume mortale asupra gărzilor și senatorilor, aceștia au decis să pună capăt domniei zeului. Complicii l-au prins pe Caligula în timp ce se plimba între teatru și palat, tăbărând pe el cu săbiile.

Una dintre lovituri i-a zdrobit maxilarul. Potrivit lui Tacit, ultimele sale cuvinte au fost: „Sunt încă viu”. Avea dreptate; peste puțin timp, însă, Caligula era deja mort.

3

Elagabal

Religia este întotdeauna un subiect periculos, dar împăratul Elagabal a decis să riște să aducă un cult nou și străin la Roma.

Ajungând pe tron ​​la vârsta de aproximativ 14 ani, Elagabul a fost botezat astfel datorită poziției sale de preot-șef al zeului soarelui din Est.

Statuie înfățișându-le pe Elagabal ca Hercule, piesă expusă la Muzeul Arheologic Național din Napoli. Foto: Wikimedia

Această devoțiune față de un alt zeu a fost doar unul dintre motivele pentru care Elagabal nu a supraviețuit prea mult.

Datorită legăturilor sale de sânge cu împărații de până atunci și influenței mamei și mătușii sale, Elagabalus s-ar fi putut bucura de sprijin popular, dar activitățile sale sexuale și religioase l-au făcut profund nepopular.

A încercat să-și impună iubiții în funcții importante, deși s-a căsătorit și cu una dintre fecioarele sacre de la un templu într-o ceremonie considerată sacrilegiu.

Chiar dacă puterea îi face pe toți puțin excentrici, activitățile sale au fost picătura care a umplut paharul pentru romani. În ciuda încercărilor de a fi pe placul soldaților, armata s-a întors împotriva împăratului.

„A încercat să fugă. Fiind plasat într-un cufăr, ar fi scăpat dacă nu ar fi fost descoperit și ucis, la vârsta de 18 ani. Mama lui, care l-a îmbrățișat și s-a lipit strâns de el, a pierit odată cu el; capetele le-au fost tăiate, iar trupurile, după ce au fost dezbrăcate, au fost mai întâi târâte prin tot orașul, apoi corpul mamei a fost aruncat undeva aiurea, în timp ce al său a fost aruncat în Tibru.” – „Historia Augusta” (o colecție târzie de biografii romane)

4

Commodus

Marc Aureliu este adesea prezentat drept unul dintre cei mai înțelepți oameni care s-au aflat vreodată la putere. Deloc surprinzător, moartea sa a pus punct unei perioade pașnice.

În timp ce precedenții cinci împărați „buni” fuseseră adoptați de predecesorii lor datorită talentelor și abilităților lor, Marc Aureliu a ales să lase imperiul pe mâinile nepricepute ale fiului său instabil, Commodus.

Commodus înfățișat ca Hercule. Foto: Wikimedia

De îndată ce Marc Aureliu a murit, Commodus a abandonat războiul împotriva triburilor germane, repezindu-se asupra Romei și a tuturor plăcerilor pe care le putea găsi acolo.

„După ce s-a întors la Roma, a condus cortegiul triumfal cu Saoterus, partenerul său în depravare, așezat în carul său și, din când în când, se întorcea și îl săruta deschis. Și nu numai că obișnuia să bea până în zori și să risipească resursele Imperiului Roman, dar seara se plimba prin taverne și bordeluri.” – „Historia Augusta”

Împotriva împăratului au existat mai multe comploturi, inclusiv unul condus de sora sa. A supraviețuit acestor încercări doar pentru a sfârși într-o conspirație la care a participat și soția sa.

Cum otrava nu a reușit să-l omoare pe Commodus, complicii au aranjat ca unul dintre sportivii săi preferați să-l surprindă în baie. În loc de finalul fericit așteptat de Commodus de la o astfel de întâlnire, a fost sugrumat.

5

Valerian (Publius Licinius Valerianus)

Odată cu extinderea Imperiului Persan, care amenința o mare parte din estul Imperiului Roman, mulți împărați au fost forțați să ridice armele împotriva perșilor.

Probabil că cel mai nefericit a fost Valerian. Căutând să recupereze pământul pierdut, a reușit să recupereze multe dintre suprafețele luate de persani, dar armata sa a fost lovită de un focar de ciumă.

„Umilirea împăratului Valerian de către Șapur I”, desen de Hans Holbein cel Tânăr (1521). Foto: Wikimedia

În ciuda acestui fapt, Valerian și-a condus oamenii împotriva împăratului persan Șapur I. Cele două armate s-au înfruntat în Bătălia de la Edessa, unde forțele romane au fost spulberate.

Conform inscripțiilor persane, care îl arată pe Valerian fiind adus în fața lui Șapur, romanii au fost învinși în întregime și capturați.

Pentru prima dată în istoria romană, un împărat era capturat viu de un inamic străin. În timp ce soldații captivi erau pregătiți să lucreze la săparea canalelor de apă din Persia, Valerian a suferit o soartă mai rea.

Potrivit unor surse romane „el a fost jupuit, iar pielea lui a fost vopsită în roșu și atârnată în templul zeilor barbarilor”. Alte surse (de exemplu, istoricul bizantin Zosimus) susțin că fostul împărat a fost transformat într-un scaun pentru regii persani.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

Cartea „Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu