Tehnologia viitorului: 5 idei care ar putea schimba lumea în bine

Fermele plutitoare, conexiunea la internet în orice parte a planetei și extinctoarele cu unde sonore sunt doar câteva dintre invențiile și inovațiile incredibile care ne vor contura viitorul.

1. Internet pentru toată lumea

Un microsatelit Hiber. Foto: AP

S-ar părea că nu putem trăi fără internet, însă doar o jumătate din populația lumii este conectată la rețeaua globală. Pentru unii, internetul rămâne un tărâm inaccesibil, în principal din cauze de natură economică.

Google încearcă să rezolve problema folosind baloane cu heliu, pentru a facilita accesul la internet în zone îndepărtate, în timp ce Facebook a abandonat planurile de a face același lucru folosind drone, ceea ce înseamnă că alte companii, precum Hiber, au un avantaj la start.

Hiber a adoptat o abordare diferită, lansând propria rețea de microsateliți (de dimensiunea unei cutii de pantofi) pe orbita joasă a Pământului. Aceștia activează un modem conectat la computer sau alt dispozitiv atunci când trec peste el și transmit date.

Sateliții lor orbitează Pământul de 16 ori pe zi și sunt deja folosiți de organizații precum The British Antarctic Survey pentru a oferi acces la internet la „capătul” planetei noastre.

2. Trenuri care circulă cu 1.200 kilometri pe oră

Hyperloop ar putea revoluționa conceptul de navetă. Foto: Pinterest

Urăști să faci naveta? Imaginează-ți, în schimb, că geamantanul tău zboară printr-un tunel cu viteza de croazieră a unui avion comercial. Acesta este visul fondatorului PayPal, Tesla și SpaceX, Elon Musk.

Sistemul său, Hyperloop, ar putea permite călătorii cu „trenul” cu viteze de până la 1.200 de kilometri la oră printr-un tub vidat, propulsat de aer comprimat și motoare cu inducție.

Odată construit, sistemul va putea reduce la 30 de minute o călătorie care acum durează cel puțin șapte ore.

3. Tricoul de monitorizare a inimii

Tricoul care monitorizează activitatea cardiacă. Foto: KYMIRA

Dispozitivele portabile care îți măsoară ritmul cardiac –precum brățările pentru fitness și ceasurile inteligente – nu sunt ceva nou, dar, după cum au arătat numeroase studii, acuratețea lor poate varia foarte mult (mai ales dacă te bazezi pe ele pentru număratul caloriilor).

În general, sunt bune dacă vrei să îți formezi o idee generală despre cât de intens te antrenezi, dar pentru profesioniști, precizia înseamnă totul.

Folosind un singur ECG de plumb imprimat în material, acest nou tricou realizat de compania de materiale inteligente KYMIRA măsoară cu acuratețe bătăile inimii și le încarcă online prin Bluetooth.

Odată ce datele ajung în cloud, algoritmii le prelucrează pentru a detecta cu precizie bătăile neregulate ale inimii, cum este în cazul aritmiei. Și nu doar sportivii ar putea beneficia de acest produs.

„Posibilitățile pe care le oferă atât sportivilor, cât și publicului larg sunt uimitoare. Avem în vedere dezvoltarea acestui produs pentru a fi utilizat în aplicații clinice pentru a permite celor co boli cardiace să fie avertizați înainte de a suferi un infarct”, spune Tim Brownstone, președintele KYMIRA.

4. Incendiile de pădure „înecate” în sunet

Incendii de vegetație ar putea fi stinse cu drone care produc zgomote puternice la nivelul copacilor peste care zboară. Deoarece sunetul este format din unde de presiune, poate fi folosit pentru a perturba aerul din jurul flăcărilor, reducând alimentarea cu oxigen.

La frecvența potrivită, focul pur și simplu se va stinge, așa cum au demonstrat recent cercetătorii de la Universitatea George Mason din Virginia cu ajutorul stingătorului sonic. Aparent, frecvențele de bas funcționează cel mai bine.

5. Ferme plutitoare

ONU prevede că, până în 2050, populația lumii va crește cu două miliarde de indivizi, sporind cererea de hrană cu 70%. Până atunci, 80% dintre oameni vor trăi în orașe, iar cea mai mare parte a alimentelor pe care  le consumăm în zonele urbane va fi produsă în afara zonelor urbane.

Prin urmare, fermele acostate pe mare sau pe lacuri, aproape de orașe, ar putea fi soluția la această problemă. Dar cum ar funcționa acestea?

Un nou design, realizat de arhitectul Javier Ponce, de la Forward Thinking Architecture, arată o structură pe trei niveluri, cu înălțimea de 24 de metri, acoperită cu panouri solare pentru generarea de energie.

Pe nivelul mijlociu cresc legume pe o suprafață de 51.000 metri pătrați, folosind un lichid nutritiv în loc de sol. Resturile acestor nutrimente și materii vegetale cad apoi în stratul de jos, pentru a hrăni peștii, care sunt crescuți în spațiu închis.

O singură fermă plutitoare inteligentă de 350 x 200 metri ar putea produce aproximativ 8.1 tone de legume și 1.7 tone de pește pe an. Unitățile sunt proiectate să fie cuplate, ceea ce este util, deoarece am avea nevoie de toată producția: Dubai, de exemplu, importă 11.000 tone de fructe și legume în fiecare zi.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Tachibana spune:

  Idei, idei, idei si teorii peste teorii…… in cele din urma vorbe goale. Scuteasca-ma cu vorbaraia. Vorba multa saracia omului. Sa puie mana sa faca ceva.

  • Cu excepția fermelor plutitoare, toate celelalte patru idei sunt deja puse în practică. CU siguranță găsiți și singur detalii despre ele – dacă vă interesează, bineînțeles.

  • Ovidiu Munteanu spune:

   Sa pună mana, e corect. Restul e în celălalt răspuns.

 • >