5 formațiuni geologice misterioase, cu origini greu de explicat

Pământul este acoperit cu structuri geologice incredibile, de la conuri vulcanice, la peșteri cu cristale uriașe. Chiar dacă multe dintre misterele planetei noastre au fost elucidate de-a lungul timpului, câteva continuă să sfideze logica.

Iată cinci exemple de formațiuni geologice care încă le dau „dureri de cap” oamenilor de știință din întreaga lume.

1

Marea neconformitate, SUA

Foto: Alex Demas

Marea neconformitate este o lipsă uriașă observată în straturile geologice: din anumite zone de pe glob lipsesc cu desăvârșire straturi de rocă datând de acum 1.2 miliarde până la 250 de milioane de ani.

Această bucată enormă de „timp pierdut” poate fi văzută clar în stratigrafia Marelui Canion din Arizona.

Geologii care studiază anomalia la fața locului au observat că există o mulțime de roci pline de fosile din perioada cambriană (acum 540 de milioane de ani), în vreme ce stratul situat imediat dedesubt, format acum aproximativ 1 miliard de ani, nu are nicio fosilă.

Așadar, ce s-a întâmplat cu stratul de mijloc? Așa-numita teorie a „Pământului-bulgăr de zăpadă” ar putea explica unde a dispărut roca.

În urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani, Pământul era acoperit cu zăpadă și gheață. Ghețarii în mișcare au dezlipit scoarța terestră, împingând-o în ocean, unde a fost reabsorbită prin alunecare sub plăcile tectonice.

Multe întrebări rămân, însă, fără răspuns, cum ar fi decalajul de milioane de ani dintre sfârșitul „Pământului-bulgăr de zăpadă”, cu aproximativ 635 milioane de ani în urmă, și începutul perioadei cambriene.

2

Cercurile zânelor, Namibia

Văzute de aproape, Cercurile zânelor din Deșertul Namib par doar niște pete circulare de pământ roșu, înconjurate de smocuri de iarbă. Privite de la înălțime, aceste pete se întind la nesfârșit pe câmpia aridă, generând un tipar cu buline.

Foto: N. Juergens

Legendele locale susțin că petele sunt urmele zeilor, însă oamenii de știință au căutat o explicație bazată pe dovezi.

La început, unii au propus teoria conform căreia cercurile sunt create atunci când plantele concurează pentru apă: sistemele de rădăcini ale vegetației de succes domină solul, în vreme ce plantele mai mici, nefiind în măsură să concureze, mor și lasă aceste pete pe deșert.

În 2017, în revista Nature a apărut o nouă teorie promițătoare.

În urma săpăturilor efectuate în câteva dintre aceste cercuri s-au descoperit termite, ceea ce arată că cercurile sunt create de insectele care consumă vegetația de la suprafață, permițându-le plantelor să trăiască numai în spațiile dintre colonii.

Totuși, cu un ecosistem atât de complex, oamenii de știință spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili cu precizie natura Cercurilor zânelor.

3

Arcul Napastoka, din Canada

În partea de sud-est al golfului Hudson, în Canada, se află un arc de cerc aproape perfect. Semicercul misterios, cunoscut și sub numele de Arcul din Golful Hudson, a fost considerat inițial un crater de impact, creat de căderea unui meteorit.

Foto: Jeff Schmaltz, NASA / Wikimedia

În mod bizar, însă, în apropiere de crater nu există niciuna dintre dovezile care confirmă de obicei o astfel de ipoteză, cum ar fi conuri sfărâmate sau roci topite neobișnuite.

Cea mai vehiculată teorie privind formarea acestui arc, bazată pe dovezi geologice colectate începând cu anii ‘70, susține că formațiunea a apărut prin împingerea unui strat de rocă sub altul.

Totuși, teoria nu explică de ce formațiunea este atât de clar definită, așa că Arcul Nastapoka alimentează în continuare controversa.

4

Craterele din Yamal, Rusia

În 2014, un pilot de elicopter care zbura peste Peninsula Yamal, din Siberia, care are ieșire la Marea Kara, a observat o gaură enormă în permafrost.

Foto: Jesse Allen / Earth Observatory, NASA

Oamenii de știință s-au grăbit să analizeze craterul de aproape 100 de metri lățime pentru a descoperi originea acestuia.

Impactul unui meteorit, o explozie de gaze naturale și chiar și intervenția extratereștrilor – toate acestea au fost vehiculate drept posibile explicații.

Analizele efectuate asupra mostrelor de aer prelevate din partea inferioară a craterului au relevat niveluri foarte ridicate de metan, indicând o explozie, posibil provocată de mai multe veri neobișnuit de calde care au destabilizat permafrostul.

Dar o explicație la fel de probabilă, potrivit unor cercetători, este că craterul reprezintă mai degrabă o prăbușire lentă, pe termen lung, a permafrostului în sine decât o explozie recentă.

De atunci au fost descoperite mai multe cratere similare. Este nevoie de studii suplimentare, dar cercetarea este deosebit de dificilă din cauza permafrostului, un sol instabil.

5

Movilele Mima, Statele Unite ale Americii

Movilele Mima sunt niște ondulații misterioase, uniforme, apărute pe câmpiile din statul american Washington, care au diametre cuprinse între 2.5 și 50 de metri și până la 2 metri înălțime.

Foto: Getty Images

Când le-a văzut pentru prima dată, în 1841, exploratorul american Charles Wilkes a crezut că sunt morminte și a efectuat săpături în trei dintre ele, descoperind doar că erau pline cu bolovani.

Movile similare se găsesc din California până în Colorado, făcându-i pe mulți cercetători să le analizeze îndeaproape, în speranța că vor descoperi originea acestora.

Unele movile sunt vechi de 30.000 de ani, ceea ce adaugă și mai multă greutate misterului care le înconjoară, deoarece se crede că oamenii au ajuns în America de Nord cu câteva mii de ani mai târziu.

Multe dintre teoriile privind originea lor – inundații glaciare, vârtejuri și chiar praf purtat de vânt și depus în jurul copacilor – au fost deja respinse.

Teoria actuală, bazată pe simulări computerizate, este că movilele au fost create de popândăi. Cu toate acestea, rămân multe îndoieli, pentru că nimeni nu a observat vreodată un popândău construind o astfel de movilă.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>