5 fenomenele meteorologice extreme care au marcat anul 2021

De la tornadele din țara lui Franz Kafka, la valurile de căldură extremă din Canada și până la șuvoaiele care au înecat Germania, 2021 a fost un an în care fenomenele meteorologice extreme și-au lăsat amprenta pe toate meridianele planetei.

1

Tornadele din Cehia

Rafalele de vânt de peste 300 de kilometri pe oră au lovit regiunea Moravia din Republica Cehă, făcând în total cinci victime și rănind peste 200 de persoane, la sfârșitul lunii iunie.

Foto: Cordon Press

A fost un fenomen ciudat, după cum au susținut autoritățile cehe, fiind urmat de o tornadă care a devastat sate întregi din jurul orașului Brno.

Potrivit televiziunii publice locale, vântul a atins viteza de 332 kilometri pe oră, stabilind un nou record în Cehia și înregistrând totodată prima tornadă apărută după 2018.

2

Inundațiile care au înecat Europa Centrală

Ploile torențiale au lovit o mare parte din Europa Centrală la mijlocul lunii iulie, Belgia și vestul Germaniei fiind zonele cele mai afectate de intensitatea precipitațiilor.

Foto: Cordon Press

În total, aproape 200 de persoane și-au pierdut viața în urma revărsării râurilor și inundațiilor care au urmat în regiunile locuite. Revărsarea bazinului Rinului a făcut ca multe tronsoane de autostrăzi germane să fie inutilizabile, iar aproape 200.000 de gospodării au suferit întreruperi de energie electrică.

Azilurile de bătrâni din apropierea râului Erft au trebuit să fie evacuate de armata germană, iar numeroase poduri, drumuri și clădiri au fost distruse de ape.

3

Val de căldură istoric în Canada

Căldura verii a lovit în forță în nord-estul Statelor Unite și în Canada în 2021, atât de mult, încât s-au înregistrat temperaturi fără precedent, în condițiile în care deasupra regiunii s-a format un dom de căldură în care aerul, nefiind reînnoit de presiunile atmosferice ridicate, a făcut ca temperatura să crească zilnic până la noi recorduri.

De exemplu, în Lytton, Canada, a fost înregistrată o temperatură maximă de 49.6° Celsius. Aceste temperaturi au declanșat incendii de pădure care au devastat o parte a Canadei și au evidențiat lipsa de pregătire pentru astfel de evenimente extreme.

4

Cele mai intense incendii de pe glob

Foto: Cordon Press

2021 a fost un an cu temperaturi ridicate și valuri de căldură, condiții care au declanșat unele dintre cele mai violente incendii din istoria recentă în Australia, California și Siberia.

Regiunea mediteraneană nu a făcut excepție, țări precum Grecia, Turcia, Italia și Spania fiind afectate de incendii de pădure în lunile iulie și august. Deși sunt țări obișnuite să lupte cu flăcările în lunile de vară, experții au descris incendiile din 2021 fiind deosebit de violente.

În cazul Californiei, aceste catastrofe naturale au avut chiar nume proprii, cu trei incendii mari denumite Caldor, Dixie și Monument, care au devastat peste 1.000 de hectare în statul american. Unele dintre aceste incendii au rămas active mai mult de două luni.

5

Cel mai lung roi de tornade din istoria Statelor Unite

Foto: Cordon Press

La jumătatea lunii decembrie, un roi de tornade a străbătut aproape 500 de kilometri din statul american Arkansas până în Kentucky, devastând totul în cale.

Această superaglomerare de tornade, un eveniment foarte neobișnuit pentru aceste date, potrivit experților, a prezentat o tipologie specială: acestea au o rotație proprie și sunt capabile să se mențină în mișcare timp de mai multe ore, cu o mare violență.

Acest roi de tornade a fost cel mai lung din istoria Statelor Unite.

Ca să știi mai mult, citește „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice”

Lucian Boia face în această carte o trecere în revistă a diverselor dezastre care și-au pus amprenta asupra evoluției societăților și a civilizației, precum și o comparație cu momentul actual, când este evident că funcționarea mecanismului om–natură suferă un dezechilibru, foarte probabil ireversibil. Într-adevăr, lumea nu se va sfârși, spune autorul, din pricina cutremurelor, sau a petelor solare, sau a variației axei Pământului. Nici chiar din pricina pandemiilor. Primejdia cea mare o reprezintă acum încălzirea climei și efectul de seră, fenomen global și potențial distrugător, a cărui răspundere o poartă cu precădere omul. Dar nu e deloc sigur că omenirea mai poate opri procesul, sau măcar că își dorește să-și schimbe modul de viață. Abia în acest punct specia umană riscă să dispară cu adevărat.

„Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu