5 fenomene meteo înfricoșătoare din istoria recentă

Vremea este de multe ori imprevizibilă, iar meteorologii sunt adesea prinși „pe picior greșit” de capriciile naturii. Fenomenele meteo pot fi, de asemenea, deosebit de periculoase. Tornadele, uraganele și viscolele, printre altele, fac ravagii în fiecare an în întreaga lume, lăsând în urma lor morți și distrugeri materiale însemnate.

În acest articol trecem în revistă câteva dintre cele mai terifiante fenomene meteorologice care au avut loc în istoria recentă.

1

Bomba de ploaie

În 2016, Bryan Snyder, un pasionat de fenomene meteo extreme, filma o furtună care se abătuse peste orașul american Tucson. Dintr-o dată, bărbatul a fost martor la o priveliște rară.

Un volum uriaș de apă a căzut brusc pe sol, părând că nu va mai lăsa nimic în urmă. Acest fenomen este extrem de rar și este cunoscut sub denumirea de bombă de ploaie.

Se produce atunci când un șuvoi de aer mai rece coboară printre norii grei de furtună și dă naștere la vânturi de peste 240 de kilometri pe oră, care pot smulge copacii de la pământ.

Bombele de ploaie apar în principal în partea central-vestică a SUA. De obicei, durează circa zece minute, dar sunt foarte înfricoșătoare din cauza dimensiunilor lor.

2

Grindina uriașă din Africa

Grindina
Foto: strangesounds.org

Libia este situată în Africa de Nord și este o țară predominant deșertică, unde precipitațiile sunt foarte rare. Însă în octombrie 2020 o depresiune s-a deplasat peste Marea Mediterană și a cauzat în Libia o furtună care a produs grindină de dimensiuni uriașe.

Fotografiile apărute în urma incidentului înfățișează bucăți de grindină atât de mari, încât oamenii erau nevoiți să le țină cu ambele mâini.

3

Marea Furtună de Gheață din 1998

Marea furtuna de gheata
Foto: globalnews.ca

Între 5 și 9 ianuarie 1998, asupra regiunii americane Noua Anglie și asupra sudului Canadei s-a abătut o furtună de zăpadă.

Puternic influențată de fenomenul El Niño, furtuna a întrerupt furnizarea de curent electric pentru cinci milioane de oameni și a distrus 11.000 de stâlpi de electricitate numai în provincia canadiană Ontario.

Din cauza frigului au murit 35 de oameni și aproximativ 300.000 de animale domestice. Valoarea totală a daunelor s-a ridicat la trei miliarde de dolari.

Marea Furtună de Gheață, așa cum a rămas în memoria oamenilor, a fost – de fapt – o combinație de cinci furtuni de gheață mai mici. Ca să diminueze efectele fenomenului, Canada a trimis în teren 16.000 de militari, cea mai mare desfășurare de trupe de după Războiul din Coreea.

În 2014, oamenii de știință au lansat un studiu care a constatat că nivelul de stres al femeilor însărcinate în timpul furtunii de gheață a afectat expresia genetică a copiilor acestora. Conform cercetării, există posibilitatea ca acești copii să aibă un risc mai mare de a dezvolta astm sau diabet.

4

Furtuna lui Satan

Furtuna lui Satan
Foto: Pinterest

Statul american Texas are o climă foarte caldă. Însă, în noaptea de 15 spre 16 iunie 1960, locuitorii acestui stat au experimentat o căldură fără precedent.

Un front de are extrem de cald a lovit zona de lângă orășelul Kopperl chiar după miezul nopții de 15/16 iunie. Temperatura a crescut atât de mult, încât recoltele au ars instantaneu, iar radiatoarele mașinilor au ajuns la punctul de fierbere.

Fenomenul a fost favorizat de lipsa precipitațiilor, care a făcut ca aerul supraîncălzit să coboare spre pământ cu viteza de 121 de kilometri pe oră.

La apogeul manifestării meteo, temperatura de la sol se apropia de 60 de grade Celsius. Îngroziți, oamenii și-au învelit copiii în prosoape și cearșafuri umede, ca să îi protejeze.

Acest fenomen meteorologic a fost poreclit „Furtuna lui Satan” și și-a câștigat rapid locul în folclorul local.

5

Taifunul Haiyan

În noiembrie 2013, taifunul Haiyan a lovit Insulele Filipine cu rafale de vânt de până la 313 kilometri pe oră și cu precipitații abundente, care au provocat inundații majore.

De asemenea, zonele de coastă au fost „măturate” de valuri de 7 metri înălțime. Peste 7.000 de oameni au murit, în timp ce în jur de șase milioane au fost strămutați.

Tifonul Haiyan rămâne unul dintre cele mai distrugătoare taifunuri înregistrate în Filipine și a provocat pagube și în Palau, Vietnam și China.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu