5 fenomene inexplicabile care ridică multe semne de întrebare

Pe măsură ce volumul cunoștințelor noastre despre lume se mărește, descoperim noi și noi fenomene care încă nu pot fi explicate. Este un paradox frustrant.

În același timp, este un semnal că ar trebui să privim cu mai multă modestie lumea din jurul nostru. O putem considera dovada de necontestat că natura este și va fi mereu cu un pas în fața omului.

În continuare, îți prezentăm cinci astfel de fenomene inexplicabile, pe care știința zilelor noastre încă nu le poate desluși.

1

Bâzâitul misterios din Taos

Taos
Foto: Taosinn

Unii dintre locuitorii orașului Taos, din statul american New Mexico, sunt terorizați și intrigați de ani buni de un sunet misterios cu frecvență joasă.

Cei care-l aud spun că este vorba de un bâzâit extrem de deranjant, asemănător sunetului produs de motorul unei mașini.

Locuitorii spun că zgomotul apare la lăsarea serii și durează până dimineața. Din cauza lui, mulți oameni au ajuns să aibă probleme cu somnul.

În ciuda numeroaselor investigații, autoritățile n-au reușit să identifice sursa zgomotului. Ce e și mai bizar este faptul că nu toți localnicii aud enervantul bâzâit, ci doar 2% dintre ei.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2

Licuricii care luminează în sincron

fenomene inexplicabile
Foto: Sindiana Visions

Și lumea animalelor este martora unor fenomene inexplicabile. O specie de licurici, care trăiește în parcul național Great Smokey Mountains din statul american Tennessee, are o abilitate uimitoare: luminează în sincron.

Timp de două săptămâni, în luna iunie a fiecărui an, aici are loc un spectacol de lumini absolut impresionant.

După 20 de ani de cercetări, oamenii de știință Andrew Moiseff și Jonathan Copeland au ajuns la concluzia că doar masculii acestei specii luminează în sincron, în scopul de a atrage femelele.

Totuși, ce n-a reușit nimeni să explice până acum este cum se coordonează atât de bine aceste minuscule insecte.

3

Bilele de foc de la Naga

fenomene inexplicabile Naga
Foto: The Travel

La sfârșitul lunii octombrie, pe fluviul Mekong din Thailanda, dar și în Laos se petrece un ceva bizar: sfere strălucitoare, de dimensiunea unei mingi de baschet, se ridică din apă până la o înălțime de aproape două sute de metri, după care dispar.

Conform martorilor oculari, bilele au o culoare roșiatică și au dimensiuni diferite. Apariții de acest gen au fost raportate pe o secțiune de aproximativ 250 de kilometri a fluviului Mekong.

Deși au încercat să le elucideze –  susținând inclusiv că ar fi vorba de lumini produse de trasoare – cercetătorii n-au reușit să găsească o explicație acestor fenomene inexplicabile.

4

Luminile de seism

De-a lungul secolelor, oamenii au observat că, înaintea sau imediat după producerea unor cutremure sau erupții vulcanice puternice, pe cer se produc niște fenomene luminoase inexplicabile.

Mult timp contestate, aceste apariții au fost fotografiate și observate pentru prima dată în anii ’60.

De atunci, au fost raportate numeroase astfel de cazuri în întreaga lume. Unul dintre cele mai recente a avut loc în timpul seismului de 7,8 pe Richter, produs în Noua Zeelandă în noiembrie 2016.

Într-o filmare realizată de un martor imediat după cutremur, pe cer apare, pentru câteva secunde, o lumină intensă, de culoare albastră, iar apoi câteva secunde de lumină albă și verde. Nu se știe exact care este cauza acestui fenomen.

O explicație, nedovedită încă, este faptul că sarcinile electrice din falii produc ionizarea atmosferei, iar cerul capătă astfel culori aprinse și nuanțe surprinzătoare.

5

Inelele zânelor din deșertul Namib

fenomene inexplicabile Inelele zanelor
Foto: The Times

Cercuri imense, parcă formate de picăturile de ploaie căzute pe pământ, împânzesc solul arid al deșertului Namib. Au un diametru impresionant, care poate ajunge până la 30 de metri.

Interiorul cercurilor este gol, format doar din pământ, fără vreo formă de vegetație. Aceste fenomene inexplicabile nu se petrec doar în Namibia, ci și în zone cu vegetație mai bogată și cu o climă mai prietenoasă din sudul Africii.

Așadar, indiferent de climă și sol, aceste inele se formează în mod natural și uimesc comunitatea științifică. Unii susțin că ele au sunt create de termite, alții că este vorba de mucegai sau spori care ucid vegetația.

Deocamdată, însă, niciuna dintre aceste ipoteze n-a fost confirmată.


În continuare, descoperă alte 9 fenomene inexplicabile pe care ne-ar plăcea să le înțelegem, precum și 5 fenomene stranii surprinse în fotografii.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu