5 fenomene fascinante care se petrec în corpul uman

Corpul uman este un microcosmos în care se desfășoară nenumărate procese de care nici măcar nu suntem conștienți. Știința încearcă de multă vreme să explice „lucrările interioare” aparent mistice care ne guvernează corpul și mintea.

Chiar dacă unele dintre ele vor continua să scape înțelegerii mulți ani de acum înainte, lista mecanismelor interne pe care le cunoaștem este din ce în ce mai mare, grație unor cercetări la care oricine are acum acces.

Iată cinci astfel de fenomene fascinante care au loc în corpul uman.

1

Oamenii au puterea de a străluci în întuneric

Foto: PLOS One

Toate creaturile vii au capacitatea de a emite lumină. Acest lucru se întâmplă ca urmare a reacțiilor chimice care au loc în mod constant în interiorul celulelor.

Deși existau numeroase dovezi privind bioluminiscența la unele animale, a fost nevoie de mult timp pentru ca experții să capteze lumina emisă de oameni.

În 2009, un grup de oameni de știință japonezi a publicat imagini în care bioluminiscența umană a fost documentată pentru prima dată.

Vreme de mai multe zile, cercetătorii au fotografiat voluntarii folosind camere ultrasensibile. Au descoperit că lumina descărcată de corp urmează un ciclu de 24 de ore.

De asemenea, au descoperit că cea mai mare cantitate de lumină este emisă după-amiaza târziu, în vreme ce noaptea se degajează cea mai puțină lumină. Mai mult, obrajii, fruntea și gâtul au emisia maximă.

Intensitatea luminii emise este atât de mică, încât nu o putem percepe cu ochiul liber. Este de o mie de ori mai slabă decât spectrul vizual cu care suntem obișnuiți.

2

Dimineața suntem mai înalți decât seara

Foto: iStock

Corpul uman este guvernat de mecanisme neobișnuite. Un astfel de proces face ca o persoană să fie dimineața mai înaltă decât seara.

În timpul zilei, cartilajul din corp, în special din coloana vertebrală și din genunchi, se comprimă treptat. Acest lucru se întâmplă datorită atracției gravitaționale care acționează constant asupra corpului.

Noaptea, când stăm întinși câteva ore, se petrece un mecanism invers: cartilajul se relaxează și revine la forma sa originală. Acest lucru duce la modificarea înălțimii unei persoane.

De îndată ce se trezește, este mai înaltă cu aproape un centimetru. Este posibil ca acest rezultat să nu fie ieșit din comun, dar este, totuși, semnificativ.

Coloana vertebrală joacă un rol important în acest fenomen. Fiecare vertebră are un material care se întinde atunci când corpul este în repaus total. În schimb, atunci când omul este în mișcare sau stă în picioare mult timp, cartilajul se comprimă sub greutatea corpului.

3

Înfometarea îndelungată face creierul să-și consume propriile celule

Există multe critici și teorii negative legate de curele de slăbire. Acestea determină pierderea masei musculare, generează oboseală și uneori chiar declanșează tulburări de sănătate.

Dar cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein au venit cu o teorie uluitoare legată de curele de slăbire. Cei doi au afirmat că regimul alimentar poate declanșa procesul de autofagie la nivelul creierului.

Foto: iStock

Deși se știe de multă vreme că celulele încep să își mănânce „colegele” atunci când corpul nu are hrană, faptul că și creierul ia parte la festin este o informație nouă.

Autofagia este un fenomen natural la nivelul celulelor. Acesta este modul în care celulele dobândesc energie în perioadele cu resurse puține.

Până la momentul acestei descoperiri, însă, oamenii de știință considerau creierul imun la autofagie. Descoperirea a fost făcută în timpul unor experimente pe șoareci.

Au observat că atunci când șoarecii nu primeau hrană, în creier se declanșa un circuit neuronal specific senzației de foame. După aceasta, hipotalamusul începea să consume celule și proteine necesare din creier.

Când autofagia creierului a fost blocată, și semnalul foamei a fost blocat. Rezultatele acestor cercetări ar putea fi folosite la dezvoltarea de tratamente și regimuri alimentare pentru persoanele care suferă de obezitate.

4

Unele comportamente sunt codificate în gene

Ridicarea și agitarea mâinilor în semn de victorie sunt gesturi firești pentru noi toți. Acest lucru se datorează faptului că, la un moment dat, i-am văzut pe alții făcând asta.

Dar ce se întâmplă cu oamenii orbi, care nu au văzut niciodată pe cineva bucurându-se de o reușită? Ei bine, cel mai probabil, dorința de a face un gest al victoriei vine din interior.

Foto: Pinterest

Cumva, acest comportament este „scris” în ADN și nu este vorba doar de gestul victoriei. Psihologii cred că acest lucru se aplică tuturor gesturilor care sugerează mândrie sau rușine.

Pentru studierea acestei ipoteze, experții au analizat imagini din competiția de judo din cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2004.

Au observat expresiile și limbajul corpului la sportivi din 30 de țări. Atât sportivii cu văz sănătos, cât și cei orbi din naștere au avut același limbaj corporal.

După câte o victorie, fie ridicau brațele, făcând semnul „V” al victoriei sau încleștând pumnul, fie își umflau pieptul. În mod similar, în timpul înfrângerii, își lăsau umerii jos și își dezumflau pieptul.

5

Când asculți muzică, bătăile inimii se sincronizează cu ritmul melodiei

Muzica are potențialul de a ne influența puternic emoțiile. Uneori, te simți mai fericit după ce asculți o melodie preferată.

Inima îți bate mai repede, iar ritmul respirației se accelerează, uneori atât de mult, încât ți se zburlește părul pe mâini și simți fiori reci pe spate.

Foto: iStock

Modificându-ne emoțiile, muzica are o influență directă asupra inimii. Cercetătorii Stefan Koelsch și Lutz Jäncke au publicat o lucrare amplă despre modul în care muzica influențează activitatea inimii.

Potrivit cercetărilor lor, muzica antrenantă mărește ritmul cardiac și tensiunea arterială. În mod similar, muzica relaxantă produce un efect contrar.

Numai că ritmul efectiv al muzicii – dacă este antrenantă sau relaxantă – depinde cu totul de perspectiva ascultătorului. Unii pot găsi relaxantă o trupă de heavy metal, în timp ce alții pot găsi deosebit de captivantă o linie melodică melancolică.

Astfel de cercetări ar putea ajuta la vindecarea tulburărilor anxioase și la gestionarea durerii în numeroase scenarii clinice. Muzica ar putea ajuta și la tratarea unor afecțiuni precum depresia, tulburările cardiovasculare și stresul.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu