5 femei care au ajuns la putere prin seducție

Istoria își amintește de multe femei care nu au ținut cont de convențiile sociale și, prin puterea seducției, au obținut nenumărate privilegii, de la bunuri materiale la poziții sociale înalte și influență politică.

Criticii și supușii le-au catalogat adesea drept „sirene” periculoase, viclene și manipulatoare, care i-au controlat pe bărbații din viața lor.

Aceste femei s-au folosit de una dintre cele mai puternice arme întrebuințate vreodată în politică, una care a dărâmat mai multe ziduri de apărare decât orice tun: sexualitatea.

Drept urmare, au primit bogății, protecție, privilegii și funcții importante. Deși au fost considerate scandaloase la vremea lor și chiar în cărțile de istorie din zilele noastre, aceste femei au fost, fără îndoială, prea puțin dispuse să joace după regulile societăților în care s-au născut.

1

Agripina și-a sedus unchiul și s-a căsătorit cu el

Statuie de marmură (din anii 54-99) despre care se crede că o reprezintă pe Agripina. Foto: Muzeul Arheologic din Napoli

Făcând parte din faimoasa dinastie iulio-claudiană a Romei, Iulia Agripina cea Tânără s-a născut în condiții privilegiate.

Avea legături de sânge și de alinață cu cinci împărați romani: Cezar Augustus, străbunicul ei; Tiberiu, bunicul ei; Caligula, fratele ei; Claudius, unchiul ei; și Nero, fiul ei.

Nu s-a mulțumit să fie un apendice și să ducă o viață marginală, așa cum era de așteptat să facă femeile de elită romane.

Deși viața Agripinei a fost întotdeauna plină de drame și intrigi – în anul 39 a fost temporar exilată pentru că a complotat împotriva fratelui ei, Caligula – reputația ei de femeie nemiloasă a început cu adevărat în anul 49, când și-a sedus unchiul – noul împărat, Claudius – căsătorindu-se cu el și devenind astfel împărăteasă a Romei.

Chiar și după standardele romane, o astfel de căsătorie era considerată incestuoasă și suspectă din punct de vedere moral.

Agripina și-a exercitat cu plăcere puterea nou descoperită. Ea și-a convins unchiul să-l numească moștenitor pe Nero, fiul ei dintr-o căsătorie anterioară.

Claudius a murit în anul 54, situație deosebit de convenabilă pentru Agripina, care a fost suspectată de crimă. Nero a devenit noul împărat și, cunoscând setea mamei sale de putere, a ordonat în cele din urmă executarea ei.

2

Agnès Sorel, amanta regelui Franței, umbla cu un sân dezgolit

Detaliu dintr-un portret al lui Agnès Sorel de Seraphim and Cherubim. Foto: Wikimedia

Fiind prima amantă oficială („amanta regală”) a regelui Franței în perioada 1444–1450, Agnès Sorel a avut parte de putere și influență la curtea regelui Carol al VII-lea.

Afecțiunea fățișă manifestată de rege față de Sorel i-a scandalizat pe cei de la curtea franceză, aducându-i acesteia mulți dușmani.

Iar alegerile lui Sorel în materie de modă au fost la fel de îndrăznețe: își purta rochiile astfel încât un sân să fie întotdeauna la vedere.

Carol i-a dăruit amantei sale pământuri, o vilă și „munți” de bijuterii, inclusiv primul diamant tăiat din istorie. Cu toate acestea, Sorel nu a căutat favoruri regale doar pentru ea însăși: și-a folosit poziția pentru a spori averea și statutul familiei sale, asigurându-le rudelor funcții înalte.

Însă „domnia” ei a fost relativ scurtă – a murit în 1450, la 28 de ani, pentru că a înghițit mercur, generând zvonuri că a fost asasinată.

3

Evita a căutat să fie singura femeie din viața lui Juan Perón

Emblematica și controversata Primă Doamnă a Argentinei și-a început viața într-un oraș mic, în 1919, sub numele de Eva Duarte, un copil din flori cu visuri ambițioase.

S-a mutat la Buenos Aires în adolescență și a lucrat o vreme ca actriță și fotomodel. Deși puțini o consideră o mare actriță, a avansat în carieră suficient de mult încât să proiecteze iluzia succesului.

Eva Perón în 1951. Foto: Wikimedia

Deși ascensiunea ei în lumea vedetelor nu a fost chiar atât de scandaloasă pe cât susține Andrew Lloyd Webber în „Evita” (musical), cert este că a avut doar de câștigat întâlnindu-l, în 1944, pe politicianul Juan Perón, de care s-a „lipit” fără prea multe menajamente.

În noaptea primei lor întâlniri, Evita a dat-o afară din casă pe amanta lui Juan Perón, demonstrând că, în ceea ce o privea, în viața politicianului era loc pentru o singură femeie.

Cariera ei în cinematografie a luat avânt odată ce Perón a început să-i finanțeze compania de producție de filme. Totuși, astfel de favoruri nu erau unilaterale: ea îi susținea și agenda politică și era o ambasadoare charismatică a acestuia.

Eva și Juan s-au căsătorit în 1945 și s-au mutat în Casa Rosada anul următor, ca președinte și primă doamnă a Argentinei.

Juan Domingo și Evita Perón, portret de Numa Ayrinhac (1948). Foto: Wikimedia

Datorită influenței Evei, femeile din Argentina au beneficiat de pe urma reformelor inițiate Perón. Criticii acestuia, în schimb, au descalificat-o, susținând că nu avea ce căuta în politică.

Cu toate acestea, influența Evitei în guvernul soțului ei nu a scăzut niciodată cu adevărat și de atunci a fost considerată o figură feminină influentă în politica secolului XX.

Mandatul Evitei Perón ca primă doamnă a fost scurt: bolnavă de cancer de col uterin, a murit la vârsta de 33 de ani.

Deși cea de-a treia soție a lui Perón, Isabel Martínez de Perón, va deveni în cele din urmă prima femeie președinte al Argentinei în 1974, rolurile Evitei Perón – întâi ca amantă, apoi ca soție –  i-au conferit totuși multă putere.

4

Împărăteasa Teodora, fiica unui dresor de urși, prostituată

Mozaic cu portretul împărătesei Teodora, Basilica de San Vitale, în patrimoniul UNESCO. Foto: Wikimedia

Fiica unei actrițe de teatru și a unui un dresor de urși, Teodora și-a început viața departe de scena politică. O mare parte din istoria sa timpurie rămâne învăluită în mister, dar istoricii sunt de acord că a devenit curtezană înainte de a împlini 20 de ani și că a fost logodită cu bărbați puternici și influenți.

Până în anul 522, când avea aproximativ 20 de ani și l-a cunoscut pe Iustinian, moștenitor al Imperiului Bizantin, a practicat prostituția, potrivit „Istoriei secrete” a lui Procopius.

Deși Iustinian s-a îndrăgostit nebunește de Teodora, nu s-a putut însura cu ea, întrucât căsătoriile dintre oficiali și actrițe erau interzise.

Soluția lui a fost oarecum neortodoxă: a schimbat legea. Iustinian a preluat tronul în 527, cu Teodora alături.

Teodora a fost cel mai de încredere sfetnic al soțului ei și s-a folosit de această poziție pentru a-și promova propriile interese.

Cu toate că rivalii și criticii ei au înfățișat-o drept „târfă a creștinătății”, Teodora a devenit în cele din urmă o sfântă ortodoxă orientală, astfel că tot ea a avut ultimul cuvânt de spus în propria poveste.

5

Wallis Simpson a sedus un rege și l-a îndepărtat de pe tron

Wallis Simpson, o americancă divorțată foarte charismatică, a intrat în atenția viitorului rege al Angliei, Eduard al VIII-lea, în 1931.

Deși Eduard era cunoscut pentru flirturile sale – avea reputația de „prinț playboy” – toată lumea a presupus că relația lui cu Simpson va fi de scurtă durată.

Wallis Simpson în 1936. Foto: Getty Images

Însă, când Eduard a urcat pe tron, ​​în urma decesului tatălui său, în 1936, a afirmat clar că o dorea pe Wallis Simpson lângă el.

Contrar dorințelor lui, publicul britanic, conservator, nu a acceptat ca regină o femeie divorțată, mai ales că divorțul era interzis de Biserica Angliei. Originile sale americane erau, de asemenea, foarte disprețuite.

În loc să domnească fără femeia pe care o iubea, Eduard a abdicat în favoarea fratelui său mai mic, care a devenit George al VI-lea. Wallis Simpson și Eduard s-au căsătorit la scurt timp și au plecat în Bahamas, unde Eduard a fost numit în funcția de guvernator.

Deși Simpson nu a obținut niciodată privilegiul sau titlul de regină, a fost numită ducesă de Windsor după căsătoria cu Eduard.

Ca să știi mai mult, citește „Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase”

Lumea în care au trăit le-a forțat să rămână în umbra protectorilor lor masculini. De la Jezabel, cea mai obraznică și mai desfrânată, până la cruda regină Ranavalona a Madagascarului și Wu Zetian, singura împărăteasă a Chinei, trecând prin poveștile nefericitelor Maria Antoaneta, Caroline de Brunswick și chiar Marie Bonaparte, complexate și discipole al lui Freud, Philippe Delorme ne poartă printr-o galerie de portrete ale unor femei celebre cu povești extraordinare, departe de arhetipul prințesei de basm. Totul, spre plăcerea cititorilor…

„Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase” se găsește cu reducere pe Humanitas sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu