5 feluri ciudate de mâncare japoneză

Japonia este renumită pentru arhitectura extraordinară, tehnologiile avansate și tradițiile sale puternice și rămâne una dintre cele mai fascinante țări din punct de vedere cultural.

Totuși, nu numai jocurile sportive excentrice, filmele de animație viu colorate și gadget-urile neobișnuite atrag atenția. Diferitele feluri de mâncare japoneză generează același interes.

Deliciile gastronomice japoneze au evoluat în secole de schimbări sociale, politice și economice. Bucătarii din regiune sunt celebri pentru felul în care combină preparatele din jurul lumii cu propriul lor fler culinar.

Accentul este pus pe originalitate și inovație. Astfel, au apărut multe creații noi, interesante și de-a dreptul ciudate. Ți-am pregătit o listă cu diferite feluri de mâncare japoneză.

După cum vei vedea, japonezii aderă la dictonul „încearcă totul măcar o dată” în ceea ce privește mâncarea. Ai avea curajul să încerci aceste feluri de mâncare japoneză?

1

Sepia și caracatița dansatoare

 

Sepia și caracatița dansatoare (katsu ika odori-don) sunt delicatese japoneze, dar și un fenomen viral pe internet. După cum sugerează și numele, sepia (sau caracatița) „face acrobații” pentru clienții restaurantului.

Atunci când sepia sau caracatița este scufundată în sosul de soia, la nivelul tentaculelor animalului are loc o reacție electrică determinată de concentrația mare de sare din sos.

În urma acestei reacții, tentaculele încep să se zbată, lăsând impresia că animalul este încă viu.

Care este explicația acestui fenomen? Dat fiind că sepia sau caracatița este ucisă cu foarte puțin timp înainte să fie gătită, mare parte a țesuturilor animalului sunt încă funcționale.

Clorura de sodiu din sos declanșează mișcarea în neuronii senzoriali ai tentaculelor. O serie de semnale electrice sunt apoi trimise către mușchi.

Acestea cauzează contractarea și relaxarea lor, într-o serie de mișcări ce lasă impresia că animalul trăiește încă.

Caracatița dansatoare a iscat controverse în mediul online. Unii oameni au susținut că ar fi vorba de cruzime față de animale. Totuși, creierul caracatiței este îndepărtat în timpul preparării, astfel că animalul nu mai este în viață și nu poate simți durerea.

Același fenomen are loc atunci când sarea este pusă peste picioarele tăiate ale broaștelor.

Caracatița și sepia dansatoare sunt vândute la Ikkatei Tabiji, un restaurant din Hakodate. În mod obișnuit, se servesc cu orez, icre de somon și frunze de shiso.

2

Shiro-uo (guvizi la gheață)

mâncare japoneză

Spre deosebire de caracatița sau sepia dansatoare, aceste creaturi marine sunt uneori vii atunci când sunt consumate.

Shiro-uo sunt pești minusculi, translucizi. Japonezii spun că, atunci când ajung în gura consumatorului, guvizii fac dansul odorigui. Acest termen se referă, de fapt, la consumarea de viețuitoare marine care încă mișcă.

Guvizii vii sunt capturați pe coastele insulelor japoneze Kyushu și Honshu și sunt vânduți la prețuri foarte mari. Odată ajunși în restaurant, peștii sunt amestecați cu oțet și ouă. Cu bețișoarele pregătite, clienții sunt lăsați să admire dansul odorigui.

Apoi, în funcție de preferințele mesenilor, peștii sunt apoi mestecați sau înghițiți întregi.

În funcție de regiune, bucătarii japonezi folosesc fie guvizi, fie plevușcă, pentru a prepara acest fel de mâncare ieșit din comun.

3

Viespi, albine și larvele lor

Pentru cei mai mulți dintre noi, aceste insecte sunt o pacoste la picnicuri. Pentru japonezi, ele sunt o gustare delicioasă. De fapt, se știe că împăratul Hirohito era un entomofag împătimit, având o dietă formată în principal din viespi și orez.

În regiunea centrală a Japoniei există așa-numiții vânători de viespi. Ca să prindă insectele, aceștia pun bucăți mici de carne în zonele împădurite, iar apoi așteaptă ca insectele carnivore să transporte o bucată spre stup.

mâncare japoneză

De fiecare bucățică de carne este atașat un steag mic și alb, care îi permite vânătorului să ia urma viespii în aer. După ce stupul este detectat, viespile sunt amețite cu fum.

Apoi, vânătorii iau bucăți din fagurele plin cu larve, iar aceste bucăți sunt folosite în gastronomia japoneză. Conserve cu larve de viespi pot fi cumpărate din magazine, iar pachete cu larve de albine pot fi cumpărate de la distribuitoare automate.

Vânătorii caută stupii viespii asiatice gigantice folosind o tehnică similară. Viespile adulte sunt ademenite într-un container mare, care conține alcool shochu.

Odată prinse, sunt lăsate să fermenteze, iar rezultatul este un suc de viespi foarte tare, bogat în vitamina C și proteine.

În timp ce viespile fermentează, larvele din stup sunt prelevate și apoi folosite la o varietate de feluri de mâncare, cum ar fi aperitivele, ciorbele și tempura.

4

Înghețata cu arome neobișnuite

Japonia este celebră pentru înghețata ei ciudată, care este un adevărat test pentru papilele gustative.

Spre deosebire de lumea occidentală, unde înghețata are cel mai frecvent gust de ciocolată, vanilie sau fructe, în Japonia poți găsi înghețată cu arome care variază de carne de cal până la lalele.

Înghețata cu aromă de caracatiță, sos de soia, stridii, înotătoare de rechin, bere sau whiskey este destul de des întâlnită în Țara Soarelui Răsare.

De altfel, acest desert are o importanță foarte mare în Japonia modernă. În fiecare an, pe 9 mai, oamenii din această țară sărbătoresc Ziua Înghețatei. Cu această ocazie, în prefectura Saitama, împătimiții înghețatei sărbătoresc degustând înghețate cu peste 100 de arome diferite.

Unele dintre rețetele mai neobișnuite includ crabul, țiparul și caracatița. Înghețata de caracatiță și de meduză poate fi găsită și în prefecturile Kimamoto (Kyushu) și Hamamata (Honshu).

În orașul Bizen, din prfectura Okayama, se vinde înghețată care conține bucăți de stridii prăjite. Și dacă ți-ai dorit vreodată să afli ce gust are înghețata de viperă, o vei găsi în Japonia.

5

Lapți de pește (Shirako)

mâncare japoneză
Foto: Pinterest

Iată ultima mențiune de pe lista noastră cu mâncare japoneză: lapții de pește (mai precis, săculeții cu spermă ai peștilor). Deși par un preparat exotic, lapții de pește sunt consumați în multe țări din lume, inclusiv în România.

Americanii îi numesc milt. Japonezii îi numesc shirako. Rușilor le plac moloka (lapți de hering).

În Japonia, lapții sunt extrași de obicei de la cod, dar pot fi prelevați și de la somn, peștele balon și peștele undițar.

Shirako este servit într-o varietate de forme. Uneori, bucătarii prăjesc aparatul reproductiv în aluat sau îl pun într-o oală fierbinte.

Pentru împătimiți, această mâncare japoneză este adeseori servită crudă, cu ceapă verde, praz și o umplutură de citrice. 0

Deși nu are un aspect atrăgător, acest fel de mâncare are o valoare nutritivă ridicată. Lapții sunt bogați în vitamina B, calciu, potasiu și proteine.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu