5 experimente pe oameni, care dovedesc că trăim într-o lume bolnavă

De-a lungul timpului, oamenii de știință au făcut experimente pe oameni, unele cunoscute, altele strict secrete. În multe cazuri, experimentele au fost făcute pe deținuți sau sclavi.

În altele, oamenii de știință au ales să experimenteze pe ei înșiși, pentru a nu le face rău celor din jur. Oricum ar fi fost făcute, aceste studii s-au lăsat mai mereu cu victime, iar cei care au fost cobai au suferit traume ireparabile.

Îți prezentăm 5 experimente pe oameni, care, atunci când au ieșit la iveală, au revoltat o lume întreagă.

1

Experimentul de la universitatea Stanford

Experimente pe oameni - Stanford
Foto: Prisonexp

Acest experiment a fost un studiu psihologic menit să descopere efectele comportamentale ale încarcerării, atât asupra deținuților, cât și asupra gardienilor. Studiul a fost realizat în 1971 de o echipă de cercetători condusă de psihologul Philip Zimbardo, la Universitatea Stanford.

Mai mulți studenți voluntari au trăit pentru o perioadă de timp într-o închisoare amenajată în subsolul universității. Unora le-a fost desemnat rolul de deținut, altora – cel de gardian.

Prizonierii și gardienii și-au intrat repede în rol. Comportamentul lor a devenit periculos și a depășit cu mult ceea ce anticipaseră psihologii. O treime dintre gardieni au început să dezvolte tendințe sadice și violente.

Mulți prizonieri au fost traumatizați emoțional, iar doi dintre ei au trebuit eliminați din studiu mai repede. Alarmat de comportamentul tot mai abuziv și antisocial al subiecților, Zimbardo a oprit experimentul mai devreme, din cauză că lucrurile îi scăpaseră de sub control.

Deși astfel de experimente pe oameni au o utilitate în psihologie, ele se dovedesc adesea mult prea periculoase.

2

Proiectul 4.1

Experimente pe oameni - Proiectul 41
Foto: Filmlinc

Unul dintre cele mai revoltătoare experimente pe oameni a fost Proiectul 4.1. A fost vorba de un studiu medical, realizat în SUA.

Pe 1 martie 1954, locuitorii din Insulele Marshall au fost expuși la emanațiile radioactive ale testului nuclear din Atolul Bikini, care a avut un efect neașteptat de distrugător. În primul deceniu de după test, efectele erau ambigue și foarte dificil de corelat cu expunerea la radiații.

Avorturile spontane și nașterile de copii morți s-au dublat în primii cinci ani de la expunere, dar apoi numărul lor a revenit la normal. În alte cazuri, copiii au manifestat întârzieri în dezvoltare.

În deceniile următoare, însă, efectele au devenit de necontestat. Numărul de cancere la tiroidă la copii a explodat, iar până în 1974 aproape o treime dintre oamenii expuși au dezvoltat neoplasme.

Un raport al Ministerului Energiei din SUA a recunoscut ulterior că „oamenii din Insulele Marshall au fost folosiți pe post de porcușori de Guineea într-un experiment privind radiațiile”.

3

Experimente pe oameni - Proiectul Aversion

Experimente pe oameni - Proiectul Aversion
Foto: Codigo Espagueti

În anii ’70 și ’80, lesbienele și homosexualii din armata Africii de Sud au fost supuși cu forța unor operații de schimbare de sex. Mulți au fost castrați chimic, supuși la electroșocuri și alte experimente medicale.

Deși numărul exact al victimelor nu este cunoscut, foști chirurgi ai armatei sud-africane estimează că ar fi fost vorba de aproximativ 900 de persoane.

Între 1971 și 1989, în spitalele militare s-a derulat un program de „reorientare” sexuală strict secret, menit să elimine homosexualitatea din rândul militarilor.

Psihiatrii, ajutați de preoți militari, i-au luat cu forța pe soldații suspectați de homosexualitate și i-au transportat la secția 22 a spitalului miliar de lângă Pretoria. Acolo, s-a încercat „vindecarea” lor cu pastile, terapii de șoc, tratamente hormonale și alte metode radicale.

Cei care nu s-au îndreptat au fost castrați chimic sau au fost supuși unor operații de schimbare a sexului. Deși până acum au fost documentate câteva cazuri, nu se cunosc prea multe detalii despre victimele acestui experiment barbar.

4

Laboratorul de otrăvuri al sovieticilor

Experimente pe oameni - Camera
Foto: Modern Notion

În închisorile sovietice au avut loc numeroase experimente pe oameni. Laboratorul de Otrăvuri (sau Laboratorul 1, Laboratorul 12 și “Camera”) a fost o unitate de cercetare a agențiilor secrete sovietice.

Sovieticii au testat o serie de otrăvuri mortale asupra prizonierilor din Gulag, inclusiv iperita, ricina, digitoxina și multe altele. Scopul experimentelor a fost descoperirea unei substanțe chimice fără gust, care să nu poată fi detectată post mortem.

Prizonierilor li s-au pus otrăvuri în mâncare sau băutură sau li s-au administrat pe post de medicamente. Într-un final, cercetătorii au reușit să dezvolte o otravă cu proprietățile dorite, denumită C-2.

Victima otrăvită cu C-2 își schimba brusc comportamentul, manifesta o slăbiciune puternică, se calma și devenea tăcută, iar în 15 minute deceda. Nu se știe nici în prezent câți prizonieri din Gulag au murit până când sovieticii au reușit să ajungă la rezultatul dorit.

5

Experimente pe oameni - Studiul Tuskegee

Experimente pe oameni - Tuskegee
Foto: Grinnell College

Între 1932 și 1972, în orașul Tuskegee din Alabama, SUA, s-a desfășurat unul dintre cele mai revoltătoare experimente medicale din istorice. 399 de bărbați de culoare, săraci și majoritatea analfabeți, au fost supuși fără să știe unui studiu asupra efectelor sifilisului.

Cei care au participat la experiment sufereau de sifilis, însă nimeni nu le-a spus acest lucru. Medicii le-au spus că au probleme cu sistemul imunitar și că pot veni oricând la clinică, pentru a se trata gratuit.

Scopul era ca acestor oameni să le poată fi urmărită evoluția bolii, fără a le fi administrate tratamentele toxice care se practicau la acea vreme. Practic, multor pacienți li s-a refuzat tratamentul.

Altora li s-au dat doar tratamente placebo, pentru ca medicii să poată studia evoluția fatală a bolii. La finalul experimentului, doar 74 din cei 399 de cobai umani mai trăiau.

28 de bărbați au murit direct din cauza sifilisului, 100 din cauza complicațiilor legate de boală. Mai mult, soțiile a 40 dintre ei s-au infectat și ele, iar 19 copii s-au născut cu sifilis congenital.


În continuare, citește despre 5 experimente psihologice interesante care spun multe despre mintea umană. Apoi, descoperă povestea gemenelor-cobai din România care au supraviețuit experimentelor lui Josef Mengele.

Ca să știi mai mult

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei - adică unul dintre psihopați.

Comandă cartea „ABC-ul psihopatului de succes” pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Ati uitat sa pomeniti de experimentele celui mai odios “medic” din toate timpurile – JOSEF MENGELE

  • Cristian spune:

    Cazul Mengele este arhicunoscut. Materialul face referire la rxperimente mai putin stiute de publicul larg.

  • Si acuma sunt experiente.De exemplu mancarea modificata genetic! Peste cativa ani se va vedea cum cancerul o sa afecteze populatia mult mai agresiv si mai des.

  • >