5 experimente pe oameni și urmările lor revoltătoare

De-a lungul timpului, oamenii de știință au făcut experimente pe oameni, unele cunoscute, altele strict secrete. În multe cazuri, experimentele au fost făcute pe deținuți sau sclavi.

În altele, oamenii de știință au ales să experimenteze pe ei înșiși, pentru a nu le face rău celor din jur. Oricum ar fi fost realizate, aceste studii s-au lăsat mai mereu cu victime, iar cei care au fost cobai au suferit traume ireparabile.

Îți prezentăm cinci experimente pe oameni, care, atunci când au ieșit la iveală, au revoltat o lume întreagă.

1

Experimentul de la universitatea Stanford

Experimente pe oameni - Stanford
Foto: Prisonexp

Acest experiment a fost un studiu psihologic menit să descopere efectele comportamentale ale încarcerării, atât asupra deținuților, cât și asupra gardienilor. Studiul a fost realizat în 1971 de o echipă de cercetători condusă de psihologul Philip Zimbardo, la Universitatea Stanford.

Mai mulți studenți voluntari au trăit pentru o perioadă de timp într-o închisoare amenajată în subsolul universității. Unora le-a fost desemnat rolul de deținut, altora – cel de gardian.

Prizonierii și gardienii și-au intrat repede în rol. Comportamentul lor a devenit periculos și a depășit cu mult ceea ce anticipaseră psihologii. O treime dintre gardieni au început să dezvolte tendințe sadice și violente.

Mulți prizonieri au fost traumatizați emoțional, iar doi dintre ei au trebuit eliminați din studiu mai repede. Alarmat de comportamentul tot mai abuziv și antisocial al subiecților, Zimbardo a oprit experimentul înainte de termen, din cauză că lucrurile îi scăpaseră de sub control.

Deși au o utilitate în psihologie, astfel de experimente pe oameni se dovedesc adesea mult prea periculoase.

2

Proiectul 4.1

Unul dintre cele mai revoltătoare experimente pe oameni a fost Proiectul 4.1, un studiu medical realizat în SUA.

Pe 1 martie 1954, locuitorii din Insulele Marshall au fost expuși la emanațiile radioactive ale testului nuclear din Atolul Bikini, care a avut un efect neașteptat de distrugător. În primul deceniu de după test, efectele erau neclare și foarte dificil de corelat cu expunerea la radiații.

Experimente pe oameni - Proiectul 41
Foto: Filmlinc

Avorturile spontane și nașterile de copii morți s-au dublat în primii cinci ani de la expunere, dar apoi numărul lor a revenit la normal. În alte cazuri, copiii au manifestat întârzieri în dezvoltare.

În deceniile următoare, însă, efectele au devenit de necontestat. Numărul de cancere la tiroidă la copii a explodat, iar până în 1974 aproape o treime dintre oamenii expuși au dezvoltat neoplasme.

Un raport al Ministerului Energiei din SUA a recunoscut ulterior că „oamenii din Insulele Marshall au fost folosiți pe post de cobai într-un experiment privind radiațiile”.

3

Experimente pe oameni - Proiectul Aversion

Experimente pe oameni - Proiectul Aversion
Foto: Codigo Espagueti

În anii ’70 și ’80, lesbienele și homosexualii din armata Africii de Sud au fost supuși cu forța unor operații de schimbare de sex. Mulți au fost castrați chimic, supuși la electroșocuri și la alte experimente medicale.

Deși numărul exact al victimelor nu este cunoscut, foști medici ai armatei sud-africane estimează că ar fi fost vorba de aproximativ 900 de persoane.

Între 1971 și 1989, în spitalele militare s-a derulat un program de „reorientare” sexuală strict secret, menit să elimine homosexualitatea din rândul militarilor.

Psihiatrii, ajutați de preoți militari, i-au luat cu forța pe soldații suspectați de homosexualitate și i-au transportat la secția 22 a spitalului miliar de lângă Pretoria. Acolo, s-a încercat „vindecarea” lor cu pastile, terapii de șoc, tratamente hormonale și alte metode radicale.

Cei care nu s-au îndreptat au fost castrați chimic sau au fost supuși unor operații de schimbare a sexului. Deși până acum au fost documentate câteva cazuri, nu se cunosc prea multe detalii despre victimele acestui experiment barbar.

4

Laboratorul de otrăvuri al sovieticilor

În închisorile sovietice au avut loc numeroase experimente pe oameni. Laboratorul de Otrăvuri (sau Laboratorul 1, Laboratorul 12 și „Camera”) a fost o unitate de cercetare a agențiilor secrete sovietice.

Sovieticii au testat o serie de otrăvuri mortale asupra prizonierilor din Gulag, inclusiv iperita, ricina, digitoxina și multe altele. Scopul experimentelor a fost descoperirea unei substanțe chimice fără gust, care să nu poată fi detectată post mortem.

Experimente pe oameni - Camera
Foto: Modern Notion

Prizonierilor li s-au pus otrăvuri în mâncare sau băutură sau li s-au administrat pe post de medicamente. Într-un final, cercetătorii au reușit să dezvolte o otravă cu proprietățile dorite, denumită C-2.

Victima otrăvită cu C-2 își schimba brusc comportamentul, manifesta o slăbiciune puternică, se calma și devenea tăcută, iar în 15 minute deceda. Nu se știe nici în prezent câți prizonieri din Gulag au murit până când sovieticii au reușit să ajungă la rezultatul dorit.

5

Experimente pe oameni - Studiul Tuskegee

Experimente pe oameni - Tuskegee
Foto: Grinnell College

Între 1932 și 1972, în orașul Tuskegee din Alabama, SUA, s-a desfășurat unul dintre cele mai revoltătoare experimente medicale din istorie. 399 de bărbați de culoare, săraci și majoritatea analfabeți, au fost supuși fără să știe unui studiu asupra efectelor sifilisului.

Cei care au participat la experiment sufereau de sifilis, însă nimeni nu le-a spus acest lucru. Medicii le-au spus că au probleme cu sistemul imunitar și că pot veni oricând la clinică, ca să se trateze gratuit.

Scopul era ca acestor oameni să le poată fi urmărită evoluția bolii, fără a le fi administrate tratamentele toxice care se practicau la acea vreme. Practic, multor pacienți li s-a refuzat tratamentul.

Altora li s-au dat doar tratamente placebo, pentru ca medicii să poată studia evoluția fatală a bolii. La finalul experimentului, doar 74 din cei 399 de cobai umani mai trăiau.

28 de bărbați au murit direct din cauza sifilisului, 100 din cauza complicațiilor legate de boală. Mai mult, soțiile a 40 dintre ei s-au infectat și ele, iar 19 copii s-au născut cu sifilis congenital.

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

8 comentarii la „5 experimente pe oameni și urmările lor revoltătoare”

  1. Si acuma sunt experiente.De exemplu mancarea modificata genetic! Peste cativa ani se va vedea cum cancerul o sa afecteze populatia mult mai agresiv si mai des.

    Răspunde

Lasă un comentariu