5 experimente medicale brutale desfășurate pe oameni în istoria recentă

Vremurile erau tulburi în secolele XIX și XX, când domeniul medical se dezvolta exponențial. Au existat numeroase experimente medicale lipsite de etică, efectuate pe minorități, persoane cu handicap și chiar persoane cu retard mintal, cu pretextul că acestea erau defecte sau păcălindu-i pe tutorii lor să își dea consimțământul.

De asemenea, mulți oameni perfect sănătoși – militari și civili – au fost expuși la doze de radiații deosebit de puternice, fără să știe în ce erau implicați. Iată cinci experimente medicale brutale care au avut loc în istoria recentă.

1

Gemenele siameze Mașa și Dașa Krivoșliapova

5 experimente medicale brutale desfășurate pe oameni în istoria recentă 1_1_red_compressed
Mașa și Dașa Krivoșliapova. Foto: Getty Images

Maria („Mașa”) și Daria („Dașa”) Krivoșliapova s-au născut în 1950, la Moscova, sub un regim politic în care oamenii de știință făceau adesea experimente pe „defecți”. Gemenele aveau două capete, două brațe, două trunchiuri și câte un picior.

Au fost considerate cobaii perfecți pentru experimentele privind foamea extremă, privarea de somn și alte teste menite să stabilească în ce mod pot fi afectate sângele și sistemul nervos expuse la condiții dure.

Pe rând, Mașa și Dașa au fost injectate cu material radioactiv, pentru a vedea cum reacționa cealaltă. De asemenea, au fost electrocutate și trecute prin teste de temperatură extremă.

Mașa s-a manifestat ca un personaj psihopat și dur, în timp ce Dașa era empatică, blândă și amabilă. Aceste diferențe de personalitate au rezultat din tortura medicală îndurată ani în șir.

Într-un final, în urma unui apel făcut la televiziunea națională, fetele au fost mutate într-un loc cu condiții de trai îmbunătățite.

Mașa s-a îmbolnăvit și a murit în urma unui atac de cord la 14 aprilie 2003. Dașa s-a îmbolnăvit din cauza toxinelor provenite din corpul în descompunere al Mașei și a murit 17 ore mai târziu.

2

Cei 200.000 de soldați iradiați fără consimțământul lor

După Al Doilea Război Mondial, SUA au încercat să afle ce cantitate de radiații puteau suporta soldații în cazul unei explozii nucleare. Din 1946 până în 1963, armata a efectuat numeroase teste, care au inclus și eliberarea deliberată de material radioactiv, punând în pericol atât personalul militar, cât și civilii.

Inițiatorii testelor au trimis nori de stronțiu și uraniu radioactiv către o instalație din New Mexico, care a detectat radiații de la 100 de kilometri distanță. Aproximativ 250 de astfel de teste au fost efectuate în acea perioadă.

5 experimente medicale brutale desfășurate pe oameni în istoria recentă 1_1_red_compressed
Răni cauzate de expunerea la radiații. Foto: Wikimedia

În decembrie 1949, în timpul testului Green Run, care a fost efectuat la Hanford, au fost eliberate în atmosferă cantități uriașe de iod-131 (radioactiv). Ulterior au fost efectuate mai multe teste similare, al căror singur scop era să verifice echipamentul de monitorizare radiologică nou instalat.

În timpul acestor experimente au fost iradiați aproximativ 200.000 de soldați.

3

Neurologul Henry Head și-a secționat intenționat un nerv

Experimentul de secționare a nervului realizat de Henry Head a avut un impact extraordinar asupra domeniului neurologiei. Head a fost pionier în experimentele privind disocierea senzorială. Rezultatele experimentului său de pierdere și recuperare senzorială au fost publicate într-un articol de 127 de pagini.

Henry Head a evaluat și senzațiile pe care le percepea la nivelul penisului. Și-a încheiat studiul asupra glandului după ce a folosit o varietate de stimuli, cum ar fi trecerea curentului electric prin organ sau aplicarea de materiale deosebit de reci sau fierbinți.

5 experimente medicale brutale desfășurate pe oameni în istoria recentă
Henry Head (stânga) alături de un asistent. Foto: Wikimedia

Ca să înțeleagă baza fiziologică a senzațiilor, Head a făcut teste pe el însuși. În 1903, a suferit o operație de divizare a nervilor cutanați de pe antebrațul stâng și a întocmit un grafic al senzațiilor pe parcursul a patru ani.

Ultimul său studiu a urmărit propria lui degenerare, când s-a îmbolnăvit de Parkinson, după care a început să studieze defectele de vorbire.

4

Pediatrul care a injectat gonoree în copiii handicapați

La jumătatea anilor 1800, multe minorități rasiale, persoane cu dizabilități, bolnavi mintal, prizonieri și orfani au fost subiecți fără consimțământ ai experimentelor medicale.

Henry Heiman, pediatru din New York, a expus la gonoree un copil epileptic de patru ani și un adolescent de 16 ani care suferea de handicap, pentru a studia natura contagioasă a bolii.

5 experimente medicale brutale desfășurate pe oameni în istoria recentă
Foto: Pinterest

Cum nu existau reguli pentru obținerea consimțământului pacienților, Heiman a infectat chiar și un tânăr de 26 de ani cu tuberculoză.

Studiile din secolele XIX și XX au scos la iveală aproximativ 40 de rapoarte de experimente făcute pe copii cu handicap pentru testarea modului în care se dezvoltă gonoreea.

5

Un spray cu arme biologice la malul mării

Operațiunea Sea-Spray a fost un experiment secret de război biologic desfășurat în San Francisco în 1950. Experimentul a constat în pulverizarea bacteriilor Serratia marcescens și Bacillus globigii pe o porțiune de trei kilometri de coastă. 11 persoane s-au îmbolnăvit și una a murit.

Cazurile în care armata efectua teste în locuri publice, în aer liber, erau destul de frecvente în acele zile.

5 experimente medicale brutale desfășurate pe oameni în istoria recentă
Operațiunea Sea-Spray (Spray pe mare) s-a desfășurat în 1950. Foto: Wikimedia

Marina americană a eliberat agenți patogeni în largul coastei din San Francisco, bacteriile fiind suficiente pentru ca fiecare dintre cei 800.000 de locuitori să inhaleze aproximativ 5.000 de particule.

Eliberarea a avut loc la 27 septembrie 1950. În două săptămâni, 11 localnici s-au internat la Spitalul Stanford cu infecții urinare foarte grave. Unul dintre pacienți a murit trei săptămâni mai târziu.

Cazurile de pneumonie au crescut exponențial în San Francisco după acest incident. Armata nu a alertat niciun rezident și nicio autoritate înainte să acopere întreaga regiune cu bacterii.

Tot în aceeași perioadă au fost raportate numeroase infecții grave ale valvelor cardiace, precum și infecții grave suferite de consumatorii de droguri.

De asemenea, între 1971 și 1975 cercetătorii militari britanici și americani au pulveriza fenol și un stimulent pentru antrax în orașul britanic Dorset, ca parte a testelor DICE. Ani mai târziu, nepoții victimelor au intentat procese împotriva cercetătorilor.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu