5 cazuri de înșelăciune „la marea artă” din Al Doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial a împins toate părțile combatante dincolo de limite. Industria fiecărui stat era dedicată aproape exclusiv creării de resurse pentru luptă, iar în acest proces creativitatea a fost crucială.

Înșelarea inamicului a devenit foarte eficientă și, mai presus de toate, ieftină. Atât Aliații, cât și puterile Axei au depus eforturi importante pentru a fabrica „jucării” precum tancurile false, obiecte pe care le-am putea boteza „trompe l’oeil” de război.

Așa au apărut tunurile din bambus, podurile din fâșii de pânză, tancurile și avioanele din cauciuc sau din hârtie. Toate, cu scopul de a-i face pe cei din tabăra adversă să creadă că resursele inamicului erau mult mai bogate decât erau în realitate.

Au fost create servicii speciale formate din sute de oameni: artiști vizuali, agenții de publicitate, regizori de film sau sculptori. Cu toții făceau parte din divizia de înșelăciune.

Așadar, iată câteva exemple edificatoare de rafinament și creativitate puse în slujba războiului:

1

Avioanele din paie și tancurile de pământ ale japonezilor

Avioane construite din paie, 2 aprilie 1945. Foto: Departamentul Apărării, SUA

Armata japoneză a construit mai multe mașini de război false. Aceste avioane au fost găsite de armata SUA pe aerodromurile japoneze. Erau atât de realiste, încât chiar și de aproape păreau aparate de zbor adevărate.

Foto: Departamentul Apărării, SUA

Atenția pe care japonezii o acordau detaliilor este evidentă în această imagine, în care poate fi văzut un tanc fals construit din cenușă vulcanică întărită.

Acest material moale putea fi sculptat cu ușurință cu un simplu cuțit. Formele tridimensionale erau mult mai eficiente.

2

Podul de pânză de sac

Podul de pânză, 18 august 1944. Foto: Departamentul Apărării, SUA

Acest pod a fost construit în Italia, folosind pânză de sac. Montat în timpul nopții, a fost bombardat de germani. De fapt, acesta a fost exact scopul Aliaților, să le distragă germanilor atenția de la obiectivele adevărate.

3

Tancurile de carton ale germanilor

Un tanc de carton, 22 noiembrie 1944. Foto: Departamentul Apărării, SUA

În această fotografie, un soldat american inspectează un tanc fals construit de germani lângă Metz, în Franța. Tancul avea o structură din lemn și era acoperit cu carton. Drept țeavă de tun a fost folosit burlanul unei case.

4

Tunurile din bambus ale japonezilor

Foto: Departamentul Apărării, SUA

Pe insula Rendova, la est de Papua Noua Guinee, japonezii au instalat tunuri false de-a lungul plajei. Fotografia a fost făcută în ziua invaziei americane, la 30 iunie 1943.

5

Tancurile de cauciuc ale britanicilor

Foto: Departamentul Apărării, SUA

Acest tanc fals a fost construit de britanici. A fost fabricat din cauciuc și proiectat pentru a fi umflat în 20 de minute. Imaginea de mai sus surprinde momentul în care soldații termină de montat tancul sub o plasă de camuflaj.

Foto: Departamentul Apărării, SUA

Un soldat britanic se pregătește să despacheteze unul dintre tancurile gonflabile. Deși corpul tancului și țeava de tun erau bucăți diferite, erau transportate împreună, în același sac.

Alături de soldat poate fi observat compresorul folosit pentru umflarea tancului.

Foto: Departamentul Apărării, SUA

În această imagine se poate vedea că, deși era puțin mai mic, tancul fals semăna foarte mult cu cel real. Având în vedere că tancurile gonflabile erau văzute de la distanță mare, este ușor de înțeles că și-au îndeplinit funcția perfect.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, eMag sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Citește în continuare

Lasă un comentariu