5 cazuri de înșelăciune „la marea artă” din Al Doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial a împins toate părțile combatante dincolo de limite. Industria fiecărui stat era dedicată aproape exclusiv creării de resurse pentru luptă, iar în acest proces creativitatea a fost crucială.

Înșelarea inamicului a devenit foarte eficientă și, mai presus de toate, ieftină. Atât Aliații, cât și puterile Axei au depus eforturi importante pentru a fabrica „jucării” precum tancurile false, obiecte pe care le-am putea boteza „trompe l’oeil” de război.

Așa au apărut tunurile din bambus, podurile din fâșii de pânză, tancurile și avioanele din cauciuc sau din hârtie. Toate, cu scopul de a-i face pe cei din tabăra adversă să creadă că resursele inamicului erau mult mai bogate decât erau în realitate.

Au fost create servicii speciale formate din sute de oameni: artiști vizuali, agenții de publicitate, regizori de film sau sculptori. Cu toții făceau parte din divizia de înșelăciune.

Așadar, iată câteva exemple edificatoare de rafinament și creativitate puse în slujba războiului:

1

Avioanele din paie și tancurile de pământ ale japonezilor

Avioane construite din paie, 2 aprilie 1945. Foto: Departamentul Apărării, SUA

Armata japoneză a construit mai multe mașini de război false. Aceste avioane au fost găsite de armata SUA pe aerodromurile japoneze. Erau atât de realiste, încât chiar și de aproape păreau aparate de zbor adevărate.

Foto: Departamentul Apărării, SUA

Atenția pe care japonezii o acordau detaliilor este evidentă în această imagine, în care poate fi văzut un tanc fals construit din cenușă vulcanică întărită.

Acest material moale putea fi sculptat cu ușurință cu un simplu cuțit. Formele tridimensionale erau mult mai eficiente.

2

Podul de pânză de sac

Podul de pânză, 18 august 1944. Foto: Departamentul Apărării, SUA

Acest pod a fost construit în Italia, folosind pânză de sac. Montat în timpul nopții, a fost bombardat de germani. De fapt, acesta a fost exact scopul Aliaților, să le distragă germanilor atenția de la obiectivele adevărate.

3

Tancurile de carton ale germanilor

Un tanc de carton, 22 noiembrie 1944. Foto: Departamentul Apărării, SUA

În această fotografie, un soldat american inspectează un tanc fals construit de germani lângă Metz, în Franța. Tancul avea o structură din lemn și era acoperit cu carton. Drept țeavă de tun a fost folosit burlanul unei case.

4

Tunurile din bambus ale japonezilor

Foto: Departamentul Apărării, SUA

Pe insula Rendova, la est de Papua Noua Guinee, japonezii au instalat tunuri false de-a lungul plajei. Fotografia a fost făcută în ziua invaziei americane, la 30 iunie 1943.

5

Tancurile de cauciuc ale britanicilor

Foto: Departamentul Apărării, SUA

Acest tanc fals a fost construit de britanici. A fost fabricat din cauciuc și proiectat pentru a fi umflat în 20 de minute. Imaginea de mai sus surprinde momentul în care soldații termină de montat tancul sub o plasă de camuflaj.

Foto: Departamentul Apărării, SUA

Un soldat britanic se pregătește să despacheteze unul dintre tancurile gonflabile. Deși corpul tancului și țeava de tun erau bucăți diferite, erau transportate împreună, în același sac.

Alături de soldat poate fi observat compresorul folosit pentru umflarea tancului.

Foto: Departamentul Apărării, SUA

În această imagine se poate vedea că, deși era puțin mai mic, tancul fals semăna foarte mult cu cel real. Având în vedere că tancurile gonflabile erau văzute de la distanță mare, este ușor de înțeles că și-au îndeplinit funcția perfect.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu