5 evenimente istorice neobișnuite pe care puțini le cunosc

De la grădinarul care trebuia să fie executat, dar a sfârșit prin a deveni rege, la moartea neobișnuită a lui Eschil, părintele tragediei clasice, îți prezentăm cinci evenimente din trecut care nu și-au găsit locul în manualele de istorie.

1

Regele care a murit încercând să „păcălească” astrele

În anul 1861 î.e.n., regele Erra-Imitti conducea micul oraș sumerian Isin, aflat în sudul Irakului de astăzi. Într-o zi, preoții de la curte l-au avertizat pe rege cu privire la un eveniment astronomic ce urma să aibă loc, un semn de rău augur care prevestea moartea iminentă a monarhului.

Ca să păcălească voința astrelor, regele a părăsit curtea și s-a ascuns, punând în locul lui un om de rând, un grădinar pe nume Enlil-Bani, care urma să fie executat pentru a îndeplini profeția cu privire la moartea regelui.

Însă lucrurile nu au decurs conform planului: în timp ce se ascundea, Erra-Imitti s-a înecat cu un bol de terci și a murit.

Grădinarul devenit rege a profitat de moment și a refuzat să renunțe la tron, argumentând că domnia lui era asigurată de zei. Astfel, Enlil-Bani a devenit noul monarh și a fondat o nouă dinastie.

2

O eclipsă de Soare a pus capăt unui război

Eclipsa de soare
Soldații au interpretat eclipsa de soare ca pe un semn de la zei. Foto: Inc. Magazine

În secolul VI î.e.n. regatul Lidia, care ocupa vestul Turciei de astăzi, și Imperiul Median, care ocupa o parte din teritoriul Irakului modern, s-au aflat în război. Pe 28 mai 585 î.e.n., armatele celor două state s-au confruntat în Bătălia de la Halys.

Dintr-o dată, în mijlocul luptei, ziua s-a transformat în noapte. Speriate de neașteptatul eveniment, cele două tabere au încetat ostilitățile.

Eclipsa de soare petrecută în acea zi a fost interpretată de conducătorii Lidiei și Imperiului Median ca un semn de bun augur, iar cele două părți au negociat un acord de pace, punând capăt războiului.

Bătălia a fost descrisă de istoricul grec antic Herodot și este cunoscută astăzi sub numele de Bătălia Eclipsei.

3

Australia a amendat NASA cu 400 de dolari

Statia spatiala Skylab
Stația spațială Skylab. Foto: Space Flight Insider

În 1973, NASA a lansat Skylab, prima stație spațială orbitală a agenției americane. Proiectul a fost în cele din urmă abandonat, iar stația a sfârșit prin a ateriza forțat pe Pământ, într-o zonă rurală puțin populată din Australia.

Aterizarea stației nu a provocat răniri sau pagube, dar NASA nu a scăpat de răspundere, deoarece guvernul australian a aplicat agenției americane, în glumă, o amendă de 400 de dolari pentru aruncarea ilegală de deșeuri.

Însă oficialii NASA nu au răspuns cu aceeași monedă și nu au plătit niciodată amenda.

4

Insula revendicată cu sticle de alcool

Știai că Danemarca și Canada sunt în război din 1984? La originea disputei se află Insula Hans, un mic petec de pământ pustiu situat în mijlocul Strâmtorii Nares, un canal lat de doar 35 de metri, care separă cele două țări.

Potrivit legilor internaționale, o țară are dreptul să revendice un teritoriu dacă acesta se află la maximum 20 de kilometri de țărmul său. Cum Insula Hans se încadrează în acest criteriu atât pentru danezi, cât și pentru canadieni, cele două țări își dispută proprietatea asupra teritoriului încă din anii ’30.

Situația a luat o cotitură amuzantă în 1984, când cele două țări au început să își dispute teritoriul cu ajutorul sticlelor de alcool. În fiecare an, militarii fiecărei țări vizitează Insula Hans, dau jos drapelul celeilalte țări și arborează propriul steag pe insulă.

Lângă steag, lasă un bilet de bun venit următorilor vizitatori și o sticlă de alcool. Canadienii lasă whisky, în timp ce danezii lasă schnapps. Aceasta este, cu siguranță, cea mai amuzantă dispută din istorie.

5

Cum a murit Eschil, părintele tragediei clasice

Moartea lui Eschil 01
Gravură reprezentând moartea lui Eschil. Foto: Wikimedia

Eschil a fost un scriitor din Grecia antică, cel care a pus bazele tragediei ca gen dramatic. În concordanță cu genul pe care l-a inventat, celebrul autor și-a găsit sfârșitul în mod tragic și aproape neverosimil.

Potrivit scriitorului roman Valerius Maximus, Eschil a murit din cauza unei fracturi craniene provocate de un vultur care i-a scăpat o țestoasă în cap.

Pasărea obișnuiește să deschidă carapacea broaștei țestoase aruncând-o din aer și spărgând-o de obiecte dure, iar izvoarele istorice relatează că vulturul a confundat capul chel al lui Eschil cu o piatră.

Ca să știi mai mult, citește „Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase”

Lumea în care au trăit le-a forțat să rămână în umbra protectorilor lor masculini. De la Jezabel, cea mai obraznică și mai desfrânată, până la cruda regină Ranavalona a Madagascarului și Wu Zetian, singura împărăteasă a Chinei, trecând prin poveștile nefericitelor Maria Antoaneta, Caroline de Brunswick și chiar Marie Bonaparte, complexate și discipole al lui Freud, Philippe Delorme ne poartă printr-o galerie de portrete ale unor femei celebre cu povești extraordinare, departe de arhetipul prințesei de basm. Totul, spre plăcerea cititorilor…

„Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase” se găsește cu reducere pe Humanitas sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu