5 evenimente istorice atât de bizare, încât par inventate

Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când auzi „evenimente istorice?” Război și iar război? La cât de violent a fost trecutul, nu este de mirare. Însă dincolo de conflictele armate există multe alte episoade interesante.

Istoria a înregistrat numeroase întâmplări ciudate care, dintr-un motiv sau altul, sunt ocolite de popularitate. În acest articol trecem în revistă cinci evenimente istorice bizare și de necrezut petrecute de-a lungul secolelor, din antichitate până în zilele noastre.

1

Împăratul roman Valentinian I a murit după ce a zbierat la emisarii unui trib

Fragment al unei statui a lui Valentinian I. Foto: Wikimedia

Valentinian I a condus Roma din anul 364 până în 375. Imperiul trecea printr-o etapă catastrofală, iar Valentinian, cu siguranță, nu era unul dintre cei mai înțelepți împărați.

Fusese un soldat curajos, dar avea un temperament foarte impulsiv. În timpul domniei sale, în regiunea Moravia trăia tribul germanic Quadi, o comunitate cu care romanii intraseră în conflict de mai multe ori.

În luna noiembrie a anului 375, Valentinian, aflat în campanie militară la Brigetio (azi, în Ungaria), a primit o delegație a tribului Quadi. Tribul cerea să fie lăsat în pace câtă vreme furniza oameni pentru armata Romei.

Înainte de a pleca, emisarii au îndrăznit să afirme în prezența împăratului că sursa conflictelor dintre Roma și Quadi erau forturile construite de romani pe meleagurile tribului.

Dar asta nu era tot. Afirmația care a umplut paharul a fost că tribul Quadi, nesimțindu-se obligat să urmeze termenii tratatului încheiat cu Roma, putea ataca oricând dorea.

Aceste pretenții ale trimișilor Quadi l-au înfuriat teribil pe împăratul roman. Valentinian a început să strige la emisari atât de tare, încât a făcut apoplexie (hemoragie cerebrală), prăbușindu-se în fața lor.

În pofida îngrijirilor medicale, împăratul roman a murit în scurt timp, cu aproximativ trei luni înainte de a aniversa 12 ani de domnie. Avea 54 de ani.

2

Un căpitan norvegian îi cere muniție adversarului său, după o luptă de 14 ore

Grafică: Incredibilia

Norvegianul Peter Jansen Wessel s-a născut în 1690. Datorită curajului său, a primit titlul nobiliar de Tordenskjold de la regele Frederick al IV-lea. De asemenea, Peter Tordenskjold este amintit în istorie ca distrugătorul flotei de aprovizionare a lui Carol al XII-lea.

Acest lucru s-a petrecut în Bătălia de la Dynekilen. În iulie 1714, nava lui Peter, Lovendals Gallej, s-a angajat în luptă cu nava unui căpitan britanic pe nume Bactmann. Lupta a continuat timp de 14 ore, ambele nave fiind grav avariate.

Elementul ciudat este că, după atâtea ore de luptă, Peter Tordenskjold, rămas fără muniție, i-a cerut lui Bactmann praf de pușcă și ghiulele, pentru ca lupta să poată continua.

Cum Bactmann a refuzat să dea curs cererii, lupta s-a încheiat. Apoi, membrii ambelor echipaje au băut unii în cinstea celorlalți și au plecat cu navele în direcții opuse.

Totuși, acest incident nu a decurs bine din punctul de vedere al regelui Frederick al IV-lea. Suveranul l-a acuzat pe Peter Tordenskjold că a dezvăluit inamicului informații vitale cu privire la absența muniției de pe un vas de luptă norvegian.

Peter Tordenskjold s-a apărat cu succes, amintind în favoarea sa anumite secțiuni din codul naval danez care îi susțineau deciziile. Frederick al IV-lea a fost impresionat de pledoarie și l-a promovat ulterior la gradul de căpitan.

3

Roșiile aduse la tribunal

Robert Gibbon Johnson, omul care a introdus planta de tomate în Salem. Foto: Wikimedia

Până spre finalul secolului XVIII, europenii și americanii au privit roșiile cu foarte multă suspiciune. Cum lumea le considera toxice, puțini erau cei care se încumetau să le guste.

În aceste condiții, colonelul Robert Gibbon Johnson, horticultor din estul Americii, a decis să facă ceva pentru a le schimba oamenilor percepțiile despre tomate.

Johnson, care creștea roșii de aproape un deceniu, a încercat să le promoveze pe piața din Salem în anii 1810. Cu toate acestea, localnicii nu erau încă pregătiți să le accepte; credeau că tomatele sunt otrăvitoare.

Johnson chiar a organizat concursuri și le-a promis recompense celor care aveau să crească cele mai mari roșii din Salem. Totuși, nimeni nu s-a arătat interesat. Credințele localnicilor cu privire la toxicitatea roșiilor prinseseră rădăcini adânci.

În 1820, Johnson a recurs la un gest bizar: anunțând în prealabil că va mânca el însuși roșii în fața tribunalului, s-a prezentat cu un coș cu legume în fața unei mulțimi de 2.000 de curioși, pentru a le dovedi că tomatele sunt cu adevărat comestibile.

Îngroziți, oamenii se uitau la Johnson înghițind roșie după roșie. Dar, spre surprinderea mulțimii, horticultorul a rămas teafăr și nevătămat. Evenimentul central al acestei anecdote este considerat momentul introducerii roșiilor în Salem.

4

Guvernul SUA a otrăvit intenționat alcoolul industrial, omorând 10.000 de oameni

Clubul 21 din New York avea, în plină Prohibiție, un sistem elaborat de pârghii prin care ascundea sub podea rafturile cu băuturi în caz de razie a poliției. Foto: USA Today

Perioada de prohibiție a alcoolului în SUA a durat din 1920 până în 1933. Cu toate acestea, un simplu pachet de legi nu avea cum să îi țină pe oameni departe de pahar prea multă vreme.

Americanii au continuat să consume alcool în mod ilegal, piața neagră a băuturilor spirtoase cunoscând atunci o dezvoltare fără precedent.

În încercarea de a descuraja consumul de alcool, guvernul SUA a luat o decizie drastică: a adăugat intenționat alcool metilic și alte substanțe toxice în alcoolul provenit din cereale.

Raționamentul era că, odată otrăvit, alcoolul (folosit în mod normal la fabricarea ilegală a băuturilor) avea să fie aruncat. Totuși, alcoolul toxic a fost utilizat și încă la scară mare.

Din cauza acestui pas făcut de guvern, cel puțin 10.000 de oameni și-au pierdut viața.

5

Turiștii care vizitau Las Vegas-ul în anii '50 puteau urmări exploziile atomice

Turismul are numeroase specializări și nișe. Cu toate acestea, nu mulți au auzit despre așa-numitul turism atomic. Oricât de ciudat ar părea, privitul exploziilor nucleare ca formă de distracție s-a petrecut cu adevărat la jumătatea secolului XX.

În anii ’50, Statele Unite dezvoltau activ armele atomice, simțindu-se amenințate de programul nuclear al Uniunii Sovietice. Pentru a atrage turiști, Biroul de Turism din Las Vegas a creat o campanie numită sugestiv „Turismul atomic”.

Grafică: Incredibilia

Situat la 100 de kilometri distanță de Las Vegas, acesta era cel mai frecventat loc de teste nucleare din SUA.

Zona a fost transformată în scurt timp într-un obiectiv turistic unde vizitatorii puteau asista la testarea bombelor atomice pe linia de orizont a deșertului Nevada.

În timp ce „Turismul atomic” a fost o experiență oribilă pentru unii, alții îl considerau „foarte distractiv”. Mulți chiar ieșeau cu familiile la picnic în timp ce urmăreau unele explozii atomice. Le numeau „picnicuri atomice”.

În timpul nopții erau organizate petreceri, iar participanții cântau și dansau până când observau un nou nor atomic creat de o explozie nucleară.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu