Top 5 cele mai spectaculoase evadări din închisoare

Evadările din închisoare au stârnit mereu fascinația. Aventurile deținuților care reușesc să scape din detenție prin mijloace dintre cele mai ingenioase au făcut subiectul multor romane și filme.

Majoritatea protagoniștilor acestor aventuri sunt curajoși și extrem de inventivi și își păstrează calmul în cele mai tensionate situații. Iată, deci, cinci evadări din închisoare care chiar s-au petrecut și care l-ar face invidios chiar și pe Contele de Monte Cristo.

1

Joseph Bolitho Johns, deținutul cu voință de fier

Evadari din inchisoare - Johns
Foto: Wikimedia

Joseph Bolitho Johns a fost unul dintre cei mai celebri infractori englezi și protagonistul a numeroase evadări din închisoare. A fost arestat pentru prima oară pe 15 noiembrie 1848 pentru furt, după ce furase alimente dintr-un magazin.

A pledat nevinovat, dar a fost condamnat la închisoare și transportat în colonia penitenciară din vestul Australiei. La scurt timp după condamnare, a fost grațiat, dar nu și-a schimbat metehnele.

A doua oară a fost prins furând cai, a fost închis, dar a reușit să evadeze din nou. Urmărit în întreaga țară, Johns a fost capturat și încarcerat a treia oară.

Nici de această dată nu a petrecut prea mult timp în detenție, fiind eliberat în februarie 1864 pentru bună purtare. Un an mai târziu, bărbatul a fost arestat din nou, pentru uciderea vițelului unui bărbat.

Din nou, Johns a pledat nevinovat, dar a fost condamnat la 10 ani de detenție. Nu s-a lăsat, însă, descurajat și în curând a evadat din nou, împreună cu un alt deținut.

Cei doi au comis mai multe jafuri, deși autoritățile erau pe urmele lor. A urmat o serie de arestări și evadări, iar într-un final Johns a fost condamnat la 5 ani de muncă silnică.

A fost transportat la închisoarea Fremantle. Pentru a se asigura că nu mai evadează, gardienii l-au legat de gât și l-au pus într-o celulă securizată, construită special pentru el.

Deși mulți s-ar fi dat bătuți, Johns a reușit să scape din nou. Pe 7 martie 1867, bărbatul a evadat printr-o gaură pe care a săpat-o în zidul închisorii, după ce a reușit să scape de lanțuri.

Și-a continuat fărădelegile timp de încă doi ani, iar în 1869 a fost prins furând vin. A fost condamnat la încă patru ani de închisoare, în aceleași lanțuri din care scăpase.

Norocul nu l-a părăsit, însă, nici de această dată. Aflând de faptele lui, guvernatorul Frederick Weld a fost atât de impresionat încât a decis să-l elibereze.

Astfel, în 1871, Johns a părăsit închisoarea. Și-a petrecut restul vieții ba în închisoare, ba în libertate și a murit în 1900 de demență senilă, într-un spital psihiatric.

2

Evadări din închisoare – Prizonierii de la Auschwitz și dorința de a trăi

Evadari din inchisoare - Auschwitz
Foto: Captură Vimeo

Una dintre cele mai emoționante povești din cel de-al Doilea Război Mondial este cea a deținutului Kazimierz Piechowski. În 1942, bărbatul se afla în lagărul nazist de la Auschwitz și părea că soarta îi e pecetluită.

Piechowski era deținut politic și fusese capturat de naziști după înfrângerea mișcării poloneze de rezistență. Pe 20 iunie 1940, 313 deportați polonezi, printre care și Piechowski, au fost transferați la Auschwitz.

La exact doi ani de la acest moment, pe 20 iunie 1942, bărbatul, împreună cu un locotenent din Varșovia, un preot din Wadowice și mecanicul Eugeniusz Bendera au „copt” un plan de evadare.

Cunoscând germana la perfecție, Piechowski a preluat comanda grupului. Mecanicul, care avea voie să conducă, s-a furișat și a reușit să fure o mașină aparținând trupelor SS.

În tot acest timp, ceilalți trei au pătruns într-un depozit, de unde au furat uniforme și muniție. Apoi, toți patru s-au îmbrăcat în uniformele SS, iar Piechowski s-a așezat pe scaunul din față al mașinii.

Cu Bendera la volan și ceilalți doi în spate, deținuții s-au îndreptat către poarta principală a lagărului. Transportau cu ei și un raport confidențial, pe care urmau să-l predea mișcării de rezistență poloneze.

La ieșire, cei patru au trecut printr-un moment extrem de tensionat, deoarece poarta nu era deschisă. Într-un moment de inspirație, Piechowski a deschis portiera, s-a aplecat spre gardian pentru a-i arăta însemnele de pe uniformă și i-a comandat să deschidă poarta.

Ca prin minune, ușile s-au deschis, iar cei patru au reușit una dintre cele mai memorabile evadări din închisoare din întreaga istorie.

3

Luthur Heiss, speculantul desăvârșit

Evadari din inchisoare - Heiss
Foto: Independent

Datorită inspirației pe care a avut-o, australianul Daniel Luthur Heiss a devenit protagonistul unei evadări din închisoare memorabile. În 1993, Heiss era încarcerat în penitenciarul Berrimah, ispășindu-și pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru omor.

Citind broșura informativă pentru deținuți, Heiss a observat imaginea unei chei și s-a gândit s-o copieze, în speranța că se va potrivi undeva. Norocul a făcut ca respectiva cheie să fie chiar cheia universală a închisorii, care deschidea orice ușă.

Heiss și un alt deținut, care fusese bijutier, au confecționat forma brută a cheii, pe care au perfecționat-o apoi din mai multe încercări. „Înarmați” cu cheia potrivită, Heiss și colegul său au reușit să iasă din incintă.

Apoi, au reușit să se cațere peste gardurile cu sârmă ghimpată și să fugă. Bucuria n-a ținut, însă, prea mult. Au fost prinși 12 zile mai târziu, iar broșura a fost – evident – modificată.

4

Pascal Payet, amator de elicoptere

Evadari din inchisoare - Payet
Foto: Unbelievable Facts

Pascal Payet și cei trei complici ai săi au fost arestați în ianuarie 1999, la Paris, pentru jaf și crimă. Au fost condamnați la închisoare și încarcerați în penitenciarul din Luynes.

Acesta avea să fie începutul unor aventuri demne de filmele de acțiune. Pe 12 octombrie 2011, Payet a organizat o evadare spectaculoasă, deturnând un elicopter alături de un alt deținut.

Cei doi au fost, însă, prinși și trimiși din nou după gratii. Pe 14 aprilie 2013, Payet a organizat o nouă evadare cu elicopterul, de data aceasta împreună cu cei trei complici ai săi.

Din păcate pentru el, Payet a fost prins trei săptămâni mai târziu. Astfel, condamnarea de 30 de ani i-a fost suplimentată cu încă 7 ani, pentru încercarea de evadare.

În închisoare, Payet era ținut sub strictă supraveghere. În ciuda acestui fapt, pe 14 iulie, profitând de ceremoniile de ziua națională a Franței, bărbatul a reușit să scape încă o dată, tot cu un elicopter deturnat.

A fost prins pe 21 septembrie, în Spania, și transferat într-o închisoare al cărei nume este ținut secret, din motive de securitate.

5

Evadări din închisoare – Yoga, salvarea unui deținut

Evadari din inchisoare - Yoghin
Foto: Asian Town

Pe 12 septembrie 2012, sud-coreeanul Choi Gap-bok a fost arestat pentru jaf și închis în penitenciarul din orașul Daegu. Având o experiență de 23 de ani în practicile yoga, s-a folosit de abilitățile pe care le avea pentru a scăpa din detenție.

Pe 17 septembrie 2012, Choi Gap-bok  a început operațiunea. S-a uns pe întregul trup cu ulei și s-a strecurat prin… fanta din ușa celulei, prin care deținuții își primesc mâncarea.

Întreaga operațiune i-a luat doar 34 de secunde, deși fanta avea doar 15 centimetri înălțime și 45 de centimetri lățime. Curajosul yoghin a fost capturat din nou pe 22 septembrie și a fost pus într-o celulă cu o fantă mai mică.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Dacian Gicu spune:

  Nu ati auzit de Papillon? A evadat din insule si penitenciare din care nu aveai nici spatiu sa te misti, si pascal payet cum o evadat in 2011 apoi in 2003 a fost in viitor?

  • Gicule mai citeste odata articolul despre PascalPayet si apoi poti sterge comentariul sau macar ultima sa parte.

  • Citeste cu atentzie inainte de a te aventura in comentarii imbecile. Ori esti beat, ori senil, ori … ai ceva probleme pe la “comitetul central”. Pentru aducere aminte:
   Evadare No. 1 – 12 Oct, 2011
   Evadare No.2 – 14 Apr. 2013
   Unde este 2003 ?! Anul in care ai avut ultima data un orgasm ? Posibil.

  • Urmatoarea evadare s-a petrecut in 2013 nu in 2003. Putina atentie nu strica.

 • Interesant dar nu e real. In articol sunt anii 2011 si 2013 si nu 2011 si 2003.

   • Alt imbecil. Tu ori nu stii sa citesti ori esti chior ori … pur si simplu un idiot “petentat” care nu are altceva de facut decta sa scrie tampenii, Deh, ca la romani ! In articol este specificate cat se poate de clar ca evadarea a avut loc pe 14 Iulie (Ziua Nationala a Frantei). Care este problema ta ?!

    • Un imbecil,care face pe altii imbecili. 🙂

 • TERESTRUL spune:

  Nu vă înțeleg de ce va ,,înțepați,, cu cuvinte jignitoare?? Chiar nu va puteți corecta (dacă unul greșește,din neatenție sau alt motiv)folosind replici decente?La ce vă ajută ?

 • >