5 erori matematice stupide care au cauzat dezastre extrem de costisitoare

Chiar dacă lumea funcționează pe bază de matematică, mulți urăsc visceral această disciplină. S-au pierdut sume uriașe de bani și echipamente în valoare de miliarde de dolari doar pentru că cineva a făcut o mică greșeală de matematică.

Și computerele au făcut astfel de erori, însă ele pot fi puse tot pe seama oamenilor, deoarece tot oamenii sunt cei care le-au programat. Unele calamități au fost cauzate de erori care implicau calcule matematice complexe, lucru care poate că este de iertat.

Însă în cele ce urmează îți prezentăm niște greșeli ridicol de simple, pe care nici măcar un elev de școală primară nu le-ar fi făcut.

1

Atacul cu rachete Scud din timpul Războiului din Golf

Rachetele balistice Scud SS-1 cu rază medie sunt arme de sprijin pe câmpul de luptă, concepute pentru a lovi ținte precum zonele de patrulare și de depozitare și aeroporturi din spatele liniilor inamice. Foto: Army Recognition

Potrivit MSN, pe 25 februarie 1991, o rachetă irakiană Scud a lovit o bază a SUA din Dharan, Arabia Saudită, ucigând 28 de soldați și rănind alții 100. Dezastrul a fost surprinzător, dat fiind că baza era protejată de un sistem de apărare de rachete Patriot.

Investigațiile au arătat că sistemul de apărare nu a încercat să intercepteze racheta Scud. Eroarea a fost pusă pe seama software-ului care alimenta ceasul sistemului.

Ceasul înregistra timpul în zecimi de secundă, însă înmagazina aceste date ca numere întregi. Pentru a face asta, convertea timpul dintr-un număr zecimal (cu virgulă) într-unul întreg. Însă operația de rotunjire a timpilor a dus la o eroare care a tot crescut pe măsură ce sistemul opera.

Drept rezultat, după 20 de ore de uz continuu, sistemul nu a reușit să intercepteze rachetele. La vremea atacului, bateria de rachete Patriot opera deja de 100 de ore.

Diferența de timp era atât de mare, încât sistemul a ajuns să monitorizeze o parte greșită a cerului atunci când a lovit racheta. Armata SUA fusese avertizată în legătură cu această problemă de software și făcuse o actualizare pe 16 februarie.

Însă aceasta a ajuns la baza din Dharan numai pe 26 februarie, la o zi după atac.

2

Programul de submarine S-80 al Spaniei

În 2003, Spania a lansat programul de submarine S-80, în valoare de 2.7 miliarde de euro. Programul consta în construirea a patru submarine diesel-electrice pentru marina spaniolă.

Constructorii aproape că terminaseră unul dintre submarine în 2013, când au descoperit că acesta era cu 70 de tone mai greu decât ar fi trebuit să fie. Marina spaniolă se temea că, odată intrat sub apă, submarinul nu mai putea să iasă la suprafață.

Submarinul a ajuns la această greutate după ce cineva a pus o virgulă de număr zecimal într-un loc greșit, în timpul calculelor inițiale. Nimeni nu a descoperit eroarea până când nu a fost terminat primul submarin, iar celelalte trei erau deja în construcție.

Ulterior, Spania a semnat un contract de 14 milioane de dolari cu Electric Boat din Groton, Connecticut, firmă care trebuia să ajute la reducerea greutății submarinelor de 2.200 de tone.

Însă problema era departe de a fi rezolvată. În 2018, s-a constatat că submarinul care fusese prea greu a fost refăcut greșit, de această dată fiind prea lat ca să încapă în docul pentru submarine din portul Cartagena.

3

Scufundarea vaporului Vasa

Vasa, o navă de război suedeză recuperată și conservată în mod remarcabil. Foto: Wikimedia

Pe 10 august 1628, Suedia a lansat Vasa, o nouă navă de război mare și înarmată „la greu”. Vasul a navigat timp de 20 de minute, după care s-a scufundat la mai puțin de doi kilometri de țărm.

30 de oameni au murit în urma naufragiului. Vasul a fost recuperat în secolul XX și acum se află în Muzeul Vasa. Istoricii au măsurat nava și au descoperit că cei care au construit-o folosiseră două unități de măsură diferite.

Una era piciorul suedez și alta era piciorul de Amsterdam. Un picior suedez are 30 de centimetri, în timp ce un picior de Amsterdam are 28 de centimetri.

Diferența dintre unități a făcut ca o latură a corabiei să fie mai grea decât cealaltă. Acesta este motivul pentru care vasul s-a înclinat și s-a scufundat după ce a fost lovit de două rafale de vânt.

Istoricii spun că efectul vântului a fost agravat de faptul că partea de sus a navei era mai grea decât partea de jos.

4

Prăbușirea lui Mars Climate Orbiter

Foto: TEOTI

Mars Climate Orbiter a fost un proiect comun al Lockheed Martin și NASA în valoare de 125 de milioane de dolari. Proiectul a avut un final jenant atunci când satelitul s-a prăbușit pe Marte, probabil din cauza unei simple erori de conversie, în 1999.

Lockheed Martin folosea așa-numitul sistem de măsurare imperial (inci, picioare, mile etc.) când programa software, iar NASA folosea sistemul metric.

Inginerii de la NASA ar fi detectat eroarea dacă ar fi fost atenți. Însă nu au fost. Nimeni nu și-a dat seama că era ceva în neregulă în timpul călătoriei de nouă luni spre Marte a satelitului. Greșeala a devenit evidentă abia după ce NASA a pierdut contactul cu satelitul.

Ca reacție la incident, John Logsdon, de la Institutul de Politici Spațiale al Universității George Washington, a spus că întreaga poveste era „prostească”.

John Pike, de la Federația Oamenilor de Știință Americani, a adăugat că „a fost jenant să pierdem o navă spațială din cauza unei erori matematice atât de simple.”

5

Explozia rachetei Ariane 5

Înainte să râdem prea mult de americani, să revenim la oile noastre europene. Pe 4 iunie 1996, racheta Ariane 5 a Agenției Spațiale Europene a explodat la 37 de secunde după decolare.

Racheta ducea patru sateliți care costaseră aproximativ 500 de milioane de dolari. Accidentul a fost pus pe seama unei erori de supraîncărcare a software-ului folosit pentru lansarea rachetei.

Foto: Pinterest

Supraîncărcarea este o eroare care apare atunci când numerele generate de un sistem depășesc memoria acestui sistem. Ariane 5 opera cu software de 16 biți, capabil să înmagazineze numere de până la o anumită limită, care, bineînțeles, a fost depășită cu mult.

Agenția Spațială Europeană a folosit același software pe care îl folosise pentru rachetele Ariane 4. Au avut probleme cu Ariane 5 fiindcă era o rachetă mai rapidă decât Ariane 4.

Viteza mai mare însemna numere mai mari. Software-ul nu a făcut față, iar racheta „a luat-o razna”. Controlorii de la sol i-au ordonat să se autodistrugă.

Ca să știi mai mult, citește cartea „100 de greșeli care au schimbat istoria”

Oamenii fac greșeli (unii dintre ei comit erori catastrofale), iar marii lideri ai istoriei reușeau să greșească exact la fel de mult cât o fac mult-supravegheații politicieni din prezent. Unele dintre aceste greșeli au schimbat cursul istoriei întregii lumi sau cel puțin a unui continent. Erori și gafe care au prăbușit imperii, au distrus economii și au transformat lumea. De la Linia Maginot, la Criza rachetelor cubaneze, istoria este plină de mișcări proaste și de idei mai puțin geniale care s-au transformat în dezastre cu consecințe nelimitate. Acest volum analizează o sută de astfel de puncte de cotitură.

Cartea „100 de greșeli care au schimbat istoria” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu