5 enigme pe care știința nu le poate explica

Știința a făcut progrese uimitoare în ultimele sute de ani și a adus multe beneficii omenirii. Datorită progreselor științei, avem tendința să credem că ea poate explica totul.

Dar, paradoxal, cu cât descoperim mai multe despre viața pe această planetă, cu atât se adâncește mai mult misterul.

În lume există multe fenomene care ne uimesc și pe care oamenii de știință nu le pot desluși. Iată doar cinci dintre ele.

1

Migrația animalelor

migratiile animalelor
Foto: Hypescience

În fiecare an, anumite specii de animale migrează – unele chiar mii de kilometri – spre locuri mai primitoare, în care găsesc hrană mai ușor sau unde se pot împerechea.

Deși migrația e un fenomen cunoscut din cele mai vechi timpuri, oamenii de știință nu au reușit să explice cum știu aceste vietăți când și unde trebuie să meargă.

Tot ce știm este că există anumite evenimente care determină migrația (de exemplu, schimbările de temperatură), dar este neclar dacă animalele migrează instinctual sau comunică în vreun fel unele cu altele pentru a transmite această informație.

2

Genele roșiilor

rosii
Tomatele au surprinzător de multe gene. De ce oare? Foto: Medium

Având în vedere cât de complecși ne considerăm, ai spune că această complexitate se reflectă și în genele corpului uman. Dar lucrurile nu stau chiar așa.

Roșia pe care o pui în salată are mai multe gene decât tine. Mai precis, cu 7.000 de gene în plus.

Ceea ce-i intrigă pe cercetători este de ce această legumă are nevoie de atât de multe gene. Iar ceea ce e și mai bizar este că 60% dintre genele speciei umane se regăsesc și la roșii.

3

De ce căscăm

de ce cascam

De-a lungul timpului au fost publicate numeroase studii cu privire la cauzele căscatului, fiecare avansând o altă ipoteză.

Conform unor cercetări, căscatul ar avea rolul de a regla temperatura creierului, care crește în momente de activitate intensă.

Un al studiu susține că este vorba de un gest reflex care direcționează o cantitate mai mare de oxigen către creier.

Oricum ar fi, oamenii de știință nu au reușit nici acum să explice pe deplin de ce căscăm. Ceea ce le dă bătăi de cap și mai mari este faptul că, aparent, căscatul este contagios.

4

Efectul placebo

efectul placebo
Efectul placebo ar putea fi cheia înțelegerii că mintea are cel mai important rol în procesul de vindecare. Foto: The Medical

Uneori, mintea învinge materia, doar că nu știm exact cum și de ce. Cei care participă la teste în industria farmaceutică reacționează uneori la medicamente false ca și când ar fi luat chiar substanța care cred că li s-a administrat.

Practic, dacă un om crede că a luat un medicament care ar trebui să aibă un anumit efect, corpul va reacționa în funcție de informația primită de la creier.

De exemplu, în cadrul unui studiu, subiecților le-a fost oferită o pastilă cu substanță inactivă și li s-a spus că iau un energizant.

După ce au luat pastila, pulsul și tensiunea le-au crescut, iar viteza de reacție li s-a îmbunătățit vizibil.

De ce se întâmplă acest lucru? Cercetările cu privire la efetul placebo s-au concentrat pe relația dintre minte și corpul uman.

Una dintre cele mai populare teorii este că efectul placebo se datorează așteptărilor pe care le are persoana în cauză, dar nimeni nu a reușit până acum să explice cum se întâmplă exact acest fenomen.

5

Începutul tuturor lucrurilor

big bang
A existat un moment T zero în viața Universului? Foto: Tages Spiegel

Am auzit cu toții de teoria Big Bang, care încearcă să explice cum au apărut materia, energia, spațiul și timpul – într-un cuvânt, pe scurt, Universul.

Conform acestei teorii, acum aproximativ 13,7 miliarde de ani, universul încă nu exista. Exista doar un punct, de natură singulară, fără dimensiuni, dar cu o energie infinită.

La momentul „zero”, ceva a cauzat ieșirea acestui punct din starea lui, provocând o explozie uriașă, Big Bang-ul, care continuă și în ziua de azi.

Dar nu trebuie să uităm că teoria Big Bang-ului este exact ceea ce indică denumirea ei: o teorie.

De fapt, nimeni nu știe ce ar fi putut să cauzeze Big Bang-ul, iar până nu va fi elucidat acest lucru, nu vom putea ști cu siguranță care sunt originile universului.


În continuare, îți prezentăm 7 enigme ale vieții pe care știința încă nu le poate explica. Apoi, te invităm să citești 10 enigme ale universului și teoriile care încearcă să le explice.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

20 de comentarii la „5 enigme pe care știința nu le poate explica”

 1. Si Timpul este tot creatia Domnului iar la un moment dat va avea sfarsit, va deveni eternitate (Sfarsitul Lumii actuale, venirea a doua a Domnului)

  Răspunde
 2. Eu zic tocmai invers fara Dumnezeu omul nu ar fi existat,dar făcând abstracție de acest lucru pe Dumnezeu cine L-ar creat?

  Răspunde
 3. ”Și Timpul este tot creația Domnului iar la un moment dat va avea sfârșit” – orice sfârșit e un nou început!
  ”…fără om D-zeu nu ar fi existat…” – corect! Ce-a fost înainte: oul sau găina? Mi se pare mai credibilă afirmația că omul l-a creat pe Dumnezeu și nu invers.
  În Împărat și Proletar Mihai Eminescu spunea, foarte adevărat:
  ”Religia – o frază de dânșii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranța de răsplată,
  După ce-amar muncirăți mizeri viața toată,
  Ați mai purta osânda ca vita de la plug?”
  Etimologic : ”În limba română termenul este un împrumut de la păgânism, el provenind din latinescul „Domine Deus”, mai exact din forma sa populară fără „i” („Domne Deus”), „veche invocație păgână adoptată și de creștini pentru unicul lor Dumnezeu””
  La fel ca cele de mai sus creștinismul este plin de preluări păgâne (din punctul lor de vedere).
  ”Restul sunt speculații, ca n-a fost nimeni acolo sa vadă…” – dar a fost cineva prezent la facerea lumii în 7 zile? Sau e mai ușor să aplici ”crede și nu cerceta” decât să încerci să explici totul pe cale de logică şi de cercetare științifică?

  Răspunde
  • Daca alegi sa pui logica si modul tau de gandire mai presus de sfaturile lui Dumnezeu (desi sunt destule marturii care marturisesc de existenta lui Dumnezeu), El i-ti respecta alegerea pentru ca te iubeste si mai are rabdare pana la o vreme, dupa care este scris ce urmeaza. Domnul Isus a fost prezent la facerea lumii si in locuinta mortilor, ne explica si daca nu-L credem, IL facem mincinos.

   Răspunde
  • Da, unii oameni se trag din maimuță, alții însă sunt creația lui Dumnezeu. Depinde de fiecare ce alege, să fi om creat de Dumnezeu sau sa fi maimuță.

   Răspunde
 4. Daca ati studia cele mai vechi scrieri si ati afla de fapt ca inaintea lui D-zeu exista o alta entitate divina feminina !?!?…OMA! mama tuturor despre aceste scrieri egiptene si sumeriene nimeni nu pomeneste absolut nimic.

  Răspunde
  • Dacă a fost aceasta entitate OMA, unde a dispărut? Despre Dumnezeu este scris, nu are nici început și nici sfârșit. Eu îl prefer pe Dumnezeu despre care scrie că El nu se schimbă niciodată.

   Răspunde
 5. ”Big-Bang” Conform acestei teorii, acum aproximativ 13,7 miliarde de ani, universul încă nu exista” Oare cine poate calcula acest timp, anunțat de către oamenii de știință, pe când ei nu pot spune cu precizie, cum v-a fi vremea mâine?

  Răspunde

Lasă un comentariu