5 enigme ale universului care par imposibil de elucidat

Astrofizicienii, ca mulți alți oameni de știință, continuă să își pună întrebări fundamentale. Dar, în mod firesc, în pofida progreselor înregistrate în acest domeniu, există lucruri care nu pot fi explicate.

De aceea, ne-am ales cu teorii care, deși nu pot fi probate direct, sunt singurele încercări de explicații pe care le avem și care pun cap la cap toate aceste elemente, în efortul de a înțelege de ce lucrurile sunt așa cum sunt.

În acest articol trecem în revistă cinci astfel de teorii:

1

Materia întunecată

Foto: Getty Images

Materia întunecată, așa cum indică numele ei, nu are lumină. Nu absoarbe și nu emite radiații, deci nu poate fi văzută direct.

Dar oamenii de știință știu că ea există datorită efectului gravitațional pe care îl exercită asupra altor elemente și asupra structurii universului.

Mulți experți cred că materia întunecată este compusă din particule masive care interacționează foarte slab între ele și că tocmai din acest motiv nu a putut fi detectată până acum.

2

Energia întunecată

Foto: Getty Images

Oamenii de știință cred că există ceva care contracarează atracția gravitațională și care explică, de asemenea, ceva aparent ilogic: expansiunea constantă a universului.

Gravitația ar trebui să împiedice acest lucru. Și totuși se întâmplă…

Energia întunecată nu poate fi detectată, iar savanții nu au reușit să verifice dacă există cu adevărat, dar este singura explicație pe care au formulat-o.

De asemenea, se estimează că această energie reprezintă 70% din univers.

3

Inflația cosmică

Foto: Getty Images

Pentru a elucida unele enigme ale teoriei Big Bang (explozia primordială), fizicienii au conceput un mănunchi de alte teorii pe care l-au numit inflație cosmică.

În acest fel s-ar putea explica de ce universul s-a extins uniform și foarte repede acum 13.8 miliarde de ani, vârsta posibilă a universului.

Ne putem imagina universul ca pe o sferă care pare să se extindă în egală măsură în toate direcțiile.

Ceea ce oamenii de știință nu puteau înțelege era temperatura uniformă în toate sectoarele. Cum pot două părți îndepărtate ale universului să aibă aceeași temperatură și densitate fără să fi fost în contact?

Teoria inflației cosmice ar putea să explice acest fenomen. Aceasta sugerează că acele părți au fost unite la început, de fapt, și că la mai puțin de o miliardime de secundă după Big Bang, universul a suferit o creștere exponențială care le-a separat cu o viteză mai mare decât cea a luminii, datorită expansiunii spațiu-timp.

Este ca și cum universul ar fi un balon dezumflat care s-a umflat instantaneu cu viteză mare, extinzând materia.

În această expansiune, au fost create diferențe mici de temperatură, puncte de densitate mai mare care s-au materializat în galaxii și grupuri de galaxii. Au apărut și unele gravitaționale preconizate de Albert Einstein.

Prin urmare, fizicienii nu pot explica – pentru că nu au putut să o observe – ce a format aceste seturi de stele și unde, dar un fenomen precum inflația cosmică îl poate face înțeles.

4

Soarta universului

Foto: Getty Images

Una dintre întrebările fundamentale ale oamenilor de știință este „încotro ne îndreptăm?” Credința generală este că acest lucru depinde, de fapt, de un factor necunoscut care măsoară densitatea materiei și energia din cosmos.

Dacă am considera că acest factor este mai mare decât unitatea, universul ar fi o sferă. Fără energia întunecată menționată anterior, universul ar înceta să se extindă și ar tinde să se contracte. Și asta ar provoca o prăbușire absolută.

Dar, deoarece această energie există, oamenii de știință sunt siguri că universul va continua să se întindă la infinit.

5

Entropia

Foto: Getty Images

În teorie, timpul „curge” mereu înainte. Aceasta se explică prin entropie, o proprietate a materiei care înseamnă gradul de dezordine dintr-un sistem. În acest caz, dezordinea particulelor universului.

Această mișcare este ireversibilă, dar ridică o nouă enigmă pentru oamenii de știință: de ce era universul atât de ordonat la momentul la care a luat ființă?

Dacă, după cum au confirmat și alte teorii, a existat o cantitate mare de energie acumulată într-un spațiu atât de mic, de ce entropia (dezordinea) a fost atât de scăzută la originea cosmosului?

Încă nu există niciun răspuns cu privire la acest aspect.

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „5 enigme ale universului care par imposibil de elucidat”

 1. -Materie intunecata, Energie intunecata, astea is doar alte nume pentru Aether. Exista mai multe tipuri de Aether dar cuvantul in sine este ”interzis” in cultul lui Einstein, Bohr ssi Schrodinger.
  -Nu exista inflatie cosmica si nici o ”explozie primordiala” decat in mintea unor preoti ai cultului gresit si iluzoriu al lui Einstein.
  -Universul nu are soarta, este Etern si Infinit. Este Singura Fiinta, Adevarul, Adevaratul Dumnezeu, Allah, Singurul Sfant, Duhul, Sfanta Treime, Creatorul Lumii si Regele Etern, Creatorul a tot ceea ce se vede si nu se vede cu ochii.
  -Nu exista timp, exista decat prezent. Trecutul este mort, viitorul inca nonexistent.
  O adunatura de copii mici de gradinita nu pot face stiinta cu adevarat. NASA sa se lase de meserie, sa se duca sa-si ceara banii de la cine i-a invatat. I-a invatat prost oricum. O religie organizata precum cea a lui Einstein nu va vedea vreodata Adevarul. Idei preconcepute si sisteme de convingeri absurde. ”Totul a inceput cu o explozie” asta ca o conspiratie sa justifice existenta motoarelor cu combustie interne care sunt gunoaie. Mult mai bune sunt cele cu aburi si 100% bazate pe principii Naturale dar problema se pune la generarea aburului intr-un timp util, stii, doar apesi butonul si ai plecat din loc…. mai greu. Cred ca ar fi nevoie de aliaje noi….

  Răspunde
  • Va recomand doua carti: ”The Ether of Space” si ”Theory of Light and Color” de Edwin Babbitt. Ambele le gasiti pe Archive.org

   Răspunde

Lasă un comentariu