5 dintre cele mai vechi locuințe din lume care sunt folosite și azi

Construite cu secole sau chiar milenii în urmă, aceste locuințe au rezistat cu brio trecerii timpului. De la case uimitoare săpate în stâncă, la conace nobiliare, iată câteva dintre cele mai vechi locuințe de pe planetă care sunt folosite și în ziua de astăzi.

1

Casele săpate în stâncă din Kandovan, Iran

Casele din Kandovan
Foto: irancultura.it

Amplasat la poalele Muntelui Sahand, satul Kandovan este alcătuit din case săpate în roca vulcanică în urmă cu 700 de ani de către refugiații din calea hoardelor mongole.

Aceste case-peșteră poartă denumirea de Karaans (înseamnă „stupi de albine” în dialectul local). Locuite continuu încă de la construire, casele i-au protejat locuitorii satului de invaziile inamice și de capriciile vremii.

Locuințele au până la patru etaje. De obicei, la parter se află animalele. Următoarele două etaje sunt spații de locuit, iar ultimul etaj este folosit pentru depozitare. Astăzi, Kandovan este locuit de aproximativ 600 de oameni și este o atracție turistică importantă.

Orașul atrage vizitatori nu doar datorită acestor locuințe incredibile. Se spune că apa din izvorul aflat în sat este vindecătoare și că multe dintre plantele care cresc în zonă au proprietăți regenerative.

2

Casele de chirpici din Acoma Pueblo, New Mexico, SUA

Casele din Acoma Pueblo sunt situate în vârful unei stânci abrupte. Foto: Wikimedia

Acoma Pueblo, din vestul statului New Mexico, a fost înființat cândva în secolul XII, deși localnicii spun că este chiar mai vechi.

Cele mai vechi case din sat au fost construite între anii 1144 și 1150, iar arheologii cred că așezarea a fost populată pentru prima dată în urmă cu 2.000 de ani.

Situate pe vârful unei stânci, aceste case îi protejau pe localnici de triburile rivale Navajo și Apache. Timp de secole, singura cale de acces la locuințe a fost o scară săpată în gresie, care era ușor de apărat.

Casele sunt construite din gresie și chirpici. Sunt amplasate pe terase, iar în trecut accesul se făcea și cu ajutorul unor scări ce puteau fi îndepărtate în caz de invazie.

3

Conacul Saltford, Anglia

Deși se estimează că acest conac a fost construit în jurul anului 1148, este posibil ca locul să fi fost folosit ca reședință încă de pe vremea când romanii conduceau Britania.

Conacul a fost ridicat pe un teren care le-a aparținut conților de Gloucester și episcopului Geoffrey de Montbray, un apropiat al lui William Cuceritorul.

Salford Manor
Foto: countrylife.co.uk

Casa a avut numeroși proprietari înainte să fie achiziționată de Ducele de Chandos, la sfârșitul anilor 1700. Apoi a fost cumpărată de familia Fowler, care a deținut-o până la sfârșitul secolului XIX, când a ajuns în proprietatea unor fermieri din partea locului.

La începutul secolului XX, conacul ajunsese în stare avansată de degradare, dar a fost renovat de noul său proprietar. În 2010, casa a fost vândută din nou, cu 1.3 milioane de lire sterline.

4

Ferma vikingă din Kirkjubøur, Insulele Feroe

Kirkjubøargargarður („curtea lui Kirkjubøur”) este una dintre cele mai vechi case din lemn locuite continuu din lume. A fost construită în secolul XI, cu lemnul care a ajuns pe insulă adus de ape (în Insulele Feroe nu există copaci).

La fel ca multe construcții tradiționale din Insulele Feroe, casa este acoperită cu iarbă. După ce a ajuns în mâinile Bisericii Catolice, a servit ca reședință episcopală și seminar teologic.

Ferma vikinga
Foto: Agnieszka Rumińska / Flickr

În 1538, la scurt timp după Reforma protestantă, clădirea a fost confiscată de regele Danemarcei și închiriată familiei Patursson, care a ocupat-o timp de 17 generații. În prezent, proprietarul casei este guvernul feroez.

5

Casele-peșteră din Sassi di Matera, Italia

Scobite în calcar, locuințele din peșterile Sassi di Matera sunt locuite încă din Paleolitic. Dovezile arheologice arată că oamenii au trăit în aceste grote încă din anul 7.000 î.e.n.

Spre deosebire de casele din Kandovan, aceste locuințe erau departe de a fi confortabile, iar sărăcia extremă și bolile i-au afectat pe locuitorii lor până la mijlocul secolului XX.

Sassi di Matera
Interiorul unei locuințe din Sassi di Matera. Foto: Shutterstock

Deși majoritatea localnicilor au fost strămutați în anii 1960, unii oameni au continuat să locuiască în aceleași case pe care strămoșii lor le foloseau acum 9.000 de ani.

Din fericire, soarta Sassi di Matera s-a schimbat spectaculos la sfârșitul secolului XX, când guvernul italian a sponsorizat o serie de proiecte de restaurare și de infrastructură după ce locul a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1993.

Meșteșugarii s-au mutat în locuințele renovate din peșteri. În 2019, când Matera a câștigat titulatura de Capitală Europeană a Culturii, zona a cunoscut o dezvoltare fără precedent, construindu-se numeroase baruri, restaurante și hoteluri.

Într-un an, Sassi di Matera atrage un număr impresionant de vizitatori (circa 600.000) în casele sale unice, iar peste 25% dintre proprietăți sunt disponibile pentru închiriere.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu