5 dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie

În cele ce urmează, trecem în revistă pierderile uriașe de vieți omenești cauzate de unele dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie. Este vorba de niște confruntări deosebit de violente, iar numărul morților depășește orice imaginație.

„Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război.” – Publius Flavius Vegetius Renatus

Mare parte din viața unui soldat este alcătuită din pregătiri pentru război. Iar când momentul acțiunii sosește, este de obicei sângeros, confuz și ia sfârșit cu repeziciune.

cele mai sângeroase bătălii
Foto: Wikimedia

Adeseori, luptele se desfășoară la o scară mai mică: un schimb de focuri, atacul unei patrule, o încleștare accidentală cu inamicul, desfășurată pe întuneric. În alte ocazii, frica poate distruge o armată, făcând soldații să fugă de amenințare chiar înainte de a se înregistra multe pierderi de o parte sau alta.

Și, în final, există acele confruntări (iată aici o listă cuprinzătoare a celor mai sângeroase bătălii din întreaga istorie) care întrec orice „așteptare” în ceea ce privește numărul morților și distrugerile.

Sunt bătălii în care niciuna dintre părți nu vrea să se predea, sau – cum se întâmplă adeseori – strategiile folosite de generali nu îi lasă inamicului nicio scăpare, lăsându-l la mila învingătorilor.

1

Cele mai sângeroase bătălii: Gettysburg, 1863

 • Beligeranți: Uniunea vs. Confederația
 • Pierderi: Unioniștii – 23.000; Confederații – 23.000
 • Total: 46.000
 • Rezultatul: Victorie unionistă

Ziua în care soarta a început să se schimbe în favoarea Uniunii în cadrul Războiului Civil American a fost și ziua în care s-a înregistrat cel mai mare număr de victime într-o bătălie din întregul conflict.

cele mai sângeroase bătălii
Foto: Getty Images

După o serie de victorii confederate, generalul Lee și-a dus trupele spre nord pentru a invada teritoriul Uniunii. După trei zile de lupte, unioniștii au învins.

A fost una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria modernă și cea mai importantă confruntare din Războiul Civil American, un adevărat simbol al cauzei Uniunii și al victoriei sale finale.

2

Bătălia de la Cannae, 216 î.e.n.

 • Beligeranți: Cartagina vs. Roma
 • Pierderi: Cartaginezii – 10.000; Romanii – 50.000
 • Total: 60.000
 • Rezultatul: Victorie cartagineză

Generalul cartaginez Hannibal a trecut Alpii cu armata sa și a înfrânt două armate romane la Trebia și la Lacul Trasimene. Hannibal încerca să angajeze romanii într-o bătălie decisivă. Romanii și-au concentrat infanteria grea în centru, sperând să străpungă centrul armatei cartagineze.

cele mai sângeroase bătălii
Foto: Wikimedia

Pe de altă parte, Hannibal și-a plasat cele mai bune trupe pe flancuri, anticipând atacul romanilor în centru. Când centrul cartaginezilor a cedat, aripile au învăluit flancurile romanilor.

Legionarii din spate împingeau rândurile din față înainte, fără să știe că se încercuiau singuri. În cele din urmă, armata cartagineză a învăluit și a închis capcana, înconjurând complet armata romană.

Legionarii nu aveau pe unde să scape și au fost obligați să lupte până la moarte. Au pierit 50.000 de soldați și doi consuli romani.

3

Prima zi a Bătăliei de pe Somme, 1 iulie 1916

 • Beligeranți: Marea Britanie și Franța vs. Germania
 • Pierderi: Britanicii – 60.000; Germanii – 8.000
 • Total: 68.000
 • Rezultatul: Incert

Cea mai sângeroasă zi din istoria armatei britanice a survenit în stadiul inițial al unei bătălii care avea să dureze mai multe luni, având drept rezultat peste un milion de morți.

cele mai sângeroase bătălii
Foto: Pinterest

În urma bătăliei, situația tactică nu s-a schimbat prea mult. Planul era ca un baraj de artilerie să lovească apărarea germană, iar apoi trupele britanice și franceze să înainteze și să ocupe tranșeele.

Însă bombardamentul nu a avut rezultatul devastator scontat. De îndată ce soldații au ieșit din tranșee, mitralierele germane au deschis focul.

Din cauza focului de artilerie prost coordonat, infanteria era adeseori bombardată de propriile trupe sau expusă în mod periculos, deoarece barajul artileriei o lăsa neprotejată.

Până la căderea nopții, prea puține obiective fuseseră cucerite, în ciuda pierderilor masive de vieți omenești. Atacul avea să continue în mod similar până în luna octombrie a acelui an.

4

Cele mai sângeroase bătălii: Leipzig, 1813

Foto: Wikimedia
 • Beligeranți: Franța vs. Austria, Prusia și Rusia
 • Pierderi: Francezii – 30.000; Aliații – 54.000
 • Total: 84.000
 • Rezultatul: Victorie a Coaliției

Bătălia de la Leipzig este cea mai decisivă înfrângere suferită de Napoleon Bonaparte și una dintre cele mai sângeroase bătălii desfășurate în Europa până la izbucnirea Primului Război Mondial.

Atacată din toate direcțiile, armata franceză s-a comportat remarcabil, respingând atacurile timp de nouă ore, înainte de a fi copleșită de numărul mult mai mare al dușmanilor.

Cum înfrângerea era inevitabilă, Napoleon a început o retragere ordonată, traversând singurul pod care încă mai stătea în picioare.

Însă podul a fost aruncat în aer și 20.000 de soldați francezi au rămas izolați, mulți dintre ei înecându-se când au încercat să treacă râul înotând. Această victorie le-a deschis Aliaților drumul spre Franța.

5

Bătălia de la Stalingrad, 1942-1943

Foto: Wikimedia
 • Beligeranți: Germania și aliații săi vs. Uniunea Sovietică
 • Pierderi: Germania și aliații – 841.000; Uniunea Sovietică – 1.130.000
 • Total: 1.971.000
 • Rezultatul: Victorie sovietică

În Bătălia de la Stalingrad, ofensiva germană a început cu o serie devastatoare de bombardamente ale Luftwaffe, care au transformat mare parte din Stalingrad în ruine. Însă bombardamentele au creat un peisaj dificil.

Pe măsură ce germanii avansau, au fost angajați de către sovietici în lupte de stradă brutale. Deși controla peste 90% din oraș, Wehrmacht-ul nu a reușit să înfrângă soldații sovietici rămași.

Vremea a început să se răcească foarte mult și, în noiembrie 1942, Armata Roșie a lansat un atac pe două fronturi asupra Armate a VI-a din Stalingrad.

Flancurile s-au prăbușit și germanii au fost înconjurați atât de armata sovietică, cât și de teribila iarnă rusă. Înfometarea, frigul și atacurile sporadice ale sovieticilor au început să-și spună cuvântul.

Însă Adolf Hitler a refuzat să permită retragerea Armatei a VI-a. Până în februarie 1943, după o tentativă nereușită de a sparge încercuirea și cu toate liniile de aprovizionare tăiate, Armata a VI-a a fost zdrobită.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu