5 dintre cele mai periculoase și mai sinistre lacuri din lume

Dacă ar trebui să numească cel mai ciudat fenomen natural de pe planetă, probabil că puțini s-ar gândi să nominalizeze un lac. Iar asta ar fi o mare greșeală.

Pentru că în lume există câteva întinderi de apă care par banale la o primă vedere, dar care se înscriu cu lejeritate pe lista celor mai bizare lucruri de pe globul pământesc.

De la lacul misterios care dispare „aspirat” de adâncurile pământului la lacul care a ucis un sat întreg, iată cele mai periculoase și sinistre lacuri din lume.

1

Lacul Roopkund, India

Lacul Roopkund
Foto: The Atlantic

 

 

Există anumite lucruri pe care nu vrei să le găsești într-o apă, cum ar fi, de exemplu, pești piranha sau… sute de cadavre umane în descompunere. Asta este ceea ce au găsit trupele britanice în 1942 în lacul Roopkund, din India.

Având în vedere că teribila descoperire a fost făcută în vreme de război, britanicii au presupus că scheletele le aparțineau victimelor unui masacru comis de japonezi. Cu toate acestea, adevărul despre aceste cadavre era unul mult mai bizar.

În urma analizei rămășițelor umane, s-a descoperit că ele datau din anul 850 era noastră și că toți oamenii găsiți în lac fuseseră uciși în același mod: cu o lovitură puternică în cap, care le-a crăpat craniul.

Mai ciudat este că loviturile nu păreau să fi fost cauzate de nicio armă cunoscută. Așadar, ce putea să fi ucis un număr atât de mare de oameni?

Răspunsul găsit de oamenii de știință a fost grindina, mai precis bucăți de grindină de dimensiuni foarte mari.

De altfel, un cântec străvechi din regiunea în care se află lacul Roopkund povestește despre cum un grup mare de pelerini a fost pedepsit de o zeiță a munților, care a abătut asupra lor bucăți uriașe de gheață.

Potrivit revistei Nature, în prezent se crede că subiectul cântecului este, de fapt, relatarea unui eveniment real: o furtună cu grindină care s-a abătut asupra unui grup de 200 de pelerini.

Neavând unde să se adăpostească, oamenii au fost uciși de imensele bucăți de gheață. În timp, valea în care pelerinii și-au găsit sfârșitul s-a umplut cu apă, devenind lacul Roopkund.

2

Lacul Nyos, Camerun

Lacul Nyos
Foto: Voice of America

Imaginează-ți că te întorci acasă după o scurtă vacanță și îi găsești pe toți oamenii din cartierul tău morți, cadavre abandonate pe stradă, cu o expresie de panică întipărită pe față. Uimit și speriat, n-ai idee ce a putut cauza moartea atâtor oameni.

Să fi fost un act terorist sau o armă chimică, un virus? Răspunsul poate fi chiar mai straniu decât atât: s-ar putea ca vecinii tăi să fi fost uciși de… lacul din apropiere.

În 1986, exact asta s-a întâmplat în Camerun. Noaptea, în timp ce oamenii dormeau, lacul Nyos a emanat, în mare liniște, o bulă gigantică de dioxid de carbon. Efectul a fost imediat și cutremurător.

Un nor de gaz mortal s-a lăsat peste regiune, sufocând pe oricine îi stătea în cale. Pe o rază de 25 de kilometri, oamenii și animalele au căzut brusc la pământ, tușind și chinuindu-se să respire.

În doar câteva minute, 1746 de oameni și 3.500 de animale au murit sufocați în ceea ce rămâne în istorie drept unul dintre cele mai ciudate dezastre naturale.

Tragedia a fost cauzată de faptul că lacul Nyos s-a format într-un crater vulcanic bogat în dioxid de carbon.

În timp ce lacurile similare eliberează doze mici de dioxid de carbon pe parcursul unor perioade lungi de timp, Nyos a adunat acest gaz toxic în interior, până când o alunecare de teren a agitat apa, eliberând bula imensă.

3

Lacul Natron, Tanzania

Foto: National Geographic

Un lac care transformă orice atinge în stană de piatră: pare ceva desprins dintr-un basm sau dintr-o poveste fantastică. Și totuși, lacul Natron din Tanzania este cât se poate de real.

Ascuns în Estul Africii, acest lac este înconjurat de sinistrele statui de piatră ale animalelor care s-au apropiat prea tare de luciul de apă. Desigur, lacul Natron nu este un lac magic sau blestemat, ci consecința unui fenomen natural unic.

Apa este foarte bogată în natron, un compus natural de carbonat de sodiu și bicarbonat de sodiu, are temperatura foarte ridicată și alcalinitate mare.

Rezultatul: oricine încearcă să bea această apă moare în câteva minute și se scufundă în apă. Apoi, natronul își face treaba, calcificând cadavrele și transformându-le în piatră.

Lacul este înconjurat de statui ale păsărilor care au încercat să aterizeze pe apa ucigătoare, fără să știe că moartea este iminentă.

4

Lacul Kawah Jien, Indonezia

Când îl privești de la depărtare, lacul Kawah Jien este de o frumusețe impresionantă. Dar această întindere de apă un albastru infinit, situată în craterul unui vulcan, este un iad de foc.

Lacul este atât de bogat în sulf încât explodează frecvent în flăcări albastru-neon, mortale din cauza gazelor toxice pe care le emană.

Foto: Diimex

În timp ce malul lacului arde, apa este o imensă baie de acid clorhidric, care topește orice atinge. Aerul din jurul lacului este atât de toxic, încât nu te poți apropia de luciul de apă fără să porți mască de gaze.

Și mai ciudat este că, deși mediul este foarte dăunător, există oameni care au ales să lucreze aici, extrăgând bucăți imense de sulf din vulcan.

5

Lost Lake, SUA

Foto: Pinterest

Lost Lake (Lacul Pierdut) din statul american Oregon pare să fie trucul unui magician. În fiecare vară, lacul de 34 de hectare dispare pe nesimțite, pentru a reapărea toamna, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Apa lacului se scurge, de fapt, printr-un tunel de lavă care funcționează ca o scurgere. Tunelul s-a format după răcirea lavei la suprafață și s-a format fie ca urmare unei erupții vulcanice, fie prin eroziune.

Toamna, când ploile sunt abundente, tunelul se umple și lacul rămâne plin până vara, când tunelul începe să înghită lacul până când aproape toată apa dispare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „5 dintre cele mai periculoase și mai sinistre lacuri din lume”

Lasă un comentariu