5 dintre cele mai interesante flori din lume

Pentru pasionații de călătorii, spectacolele florale sunt la ordinea zilei. În Provence, Franța, vara atrage turiști aproape la fel de numeroși ca florile de lavandă. În Japonia, primăvara aduce festivaluri ale cireșilor înfloriți, evenimente care adună mii de vizitatori dornici să vadă coroanele roz ale pomilor.

Dar florile mai puțin cunoscute – deși la fel de frumoase și mult mai interesante – par să le scape cumva celor mai mulți turiști. Așadar, din junglele din Asia de Sud până în pădurile din America de Nord, iată cinci flori fascinante care merită cu siguranță să fie văzute de aproape.

1

Cănișoara sau planta-ulcior

Foto: Shutterstock

Plantele-ulcior sau cănișoarele sunt plante carnivore cu corp lung, adânc, în formă de ulcior. Aceste capcane atrag prada – muște și alte insecte – fie cu marcaje interioare luminoase, fie cu nectar care se adună în cavitățile lor ca niște vase.

Pereții interiori ai celor mai multe cănișoare sunt alunecoși, făcând ca insectele, odată intrate acolo, să nu mai scape. Există numeroase specii, dar majoritatea preferă zonele tropicale precum Asia de Sud-Est.

Cea mai mare specie de plantă-ulcior, Nepenthes attenboroughii (numită astfel după realizatorul de documentare David Attenborough), crește până la 1.5 metri înălțime și 30 de centimetri lățime și se găsește pe Insula Palawan din Filipine.

2

Păstăile de lotus

Foto: Shutterstock

Florile de lotus sunt delicate și considerate sacre în multe culturi. Păstăile de lotus, în schimb, arată ca niște capete de duș din ale căror găuri ies semințe, nu apă. În mod ciudat, au devenit asociate cu tripofobia, o neobișnuită frică de găuri grupate laolaltă.

Semințele de lotus sunt folosite în mai multe moduri în întreaga lume, mai ales ca gustare – din Japonia până în India – și ca leac pentru diverse afecțiuni, în medicina tradițională chineză.

3

Buzele prostituatei

Foto: Shutterstock

Este ușor de înțeles cum s-a ales Psychotria elata cu această poreclă. „Buzele” sale roșii strălucitoare sunt, de fapt, bractee, frunze modificate care cresc înainte ca floarea să se maturizeze, în timp ce floarea în sine este de obicei albă.

Acest arbust este originar din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud, deși poate supraviețui și în medii cu climă temperată.

Pentru grupurile indigene din Panama și Columbia, buzele prostituatei sunt la mare căutare în scopuri medicinale, în special pentru problemele de respirație. În alte părți se crede că ajută la afecțiuni precum durerile de urechi și de gât.

4

Liana de jad

Foto: Shutterstock

Liana de jad (cunoscută și sub denumirea de liană de smarald) este renumită pentru culoarea sa turcoaz izbitoare. Înrudită cu fasolea, liana de jad se poate întinde până la 20 de metri; vrejurile cu flori, care seamănă cu niște gheare, pot ajunge la lungimea de trei metri.

Liana de jad este originară din pădurile tropicale din Filipine, unde este cunoscută sub numele de taybak. Planta este adeseori folosită în scopuri decorative, agățată în ghirlande. Din păcate, este amenințată de defrișare.

5

Orhideea-albină

Foto: Shutterstock

Expertă în camuflaj, Ophrys apifera este denumită astfel pentru că pare o albină. Este o tehnică de evoluție cunoscută sub numele de mimetism, pe care această specie o folosește pentru a-și atrage polenizatorul principal.

Albinele colectează polenul după aterizarea pe floare în speranța împerecherii, apoi îl distribuie zburând spre alte flori. Orhideele-albină sunt comune și în Europa, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Un amănunt interesant: pentru a se reproduce, orhideele-albină care cresc în Anglia se bazează pe autopolenizare, nu pe mimetism.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu