5 dintre cele mai frumoase grădini din Europa

Cui nu i-ar tihni o plimbare prin grădină? Nimic nu exprimă primăvara mai bine decât răsăritul florilor, momentul perfect pentru a petrece timp în aer liber. De-a lungul istoriei, grădinile au fost spații pentru contemplare și creativitate, permițându-le oamenilor să se cufunde în natură.

Aceste locuri publice sunt cu mult diferite de tradiționala grădină din curtea casei, punând accent pe proiectarea și planificarea atentă a spațiilor. Grădinile au fost ținute la mare preț de-a lungul istoriei; cândva, erau o expresie a puterii și un mijloc prin care conducătorii bogați puteau să își impresioneze oaspeții.

5 dintre cele mai frumoase grădini din Europa featured_compressed
Casa nuferilor din Kew Gardens, Londra. Foto: Pinterest

Treptat, această prețuire s-a instituționalizat în forma grădinilor publice și a grădinilor botanice, care le permit vizitatorilor să vadă plantele locale și exotice. Din fericire, dacă te afli în căutarea unei experiențe demne de fotografiat sau doar te pasionează horticultura, ai de unde alege!

De la pajiștea imaculată a grădinilor regale de la Versailles până la terasele splendide din Tivoli, iată cinci dintre cele mai frumoase grădini din Europa.

1

Grădinile de la Versailles, Franța

Această grădină întinsă, care se află chiar lângă Palatul Versailles, se întinde pe 800 de hectare. O mare parte a peisajului este amenajată ca o grădină franceză clasică, în care predomină simetria și ordinea.

Gazonul îngrijit este presărat cu flori, sculpturi și fântâni care datează de pe vremea lui Ludovic al XIV-lea. Potrivite pentru un rege, Grădinile Versailles au fost incluse în Patrimoniului Mondial UNESCO, împreună cu palatul în sine.

2

Grădinile Villa d'Este, Tivoli, Italia

Situată în apropiere de Roma, această vilă din secolul XVI este apreciată pentru grădinile terasate și fântânile opulente, dintre care una „cântă”.

Aceste caracteristici deosebite trebuie să-i fi impresionat profund pe oaspeții celui pentru care a fost construită vila, fiu de nobil și nepot al unui papă. Villa d’Este este un exemplu minunat de grădină renascentistă italiană, unde peisajul te îndeamnă la contemplație.

3

Keukenhof, Lisse, Olanda

Nu poți vizita Olanda primăvara fără să te gândești la lalele. Iar pentru cei cu adevărat pasionați, acest lucru înseamnă un pelerinaj la faimosul Keukenhof din Lisse.

De la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii mai, vizitatorii se adună aici să vadă câmpurile pline cu flori colorate, lalele, narcise și zambile.

Aici se plantează în fiecare primăvară șapte milioane de bulbi de flori proveniți de la 100 de companii floricole olandeze. Florile sunt aranjate în tipare incredibile, o priveliște amețitoare pentru cei peste un milion de turiști dornici să vadă grădinile în acest interval de două luni.

4

Powerscourt Estate and Gardens, Enniskerry, Irlanda

Acest loc din Irlanda este cunoscut atât pentru clădirea enormă, un castel din secolul al XIII-lea, cât și pentru grădinile care se întind pe 19 hectare.

O mare parte din grădinile din Powerscourt Estate au fost amenajate în secolul al XIX-lea, după ce Mervyn Wingfield, al șaptelea viconte de Powerscourt, a moștenit proprietatea pe când avea vârsta de 21 de ani.

Inspirat de Grădinile de la Versailles și alte grădini celebre pe care le-a văzut în călătoriile sale, acesta a creat în Irlanda o grădină japoneză, o grădină italiană, grădini cu ziduri și chiar și un cimitir pentru animale de companie.

5

Kew Gardens, Londra, Anglia

Kew Gardens, situate în sudul Londrei, sunt renumite în întreaga lume pentru cele peste 50.000 de plante. În plus, Grădinile Kew sunt un centru important de cercetare botanică și o capodoperă arhitecturală datorită celei mai mari sere din lume.

Acest sit istoric găzduiește specii de plante rare și amenințate cu dispariția. Alte atracții de aici sunt grădina bambus și sera care conține plante din zece zone climatice distincte.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu