5 dintre cele mai bizare creaturi care trăiesc în Australia

Australia este faimoasă pentru fauna variată. Este tărâmul unde trăiesc numeroase specii de animale unice în lume, precum cangurii, diavolul tasmanian sau câinii dingo. Însă, pe lângă aceste animale deja celebre, pe continentul australian sălășluiesc și alte ființe bizare, însă mai puțin cunoscute publicului larg.

De la înfricoșătorul diavol țepos la misterioasa cârtiță marsupială, iată câteva dintre cele mai bizare creaturi din Australia.

1

Diavolul țepos

Diavolul tepos
Diavolul țepos stăpânește arta camuflării. Foto: Wikimedia

Diavolul țepos, o specie de șopârlă din familia Agamidae, trăiește în centrul Australiei. Poate atinge lungimea de 21 de centimetri de la cap la vârful cozii și are o durată de viață de până la 20 de ani.

Cea mai fascinantă caracteristică a acestui animal este aspectul. Corpul său este acoperit cu țepi, care țin prădătorii la distanță. Tot pentru a descuraja prădătorii, pe partea din spate a gâtului are o excrescență care face să pară că animalul are un al doilea cap.

Țepii sunt dispuși pe corpul șopârlei de-a lungul unor șanțuri, prin care apa se scurge direct în gura bizarei creaturi. Diavolul țepos se hrănește exclusiv cu furnici negre, consumând câteva mii de exemplare în fiecare zi.

Acest animal trăiește în deșert și se camuflează în mediul înconjurător schimbându-și culoarea în nuanțe de gri, portocaliu, roșu și galben.

2

Cazuarul

Cazuar
Cazuarul este o pasăre de care e bine să te ferești. Foto: Pinterest

Cazuarul ocupă doar locul trei în topul celor mai mari păsări din lume, în schimb este campionul absolut în rândul celor mai periculoase păsări, potrivit Cărții Recordurilor Guinness.

Cazuarul trăiește doar în Noua Guinee și în pădurile tropicale din nord-estul statului Queensland. Nu poate zbura și este înrudit cu pasărea emu, struțul și pasărea kiwi.

Cazuarul are un penaj rigid, negru, fața albastră și două cute de piele roșie pe gât. Pe cap are o excrescență cornoasă care seamănă cu un coif.

Această pasăre este renumită pentru picioarele sale groase și puternice, cu trei degete prevăzute cu gheare lungi de până la 12 centimetri, pe care le folosesc ca armă letală. Cazuarul are un temperament agresiv și nu se ferește să atace oamenii, atunci când se simte amenințat.

3

Ornitorincul

Ornitorinc
Ornitorincul depune ouă. Foto: Pinterest

Ornitorincul este un animal semiacvatic care trăiește în estul Australiei, inclusiv în Tasmania.

Este una dintre cele mai bizare creaturi de pe Terra: are cioc, ceea ce-l face asemănător păsărilor, are o coadă ca de castor și, deși este mamifer, depune ouă.

Animalul a fost întâlnit prima oară de europeni în 1799, de căpitanul englez John Hunter, care a capturat un exemplar și l-a trimis în Anglia zoologului George Shaw. Creatura era atât de bizară încât, văzând exemplarul, Shaw a crezut că este vorba de o farsă.

Pe lângă aspectul său neobișnuit, ornitorincul este și veninos. Corpul masculilor produce venin, care este „injectat” victimelor prin niște pinteni ascuțiți aflați pe picioare.

Veninul este folosit în special pentru a ataca alți masculi în timpul sezonului de împerechere, dar au existat și cazuri în care oamenii au căzut victimă acestui animal.

Deși este suficient de puternic să ucidă animale mai mici, precum câinii, veninul ornitorincului nu este letal pentru oameni, însă provoacă dureri foarte mari, care pot persista luni în șir.

4

Veverița marsupială

Veverita marsupiala 01
Membrana unește membrele anterioare și posterioare ale animalului. Foto: Wikimedia

Veverița marsupială trăiește în pădurile din nordul, sudul și estul Australiei. Acest animal nocturn cu coada stufoasă își petrece ziua dormind în scorburi.

Se hrănește în principal cu nectar, polen și sevă. Pentru a ajunge la hrană, „zboară” din copac în copac cu ajutorul unei membrane care îi permite să planeze pe distanțe de până la 50 de metri, potrivit Australian Museum.

Veverița marsupială măsoară între 24 și 30 de centimetri lungime de la bot la coadă. Sociabilă și prietenoasă, în ultimii ani a devenit tot populară ca animal de companie, în special în SUA.

5

Cârtița marsupială

Cartita marsupiala
Cârtița marsupială este o enigmă pentru zoologi. Foto: Alamy

Cârtița marsupială trăiește în deșerturile din Australia și este rareori văzută, dat fiind că își poate petrece întreaga viață sub pământ.

Acest animal enigmatic, despre care zoologii au foarte puține informații, măsoară între 12 și 15 centimetri lungime și supraviețuiește „înotând” în nisipul din deșert. Cârtița marsupială este oarbă și nu are urechi externe, ci doar două găuri mici, ascunse sub blana deasă.

Cârtița marsupială este clasificată de guvernul australian ca animal pe cale de dispariție, deoarece foarte puține exemplare au fost văzute în ultimii 50 de ani.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu