5 dintre cele mai bine conservate alimente antice descoperite vreodată

În încercarea de a desluși cât mai multe detalii despre civilizațiile care s-au perindat pe Pământ de-a lungul mileniilor, arheologii cercetează minuțios fiecare centimetru pătrat al siturilor unde realizează săpături.

De cele mai multe ori găsesc oseminte, scrieri sau artefacte valoroase. În situații excepționale, însă, dau de lucruri care nici măcar n-ar fi trebuit să reziste până în vremurile noastre.

În acest articol îți prezentăm unele dintre cele mai bine conservate alimente antice descoperite vreodată.

1

Pâinile de la Pompei

Painile de la Pompei
Foto: Museum of Artefacts

Erupția Vezuviului din anul 79 a însemnat sfârșitul orașelor romane Pompei și Herculaneum. Mii de oameni au murit, iar așezările au fost acoperite de cenușa expulzată de vulcan. Au rămas așa de-a lungul secolelor, până când au fost excavate de arheologi.

Cadavre umane încremenite în pozițiile în care au fost surprinse de catastrofă, artefacte și picturi murale intacte, chiar și un cal înșeuat și înhămat – probabil pregătit pentru fuga din calea dezastrului – s-au numărat printre cele mai prețioase descoperiri de la Pompei.

Până și mâncarea a fost conservată de cenușa care a căzut peste oraș. Într-o brutărie care i-a aparținut unui bărbat pe nume Modestus a fost descoperit un cuptor care conținea 81 de pâini rotunde, carbonizate.

Cel mai probabil, pâinile au fost puse la copt chiar înainte de dezastrul care a distrus orașul Pâinile încă purtau sigiliul pe care brutarii erau obligați să îl aplice pentru a certifica proveniența mărfii.

2

Unt vechi de 5.000 de ani

Unt
Bucata de unt descoperită de Jack Conway. Foto: BBC

În 2016, Jack Conway, care săpa într-o turbărie din Irlanda, a dat peste o substanță albă și cleioasă, aproape solidificată, care semăna foarte mult cu untul.

După cum s-a dovedit ulterior, blocul, care cântărea 10 kilograme, chiar era unt și avea vechimea de 2.000 de ani.

Descoperiri precum cea a lui Jack Conway nu sunt ceva ieșit din comun în Irlanda. În fiecare an, oamenii care sapă în turbării găsesc bucăți uriașe de unt, probabil puse la păstrate în urmă cu mii de ani.

În 2009, într-o turbărie din comitatul Kildare a fost găsit un butoi de stejar care conținea 35 de kilograme de unt.

Cea mai veche bucată de unt descoperită vreodată în turbăriile irlandeze a fost găsită în 2013 de un bărbat pe nume Brian Clancy și datează de acum aproximativ 5.000 de ani.

Turbăriile au proprietăți unice, care ajută la conservarea materiei organice. Când sunt scoase din mlaștinile de turbă, trupurile celor decedați cu zeci sau sute de ani în urmă arată ca și când ar fi murit recent (de aceea, un astfel de cadavru, vechi de milenii, a fost confundat de polițiștii britanici cu victima unei crime din anii ’60).

Este posibil ca popoarele care au locuit pe teritoriul Irlandei acum câteva milenii să fi folosit turbăriile ca să conserve untul pe care îl produceau sau ca să-l ascundă de hoți.

3

Miere de pe vremea Egiptului Antic

Miere egipteana
Foto: Living on Earth

Așa cum știe aproape oricine, mierea nu se alterează datorită conținutului ridicat de zahăr, care nu permite formarea bacteriilor sau a ciupercilor.

De asemenea, mierea conține acid gluconic și cantități mici de peroxid de hidrogen, care împiedică formarea microorganismelor. Astfel, mierea este un aliment care se conservă singur.

Potrivit National Geographic, în 2015 arheologii au descoperit în apropierea Marii Piramide mai multe vase cu miere veche de peste 3.000 de ani, iar conținutul lor este comestibil chiar și astăzi.

Egiptenii antici foloseau mierea în diverse scopuri, inclusiv ca îndulcitor, ofrandă pentru zei și ingredient pentru lichidul de îmbălsămare.

4

O supă gătită acum 2.400 de ani

Chinese soup
Foto: China Daily

Artefactele întâlnite cel mai des în siturile arheologice sunt vasele în care era păstrată cândva mâncarea. Analizând la microscop rămășițele de pe pereții acestor recipiente, cercetătorii pot afla ce mâncau omenii acum mii de ani.

Uneori, însă, au noroc și nu au nevoie de microscop pentru a ști ce alimente erau păstrate în vase. În 2010, în timp ce explorau un mormânt ce data din jurul anului 400 î.e.n., cercetătorii chinezi au deschis un vas de bronz și au găsit în el… o supă.

Rămășițele fierturii, care s-au păstrat aproape două milenii și jumătate, conțineau încă bucăți de os de vită. Lichidul avea culoarea verde, din cauza oxidării vasului de bronz.

5

Brânza mumiei lui Ptahmes

Branza mumiei
Foto: BBC

În 1885, arheologii au descoperit mormântul lui Ptahmes, un oficial de rang înalt din Egiptul Antic. Acesta a trăit în timpul domniei lui Seti I, în secolul XIII î.e.n.

În camera mortuară au fost găsite numeroase artefacte valoroase, care au ajuns în diverse muzee din întreaga lume. Apoi, mormântul a fost dat uitării și a fost acoperit de nisip, până în 2010, când a fost redescoperit.

De această dată, arheologii au decis să analizeze mai atent conținutul numeroaselor borcane care fuseseră plasate în mormânt ca provizii care să-i servească răposatului în lumea de apoi.

Într-unul dintre borcane a fost găsită o substanță albă, solidă, învelită în pânză. După ce au analizat bucata de materie organică, oamenii de știință au identificat proteine provenind din laptele de oaie și de capră. Aceasta este cea mai veche bucată de brânză descoperită până acum.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu