Istoria omenirii abundă în cutremure mortale, inundații, furtuni, prăbușiri de avioane și alte astfel de incidente și accidente tragice. În unele cazuri, forțele naturii se combină cu ghinionul și dau naștere unor mari nenorociri.
În acest articol îți prezentăm câteva dintre cele mai ciudate dezastre din toate timpurile. Din fericire, nu toate s-au soldat cu pierderi de vieți omenești.
Marea inundație cu melasă din Boston
La 15 ianuarie 1919, asupra orașului american Boston s-a abătut un potop de „moarte dulce și lipicioasă”, cum avea să-i spună presa.
Un bazin de stocare a melasei fermentate (o substanță siropoasă, obținută în urma extragerii zahărului din sfeclă sau trestie), care era folosită la fabricarea de alcool industrial pentru fabricile de armament, s-a spart.
Valul de melasă astfel format a pornit cu forță înspre oraș, având, în unele momente, înălțimea de 12 metri. Măturând strada cu o viteză de aproximativ 55 de kilometri pe oră, valul a dărâmat clădirile și a luat cu el automobile, cai și oameni.
Apoi, îngroșată de temperaturile scăzute ale iernii, melasa s-a întărit rapid și i-a prins pe toți cei care au avut ghinionul să se afle în calea ei. 21 de oameni au fost uciși, cei mai mulți prin sufocare, și alți 150 au fost răniți.
Incidentul din Tunguska, din 1908
În 1908, deasupra taigalei din Siberia centrală, în stratosferă, a avut loc o explozie de proporții uriașe. Din câte se presupune, explozia a fost cauzată de o cometă sau un meteorit și a culcat la pământ aproximativ 5.200 de kilometri pătrați de pădure de pin.
Oamenii de știință estimează (după relatările martorilor și efectele de la sol) că forța exploziei a fost de aproximativ 1.000 de ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima.
Unii cercetători ai fenomenului cred că dezastrul a fost provocat de o cometă. Ca să își susțină teoria, aceștia invocă apariția unor nori argintii pe cerul Europei, la scurt timp după explozie.
Acești nori ar fi putut fi cauzați de eliberarea cristalelor de gheață în straturile superioare ale atmosferei, din cauza dispersării rapide a cometei. Alții susțin că obiectul a fost un meteorit cu diametrul de circa 100 de metri.
Ceața morții din Donora
La sfârșitul lunii octombrie a anului 1948, orașul Donora din statul american Pennsylvania a fost învăluit de o ceață mortală.
Timp de patru zile, din cauza condițiilor meteorologice, deasupra orașului au plutit vapori de fluorură, particule de plumb și cadmiu și alte gaze toxice, emise de fabricile uzinele metalurgice din zonă.
Norul de substanțe poluante a plutit aproape de sol și a afectat aproape 5.000 de oameni. Mulți au fost otrăviți cu fluor. Cantitatea de fluor din sângele celor afectați depășea de 12-25 de ori limita normală.
22 de oameni au murit în prima zi, iar alte 55 de morți atribuite ceții au avut loc în lunile următoare.
În următorii zece ani, rata mortalității din Donora a crescut. Mulți dintre supraviețuitori s-au ales cu probleme respiratorii permanente.
Inundația cu suc de fructe din Rusia
Pe 15 aprilie 2017, la depozitul companiei Pepsi din Lebedian, Rusia, s-a petrecut un incident neobișnuit, în urma căruia aproximativ 28 de milioane de litri de suc de fructe s-au scurs pe străzi și în râul Don.
Din fericire, nimeni nu și-a pierdut viața în accident. Doar două persoane au fost rănite, după ce acoperișul complexului deținut de Pepsi s-a prăbușit în mod neașteptat.
Deși autoritățile au fost îngrijorate că lichidul ar putea dăuna faunei din Don, la șapte zile de la incident autoritățile au anunțat că mediul nu fusese afectat.
Inundația toxică din Ungaria
Pe 4 octombrie 2010, un perete al fabricii de alumină din Ajkai Timfoldgyar a cedat pe neașteptate. Peretele făcea parte dintr-un rezervor care conținea un volum uriaș de reziduuri industriale roșiatice.
Odată cu prăbușirea peretelui, s-a deversat un milion de metri cubi de substanțe toxice. Valul a inundat satele din valea râului Marcal. Cel puțin zece oameni și-au pierdut viața.
Alți 120 au fost răniți, după ce reziduurile le-au ars pielea și le-au provocat iritații ale ochilor. Valul toxic era alcătuit din deșeuri rămase în urma rafinării bauxitei și a ajuns în râurile și izvoarele din zonă, ucigând fauna și flora.
În urma deversării masive de substanțe toxice, în Ungaria a fost decretată stare de urgență. Apoi, o parte din val s-a deversat în Dunăre, iar poluarea a afectat Bulgaria, România, Serbia și Ucraina.