5 dintre cele mai ciudate dezastre din toate timpurile

Istoria omenirii abundă în cutremure mortale, inundații, furtuni, prăbușiri de avioane și alte astfel de incidente și accidente tragice. În unele cazuri, forțele naturii se combină cu ghinionul și dau naștere unor mari nenorociri.

În acest articol, îți prezentăm câteva dintre cele mai ciudate dezastre din toate timpurile. Din fericire, nu toate s-au soldat cu pierderi de vieți omenești.

1. Marea inundație cu melasă din Boston

dezastre_ciudate_01
Foto: Boston Globe via Getty Images

La miezul zilei de 15 ianuarie 1919, asupra orașului american Boston s-a abătut un potop de „moarte dulce și lipicioasă”, cum avea să-i spună presa.

Un bazin de stocare a melasei fermentate (o substanță siropoasă, obținută de la extragerea zahărului din sfeclă sau trestie), care era folosită la fabricarea de alcool industrial pentru fabricile de armament, s-a spart.

Valul de melasă astfel format a pornit cu forță înspre oraș, având, în unele momente, înălțimea de 12 metri. Măturând strada cu o viteză de aproximativ 55 de kilometri pe oră, valul a dărâmat clădirile și a luat cu el automobile, cai și oameni.

dezastre_ciudate_02
Boston Globe via Getty Images

Apoi, îngroșată de temperaturile scăzute ale iernii, melasa s-a întărit repede și i-a prins pe toți cei care au avut ghinionul să se afle în calea ei. 21 de oameni au fost uciși, cei mai mulți prin sufocare, și alți 150 au fost răniți.

2. Incidentul din Tunguska, din 1908

dezastre_ciudate_03
Foto: Wikimedia

În 1908, o explozie de proporții uriașe a avut loc în stratosferă, deasupra taigalei din Siberia centrală. Din câte se presupune, explozia a fost cauzată de o cometă sau un meteorit și a culcat la pământ aproximativ 5.200 de kilometri pătrați de pădure de pin.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Oamenii de știință estimează că forța exploziei a fost de aproximativ 1.000 de ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima.

Unii cercetători ai fenomenului cred că dezastrul a fost provocat de o cometă. Pentru a-și susține teoria, ei invocă apariția unor nori argintii pe cerul Europei, la scurt timp după explozie.

Acești nori, spun ei, ar fi putut fi cauzați de eliberarea cristalelor de gheață în straturile superioare ale atmosferei, din cauza dispersării bruște a cometei. Alții susțin că obiectul era un meteorit, care ar fi putut avea diametrul de 100 de metri.

3. Ceața morții din Donora

dezastre_ciudate_04
Foto: Pinterest

La sfârșitul lui octombrie 1948, orașul Donora, din statul american Pennsylvania, a fost învăluit de o ceață mortală.

Timp de patru zile, din cauza condițiilor meteorologice, deasupra orașului au plutit vapori de fluorură, particule de plumb și cadmiu și alte gaze toxice, emise de fabricile metalurgice din zonă.

Aerul era nemișcat, iar norul de substanțe poluante a plutit aproape de sol. Aproape 5.000 de oameni au suferit de pe urma efectelor acestui dezastru.

dezastre_ciudate_05
Foto: Pinterest

Mulți oameni au fost otrăviți cu fluor. Cantitatea de fluor din sângele celor afectați depășea de 12-25 de ori limita normală. 22 de oameni au murit în prima zi, iar alte 55 de morți atribuite ceții au avut loc în lunile următoare.

În următorii zece ani, rata mortalității din Donora a crescut. Mulți dintre supraviețuitori s-au ales cu probleme respiratorii permanente.

4. Inundația cu suc de fructe din Rusia

dezastre_ciudate_06
Foto: East2West

Pe 15 aprilie 2017, un accident s-a petrecut la depozitul companiei Pepsi din Lebedian, Rusia. Aproximativ 28 de milioane de litri de suc de fructe s-au scurs pe străzi și în râul Don.

Din fericire, nimeni nu și-a pierdut viața în accident. Doar două persoane au fost rănite, după ce acoperișul complexului deținut de Pepsi s-a prăbușit în mod neașteptat.

dezastre_ciudate_07
Foto: East2West

Deși autoritățile au fost îngrijorate că lichidul ar putea dăuna faunei din Don, la șapte zile de la incident autoritățile au anunțat că mediul nu fusese afectat.

5. Inundația toxică din Ungaria

dezastre_ciudate_08
Foto: Gyoergy Varga / AP

Pe 4 octombrie 2010, un perete al fabricii de alumină din Ajkai Timfoldgyar a cedat pe neașteptate. Peretele făcea parte dintr-un rezervor care conținea un volum uriaș de reziduuri industriale roșiatice.

Odată cu prăbușirea peretelui, s-a deversat o cantitate de un milion de metri cubi de substanțe toxice. Valul s-a scurs, inundând satele din valea râului Marcal. Cel puțin zece oameni și-au pierdut viața.

dezastre_ciudate_09
Foto: Gyoergy Varga / AP

Alți 120 au fost răniți, după ce reziduurile le-au ars pielea și le-au provocat iritații ale ochilor. Valul toxic era alcătuit din deșeuri rămase în urma rafinării bauxitei și a ajuns în râurile și izvoarele din zonă, ucigând fauna și flora.

În urma deversării masive de substanțe toxice, în Ungaria a fost decretată stare de urgență. Apoi, o parte din val s-a deversat în Dunăre, iar poluarea a afectat Bulgaria, România, Serbia și Ucraina.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu