5 descoperiri științifice recente care ar merita mai multă atenție

Experții din lumea întreagă desfășoară continuu experimente pentru a îmbunătăți domeniile tehnologice în care activează. Cum suntem atât de ocupați, de multe ori nu reușim să ne informăm despre descoperirile pe care acești oameni le fac pentru a ne ușura viețile.

Tocmai de aceea, în acest articol trecem în revistă câteva dintre inovațiile și descoperirile științifice recente cărora nu le-am acordat destulă atenție.

1. Scanarea RMN care durează doar un minut (nu 90, ca până acum)

Un scanner cu rezonanță magnetică. Foto: Wikipedia

Introducerea RMN-urilor a făcut lucrurile mult mai ușoare pentru medici. Aceste scanări sunt o formă de tehnologie imagistică cu ajutorul căreia doctorii pot vedea interiorul corpului unei persoane fără ca pacientul să mai ajungă pe masa de operație.

Totuși, lumea se plânge de scanările RMN de multă vreme. În primul rând, tubul în care pacientul stă întins este sufocant și sperie mulți oameni. Și, pentru toată lumea, scanările RMN durează prea mult.

Însă ar putea exista o „luminiță la capătul tunelului”. Suedezii Stefen Skare și Tim Sprenger, cercetători la Institutul Karolinska, au inventat o tehnologie RMN mult îmbunătățită.

Cei doi au scris un program software prin care au reușit să reducă durata unui RMN de la 90 de minute la aproape un minut. Cunoscută ca „imagistică eco-planară” (IEP), această tehnologie nouă permite ca imaginile care înfățișează corpul să fie realizate în numai un minut.

Un aparat RMN. Foto: Wikimedia

Skare și Spenger au combinat IEP cu scanările RMN și au înlocuit procedurile tradiționale de imagistică. Deși rezultatul este o imagine mai încețoșată, aceasta corespunde în proporție de 97% cu scanările RMN tradiționale.

În momentul de față, cei doi își îmbunătățesc invenția pentru a o face și mai eficientă.

2. În martie 2019, savanții au reușit să sudeze sticla cu metalul

Recent, industria producătoare de bunuri a avut parte de o inovație uimitoare. Savanții de la Universitatea Heriot-Watt au reușit să sudeze diferite metale cu sticla.

Materialele optice, cum ar fi sticla de borosilicat, cuarțul și safirul au fost sudate cu succes de metale precum titanul, aluminiul și oțelul inoxidabil. Procedura folosită este cunoscută drept „sistemul laser Heriot-Watt”, care folosește pulsuri infraroșii foarte scurte pentru a combina materialele.

Proces de sudură tradițional. Foto: Wikipedia

Până acum, nu existau tehnologii care să poată suda sticla cu metalul. Acest proces nou are capacitatea de a duce sectorul de fabricație de bunuri de larg consum la un cu totul alt nivel.

În acest moment, obiectele compuse din metal și sticlă sunt ținute laolaltă cu adezivi. Abilitatea de a suda aceste materiale ar duce la design-uri flexibile în domeniul aerospațial, al tehnologiei optice, al apărării și al sănătății.

3. A fost inventat un dispozitiv care tipărește piele artificială direct pe rănile rezultate în urma arsurilor

O echipă de savanți canadieni a inventat o tehnologie care are potențialul de a transforma procesul de grefare a pielii într-unul la fel de ușor precum aplicarea unei bande izolatoare. Savanții au inventat un dispozitiv 3D care poate fi ținut în mână și care funcționează ca o imprimantă de piele și proiectează straturi de țesut epitelial peste arsuri și alte răni.

În acest moment, victimele arsurilor sunt nevoite să treacă prin dureri extreme pentru a primi grefe de piele. Doctorii iau pielea sănătoasă din zonele neafectate și o pun pe porțiunile afectate.

Această metodă funcționează în cazul arsurilor minore, însă procedura nu are succes când este vorba despre arsuri extinse. De asemenea, îndepărtarea pielii din zonele neafectate este dureroasă și uneori provoacă infecții.

Cu acest nou dispozitiv, nu ar mai fi nevoie de astfel de grefe de piele. Mașinăria emite o „biocerneală”, compusă din colagen și fibrină, pentru a tipări piele artificială. Fâșiile de piele pot fi aplicate imediat pe zonele afectate.

Testele pe subiecți umani vor începe anul viitor.

4. A fost dezvoltată o metodă ce crește de 35 de ori viteza de formare a recifurilor

Recifurile de corali sunt cele mai importante ecosisteme din lume, deoarece susțin 25% dintre animalele marine, în timp ce acoperă doar 1% din fundul oceanului. Din nefericire, recifurile dispar cu o viteză alarmantă.

Vina ne aparține nouă, oamenilor, și acțiunilor boastre distructive, cum ar fi poluarea, pescuitul în exces și acidifierea apelor oceanice. Savanți din lumea întreagă încearcă să „reînvie” recifurile și, în cele din urmă, au descoperit soluția potrivită.

Cercetătorii de la Centrul Internațional pentru Cercetarea și Restaurarea Recifurilor de Corali au inventat o procedură de microfragmentare, care crește enorm viteza de dezvoltare a organismelor responsabile pentru creșterea recifurilor.

Mai mult, această procedură ajută coralii să crească chiar și în condițiile de mediu cald și acid din prezent. Această tehnică nouă descompune coralii în grupuri de până la cinci polipi, cu ajutorul unui fierăstrău specializat.

Acest lucru stimulează țesutul de coral să crească de 25-50 de ori mai repede decât normal. Apoi, aceste fragmente sunt puse în rezervoare cu apă puțin adâncă, la o temperatură de 22-26 grade Celsius, iar algele și alte resturi sunt îndepărtate în mod regulat.

Cum aceste fragmente de clonă se recunosc între ele, coralii fuzionează și formează o colonie mai mare, în loc să lupte între ei pentru resurse. După o perioadă cuprinsă între 4 și 12 luni, acești corali ajunși la maturitate sunt gata să fie puși în ocean sau să fie fragmentați din nou.

Un recif de corali. Foto: National Geographic

Cu ajutorul acestei tehnici, savanții pot crește corali pe deplin funcționali în numai doi ani, la o mărime pentru care, în mod normal, ar fi nevoie de 100 de ani. Acesta este un lucru excepțional, care ar permite restaurarea rapidă a recifurilor.

Mai mult, ar fi nevoie de 75 de ani pentru ca aceste colonii să ajungă la maturitatea sexuală în mod natural, însă acum sunt gata de reproducere în numai doi ani!

5. Savanții au găsit o cale de transforma CO2-ul din aer în cărbune solid

Nivelurile în creștere de CO2 din atmosferă cauzează schimbări climatice drastice. Dacă am putea găsi o cale de a extrage CO2 din atmosferă… Ei bine, s-ar putea să fi găsit una!

O echipă de savanți a creat o metodă care ar putea transforma în cărbune solid bioxidul de carbon din atmosferă. Această metodă ar transforma procesul de captare și depozitare a carbonului într-unul mult mai eficient.

Transformarea bioxidului de carbon în „fulgi de cărbune” (stânga) și catalizatorul lichid folosit în acest proces (dreapta): Foto: Nature Communications

Procesul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Melbourne, Australia. Această metodă revoluționară utilizează un electrocatalizator din metal lichid, care conține nanoparticule de ceriu, un metal rar, pentru a transforma CO2 într-un solid asemănător  cărbunelui, la temperatura camerei.

Acest CO2 solidificat va fi folositor și în scopuri industriale.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Călin Hilohi spune:

    Putredul și decadentul Occident mai produce câte ceva…

  • >