VIDEO 5 descoperiri arheologice incredibile făcute întâmplător

După cum spunea scriitorul Kurt Vonnegut, „știința este magie”, iar aceste cinci descoperiri accidentale întruchipează perfect această definiție.

Desigur, ajută mult să fii un om de știință de frunte în domeniu – să-ți dedici viața cercetării și invențiilor -, dar uneori norocul chior te poate duce chiar mai departe pe calea descoperirilor. Ca prin magie…

Descoperiri arheologice 01

În acest articol îți prezentăm cinci descoperiri arheologice senzaționale, făcute întâmplător. La final, am inclus un videoclip în care sunt rezumate toate aceste informații.

1. Un mamut de 15.000 de ani

Solul bogat răsplătește întotdeauna o îngrijire corespunzătoare. Pământul îi oferă fermierului daruri naturale miraculoase. Totuși, James Bristle, un fermier din Michigan, SUA, a obținut ceva și mai interesant pe tarlaua sa.

El era proprietarul unui câmp pe care creștea soia. Într-o zi, a observat că un obiect care semăna cu un par dintr-un gard vechi și degradat ieșea din pământ. Totuși, s-a dovedit că „parul” era ceva extraordinar.

James a adus un excavator care să sape mai adânc, pentru a vedea despre ce este vorba. Nu mică i-a fost uimirea când a dezgropat un craniu bine păstrat. A descoperit că în pământ se aflau oasele unui mamut lânos, care a trăit în urmă cu aproximativ 15.000 de ani.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Craniul mamutului, în timpul excavării. Foto: cnn.com

Gigantul, care cântărea mai multe tone, avea în jur de 40 de ani când a murit. Arheologii au recuperat majoritatea scheletului, inclusiv craniul aproape intact, cu colți.

Membrele mamutului nu au fost găsite. Se pare că vânătorii preistorici îi desprinseseră membrele și depozitaseră corpul animalului.

James s-a prevalat de dreptul său de a păstra o parte din rămășițele mamutului, conform legilor americane. El a oferit majoritatea oaselor și craniul unui muzeu local.

2. Când preistoria întâlnește agricultura

Un proprietar de pământ de lângă Buenos Aires, Argentina, nici măcar n-ar fi putut să-și imagineze comoara ascunsă pe terenul său. În timp ce se plimba prin ferma lui, Jose Nieves a descoperit o parte a unui obiect neidentificat.

Semăna cu un ou de dinozaur, însă realitatea a fost mult mai interesantă. Fermierul s-a decis să scoată obiectul din pământ.

S-a dovedit că descoperise ceva mult mai important decât un ou de dinozaur. Obiectul avea în jur de un metru lungime, iar paleontologii și-au dat seama imediat despre ce este vorba.

Foto: adicrea.org

Aceștia au declarat că este vorba de carapacea unui animal preistoric, care trăise în timpul Epocii Glaciare. Mai exact, era vorba de un exemplar tânăr al speciei Glyptodon, un fel de tatu care a trăit pe planeta noastră acum mai bine de 10.000 de ani.

A fost o descoperire istorică. Structura osoasă a animalului era bine păstrată, ținând cont de timpul scurs de la moartea sa. Această descoperire ne arată ce uimitoare și misterioasă este natura, care păstrează ascunse multe enigme ale trecutului nostru.

3. Armata de teracotă

O altă descoperire celebră a fost făcută din pură întâmplare. În martie 1974, un grup de fermieri chinezi din regiunea Jian s-au apucat să sape o fântână. Spre surprinderea lor, în loc de apă, au descoperit multe fragmente ceramice în pământ.

Aceasta a devenit una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Este vorba de armata de teracotă a lui Chin Și Huang, împăratul care a unit statele chinezești într-un singur imperiu, în secolul al III-lea înaintea erei noastre.

Foto: accessasiatours.com

Armata de teracotă datează din anul 210 î.e.n. Fiecare dintre cei 8.000 de războinici este o statuie de mărime naturală, făcută din lut, cu o greutate de aproximativ 135 de kilograme.

Fiecare cal are greutatea de 335 de kilograme. Materialul din care sunt făcute statuile a fost ars în cuptor. Apoi, a fost acoperit cu o substanță organică specială și vopsit.

Numeroasa armată a fost îngropată la o distanță de 1,5 kilometri de mormântul împăratului. În loc să îngroape soldați în carne și oase, supușii monarhului au fabricat o armată de statui de teracotă.

Se crede că aceasta era o modalitate prin care împăratul își afirma autoritatea totală și își satisfăcea orgoliul în lumea aceasta și în viața de apoi. Peste 700.000 de oameni au muncit vreme de 38 de ani pentru a construi mausoleul lui Chin Și Huang și pentru a crea armata de teracotă.

4. Bateria din Bagdad

Bateria din Bagdad poate produce electricitate; vasele nu au fost simple recipiente pentru păstrarea alimentelor, așa cum s-a speculat

O descoperire extraordinară a fost făcută la mijlocul anilor ’30, nu departe de Bagdad. Aici au fost găsite niște borcane de lut care păreau simple la o primă vedere.

Aceste artefacte mesopotamiene, care nu au atras atenția la început, au fost mai târziu identificate ca fiind cele mai vechi elemente galvanice. Cu alte cuvinte, cele mai vechi baterii electrice din lume.

Bateria era compusă dintr-un vas de 13 centimetri, umplut cu acid sau lichid alcalin. Înăuntru, se afla un cilindru de cupru și un miez de fier. Un astfel de element galvanic este ceva obișnuit în zilele noastre.

Modelul vasului este foarte asemănător dispozitivului inventat de Alessandro Volta, unul dintre pionierii electricității, în secolul al XIX-lea.

Pe peretele unui templu egiptean este reprezentat ceea ce pare a fi un bec enorm, potrivit unor interpretări. Să fi fost alimentat cu electricitate generată de Bateria din Bagdad? Foto: ancientworldhistory.com

Să însemne asta oare că anticii cunoșteau electricitatea, acum 2.500 de ani? Întrebarea rămâne fără răspuns.

În 1947, Willard Gray, un fizician american, a realizat o copie exactă a bateriilor din Bagdad. El a folosit sulfatul de cupru ca electrolit.

Bateria a produs un curent electric cu o putere de aproximativ doi volți. Într-un episod din serialul Mythbusters au fost testate mai multe copii ale bateriilor din Bagdad. Producătorii serialului au reușit să genereze patru volți de curent, folosind sucul de lămâie ca electrolit.

5. Prințesa de gheață din Siberia

Zilele minerilor seamănă foarte mult una cu alta. Mai ales pentru cei care lucrează în regiunea siberiană Kemerovo. Însă 5 septembrie 1969 a fost o zi neobișnuită pentru minerii care lucrau într-un puț adânc de 70 de metri. În timpul săpăturilor, ei au găsit un sarcofag de marmură lung de doi metri.

Sarcofagul a fost adus la suprafață, iar minerii, împinși de curiozitate, au desfăcut capacul. Înăuntru se afla corpul mumificat al unei tinere, îmbibat într-un lichid de culoare ușor rozalie.

Tânăra avea pielea albă și părul castaniu și bogat. În acea seară, agenți ai Serviciului Special au sosit în sat și au urcat sarcofagul într-un elicopter.

Descoperirea, numită Prințesa Tisulsky, i-a uimit pe oamenii de știință. După ce a fost scos din lichidul în care se afla, cadavrul a început să capete cu repeziciune o culoare maro.

Însă și-a revenit la culoarea inițială după ce a fost pus înapoi în sarcofag, fără să aibă niciun semn de descompunere. S-a dovedit imposibil de identificat tehnica de producție și conținutul lichidului care umplea sarcofagul.

Aceasta este una dintr-un set neobișnuit de 34 de mumii descoperite accidental în Siberia. Toate purtau măști de cupru și nimeni nu știe de ce. Foto: mirror.co.uk

Este rezonabil să presupunem că fata aparținea unei civilizații care era mult mai dezvoltată decât a noastră. Totuși, în publicațiile sau declarațiile de presă științifice nu se face referință la misterioasa prințesă.

Din păcate, nu există materiale video originale care să dovedească această descoperire excepțională.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și alte Comori inestimabile descoperite din greșeală de oameni obișnuiți.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu