5 descoperiri arheologice valoroase făcute întâmplător

După cum spunea scriitorul Kurt Vonnegut, „știința este magie”, iar aceste cinci descoperiri accidentale întruchipează perfect această definiție.

Desigur, ajută mult să fii un om de știință de frunte în domeniu și să-ți dedici viața cercetării și invențiilor, dar uneori norocul chior te poate duce chiar mai departe pe calea descoperirilor. Ca prin magie…

Descoperiri arheologice 01
Foto: Euro Weekly News

În acest articol îți prezentăm cinci descoperiri arheologice senzaționale, făcute întâmplător. La final, am inclus un videoclip în care sunt rezumate toate aceste informații.

1

Un mamut de 15.000 de ani

Craniul mamutului, în timpul excavării. Foto: CNN

Solul bogat îi răsplătește întotdeauna pe fermierii care îl îngrijesc așa cum trebuie. Totuși, James Bristle, un agricultor din Michigan, SUA, nu a obținut de pe tarlaua sa o recoltă bogată, ci ceva și mai de preț.

Bristle era proprietarul unui câmp pe care creștea soia. În 2015, bărbatul a observat că un obiect care semăna cu un par dintr-un gard vechi și degradat ieșea din pământ. După cercetări amănunțite, s-a dovedit că „parul” era ceva cu totul ieșit din comun.

Folosind cu excavator, James a săpat adânc și nu mică i-a fost uimirea când a dezgropat un craniu bine conservat. Apoi, și-a dat seama că în pământ se aflau oasele unui mamut lânos, care a trăit în urmă cu aproximativ 15.000 de ani.

Gigantul, care cântărea mai multe tone, avea aproximativ 40 de ani când a murit. Arheologii au recuperat cea mai mare parte a scheletului, inclusiv craniul aproape intact, cu colți.

Membrele mamutului nu au fost găsite. Se pare că vânătorii preistorici le desprinseseră de restul corpului.

Foto: Pinterest

James s-a prevalat de dreptul său de a păstra o parte din rămășițele mamutului, conform legilor americane. El a oferit majoritatea oaselor și craniul unui muzeu local.

2

Când preistoria întâlnește agricultura

Foto: Adicrea.org

În timp ce se plimba pe pământurile pe care le deținea lângă Buenos Aires, Argentina, Jose Nieves a descoperit o parte dintr-un obiect pe care nu îl putea identifica.

Fermierul a decis să scoată din pământ straniul obiect, care semăna cu un ou de dinozaur. Și totuși, Nieves descoperise ceva mult mai important decât un ou de dinozaur.

Obiectul avea în jur de un metru lungime, iar paleontologii și-au dat seama imediat despre ce este vorba. Aceștia au declarat că este vorba de carapacea unui animal preistoric, care trăise în timpul Epocii Glaciare.

Mai exact, era vorba de un exemplar tânăr al speciei Glyptodon, un fel de tatu care a trăit pe planeta noastră acum mai bine de 10.000 de ani.

A fost o descoperire istorică. Structura osoasă a animalului era bine păstrată, ținând cont de timpul scurs de la moartea sa.

3

Armata de teracotă

Foto: Access Asia Tours

O altă descoperire celebră a fost făcută din pură întâmplare. În martie 1974, un grup de fermieri chinezi din regiunea Jian s-au apucat să sape o fântână. Spre surprinderea lor, în loc de apă, au găsit numeroase fragmente ceramice în pământ.

Aceasta a devenit una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Este vorba de armata de teracotă a lui Chin Shi Huang, împăratul care a unit statele chinezești într-un singur imperiu, în secolul III î.e.n.

Armata de teracotă datează din anul 210 î.e.n. Fiecare dintre cei 8.000 de războinici este o statuie de mărime naturală, făcută din lut, cu greutatea de aproximativ 135 de kilograme. Fiecare cal are greutatea de 335 de kilograme.

Materialul din care sunt făcute statuile a fost ars în cuptor. Apoi, a fost acoperit cu o substanță organică specială și vopsit.

Numeroasa armată a fost îngropată la 1.5 kilometri distanță de mormântul împăratului. Peste 700.000 de oameni au muncit vreme de 38 de ani pentru a construi mausoleul lui Chin Shi Huang și pentru a crea armata de teracotă.

4

Bateria din Bagdad

Bateria din Bagdad poate produce electricitate; vasele nu au fost simple recipiente pentru păstrarea alimentelor, așa cum s-a speculat. Foto: Epoch Times

O descoperire extraordinară a fost făcută la mijlocul anilor ’30, nu departe de Bagdad. Aici au fost găsite niște borcane de lut care păreau simple la o primă vedere.

Aceste artefacte mesopotamiene, care nu au atras atenția la început, au fost mai târziu identificate ca fiind cele mai vechi elemente galvanice. Cu alte cuvinte, cele mai vechi baterii electrice din lume.

Bateria din Bagdad era compusă dintr-un vas de 13 centimetri, umplut cu acid sau lichid alcalin. Înăuntru, se afla un cilindru de cupru și un miez de fier.

Un astfel de element galvanic este ceva obișnuit în zilele noastre. Modelul vasului este foarte asemănător dispozitivului inventat în secolul XIX de Alessandro Volta, unul dintre pionierii electricității.

Pe peretele unui templu egiptean este reprezentat ceea ce pare a fi un bec enorm, potrivit unor interpretări. Să fi fost alimentat cu electricitate generată de Bateria din Bagdad? Foto: Ancient World History

Să însemne asta oare că anticii cunoșteau electricitatea, acum 2.500 de ani? Întrebarea rămâne fără răspuns.

În 1947, Willard Gray, un fizician american, a realizat o copie exactă a bateriilor din Bagdad. El a folosit sulfatul de cupru ca electrolit.

Bateria a produs un curent electric cu o putere de aproximativ doi volți. Într-un episod din serialul Mythbusters au fost testate mai multe copii ale bateriei din Bagdad. Producătorii serialului au reușit să genereze patru volți de curent, folosind sucul de lămâie ca electrolit.

5

Prințesa de gheață din Siberia

Foto: World Atlas

Zilele minerilor seamănă foarte mult una cu alta. Însă pentru câțiva mineri din regiunea siberiană Kemerovo ziua de 5 septembrie 1969 a fost una neobișnuită.

Minerii lucrau într-un puț adânc de 70 de metri, iar în timpul săpăturilor au găsit un sarcofag de marmură lung de doi metri. Sarcofagul a fost adus la suprafață, iar minerii, împinși de curiozitate, au desfăcut capacul.

Înăuntru se afla corpul mumificat al unei tinere, îmbibat într-un lichid de culoare ușor rozalie. Tânăra avea pielea albă și părul castaniu și bogat. În acea seară, agenți ai Serviciului Special au sosit în sat și au urcat sarcofagul într-un elicopter.

Descoperirea, numită Prințesa Tisulsky, i-a uimit pe oamenii de știință. După ce a fost scos din lichidul în care se afla, cadavrul a început să capete cu repeziciune o culoare maro.

Aceasta este una dintr-un set neobișnuit de 34 de mumii descoperite accidental în Siberia. Toate purtau măști de cupru și nimeni nu știe de ce. Foto: The Mirror

Însă și-a revenit la culoarea inițială după ce a fost pus înapoi în sarcofag, fără să dea niciun semn de descompunere. Tehnica de producție și natura lichidului care umplea sarcofagul s-au dovedit imposibil de identificat.

Este rezonabil să presupunem că fata aparținea unei civilizații mult mai dezvoltate decât a noastră. Totuși, în publicațiile sau declarațiile de presă științifice nu se face referire la misterioasa prințesă.

Din păcate, nu există materiale video originale care să dovedească această descoperire excepțională.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu