Pe urmele criminaliștilor: 5 descoperiri arheologice macabre

Uneori, arheologii găsesc lucruri care cu greu se pot deosebi de descoperirile făcute de medicii legiști. În fața unor asemenea vestigii, istoricii trebuie să reconstituie poveștile din spatele unor crime brutale, sacrificii în numele zeilor și alte ritualuri întunecate.

În acest articol îți prezentăm câteva dintre cele mai sinistre descoperiri făcute în ultimii ani.

1

Rămășițele unui războinic decapitat

„În această zonă am găsit o urnă funerară a unui om și mobilier foarte scump. Printre rămășițele osoase am identificat extremitățile inferioare și vertebrele cervicale cu urme de tăieturi, ceea ce indică decapitarea lui”, a explicat arheologul Raul Francisco Gonzalez Quesada. Foto: INAH

Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic au descoperit rămășițele unui războinic decapitat la poalele dealului El Tlatoani, din regiunea Morelos.

Rămășițele datează din perioada clasică târzie (anii 350 – 600), după cum relatează Artdaily. Mormântul a fost descoperit în timpul unor săpături făcute la baza dealului.

Cercetătorii au găsit urme de tăieturi pe vertebrele cervicale, ceea ce indică o decapitare. Pe baza calității hainelor războinicului și a locului mormântului său, experții au tras concluzia că individul făcea parte, cel mai probabil, din elita societății tlayacapaneze.

S-a ajuns la concluzia că este vorba de un războinic deoarece craniul său poartă urmele unor vârfuri de săgeți, răni pe care le-a suferit cu câțiva ani înainte de a muri.

2

Masacrul de acum 2.300 de ani

Foto: Ruinele orașului Chersonesos din Crimeea. Foto: Wikimedia / Dmitri A. Mottl

Tauric Chersonesos a fost un oraș antic din Peninsula Crimeea, fondat de coloniștii greci la sfârșitul secolului VI î.e.n. Zona era cândva folosită pentru cultivarea cerealelor, care erau apoi exportate în orașele grecești.

Archaeology.wiki amintește că această zonă a trecut prin multe cuceriri și, potrivit arheologilor, foarte mulți locuitori au fost uciși de invadatori.

Istoricii au descoperit scheletele unor localnici la adâncimea de doar 40 de centimetri, între rămășițele unor case din Crimeea antică.

Profesorul Vladimir Stolba, de la Departamentul pentru Cultură și Societate al Universității Aarhus, din Danemarca, spune că el și colegii săi au fost martorii unei scene de masacru vechi de 2.300 de ani. Una dintre familii fusese măcelărită chiar în casa în care locuia.

3

Un altar al zeului morții, scos la iveală în Mexic

Craniu încorporat în peretele nordic al Templului Craniilor. La stânga și la dreapta se pot observa rămășițe ale oaselor picioarelor. Foto: Hector Montaño / DMC, INAH

Iată o descoperire care i-ar da fiori oricărui arheolog. Specialiștii de la Muzeul Național de Antropologie și Istorie din Mexic au descoperit primul altar închinat lui Mictlantechutli, zeul morții, alături de rămășițe ale unor sacrificii umane.

Cei de la Institutul Național au botezat descoperirea Templul Craniilor fiindcă pe pereții dinspre nord și vest au descoperit două nișe care conțineau cranii umane și câte patru femururi.

În vârful templului, care datează din secolul XIV, au descoperit două capete din ceramică și o efigie a zeului morților. De asemenea, au descoperit peste 300 de rămășițe scheletice, ceea ce indică faptul că în vârful templului aveau loc sacrificii umane.

4

Un masacru petrecut în Suedia acum 1.500 de ani

Scheletul uneia dintre victimele masacrului de acum 1.500 de ani a fost descoperit cu fața în jos. Foto: Daily Mail

Și arheologii suedezi au descoperit rămășițele unui masacru. Petrecut în urmă cu 1.500 de ani, atacul a avut loc pe Insula Oland, în apropierea coastei suedeze.

Circumstanțele masacrului nu sunt clare, însă oamenii de știință încearcă să afle povestea.

Cadavrele a cinci dintre locuitorii orașului antic au fost scoase la iveală dintre ruinele unei colibe. Osemintele a doi locuitori au fost descoperiți lângă ușă, ca și cum oamenii ar fi fost uciși când încercau să scape.

„Cred că au fost victimele unei ambuscade și ucigașii au intrat în casă peste ei. Nu au avut nicio șansă să scape. Este un moment înghețat în timp, cum rareori ne arată arheologia… S-a întâmplat un lucru îngrozitor și toată scena a rămas neschimbată”, a explicat Helene Wilhelmson, cercetător specializat în studiul oaselor la Universitatea Lund, din Suedia.

5

Creierul fiert al unui om de acum 4.000 de ani, din Epoca Bronzului

Foto: Universitatea Halic din Istanbul

Țesutul cerebral al unei persoane din Epoca Bronzului a rezistat mai bine de 4.000 de ani. La momentul descoperirii, în 2006, arheologii și-au manifestat convingerea că vor fi recuperate și alte astfel de rămășițe cerebrale.

Rămășițele au fost găsite la Seyitomer Hoyuk, o așezare din Epoca Bronzului aflată în vestul Turciei. S-a stabilit că un cutremur a dărâmat așezarea, după care printre ruine a izbucnit un incendiu.

Flăcările au consumat rapid oxigenul şi au încălzit puternic craniile. Lipsa umezelii și a oxigenului a păstrat țesutul nedescompus. Este unul dintre cele mai bine păstrate creiere descoperite vreodată (dar în niciun caz nu e singurul).


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu