5 curiozități despre numere și felul în care ne raportăm la ele

Numerele au proprietăți fascinante. Nimeni nu știe de ce numerele prime apar la întâmplare sau de ce se comportă ca niște cristale. De la felul în care albinele se raportează la matematică, la modul în care fac calcule triburile care nu înțeleg numerele, iată câteva curiozități despre numere și matematică, un domeniu captivant și, în același timp, plin de paradoxuri.

1

Pictura pe bază de numere

curiozități despre numere
Foto: Pinterest

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre numere. Leonardo da Vinci a fost cel care a inventat pictura pe baza numerelor. Artistul a folosit acest concept pentru a le preda meșteșugul elevilor săi.

În anii ’40, Dan Robinson, care a auzit despre metoda lui da Vinci, a creat primul său tipar de pictură pe baza numerelor și l-a arătat șefului său, propunându-i să îl pună în vânzare.

Practic, produsul conceput de Robinson era un kit care conținea un set de acuarele și o planșă pe care era schițată o imagine. Fiecare zonă a picturii era marcată cu un număr, care le indica utilizatorilor ce culoare să folosească pentru a umple zona respectivă.

Inițial, șefului lui Robinson nu i-a plăcut imaginea propusă, însă l-a încurajat pe bărbat să găsească alte imagini, pe care oamenii și-ar dori să le picteze. Robinson s-a pus pe treabă și, în decursul anilor, a venit cu mai multe design-uri, de la peisaje la cai, pisici și câini.

Kitul a fost bine primit de public, iar pictura pe baza numerelor a devenit o modă. În 1955, vânzările de astfel de kituri au ajuns la 20 de milioane de dolari.

Dar moda nu a durat prea mult. În câțiva ani, piața a devenit saturată, iar profiturile au scăzut. Palmer Paint Company, compania pentru care lucra Robinson, a fost vândută.

Astăzi mai produce doar două modele de planșe. Una înfățișează „Cina cea de Taină”, iar cealaltă comemorează atacurile de la 11 septembrie 2001.

Munca lui Robinson a fost onorată de Institutul Smithsonian – o mare realizare, ținând cont de faptul că, la început, criticii acuzau trusele sale de pictură că nu sunt artă adevărată. Robinson a murit în 2019, la 93 de ani.

2

Curiozități despre numere: Matematica albinelor

curiozități despre numere
Foto: Wikimedia

În urma unui experiment realizat 2009, cercetătorii au descoperit că albinele au o abilitate extraordinară: pot înțelege (până la un punct) limbajul matematic.

În cadrul experimentului, mai multe albine au fost lăsate să zboare în jurul unor cutii labirintice, în formă de Y. Oamenii de știință le-au făcut să înțeleagă că în cutiile cu intrările marcate (cu două până la patru puncte) se ascundea o recompensă.

Când albina ajungea la intersecție, întâlnea două șiruri de puncte. Unul dintre ele se potrivea cu numărul de la intrare. Cealaltă cărare ducea la un număr diferit de puncte. Albinele care veneau în zona cu același număr ca punctele de la intrare primeau apă cu zahăr.

În 80% din cazuri, albinele au recunoscut „două puncte” și „trei puncte”. Cutiile care foloseau șiruri de trei sau patru puncte au avut o rată de succes de 70%.

Cercetătorii cred că albinele nu sunt capabile să numere. În schimb, înțeleg în mod intuitiv numerele mici, în mod similar felului în care oamenii știu că pe un raft se află trei sticle fără să le numere.

3

Numere prime uriașe

Când un număr întreg mai mare decât 1 poate fi împărțit numai la el însuși și la 1, este considerat prim. Nu ar trebui să existe rest, așa cum se întâmplă în cazul numărului 3.4, de pildă. Exemple de numere prime sunt 3, 5 și 7.

curiozități despre numere
Foto: Pinterest

În 2017, a fost descoperit cel mai mare număr prim de la acea vreme. Numit M77232917, numărul avea 23.249.425 de cifre (peste 23 de milioane). Noul record avea cu aproape un milion de cifre mai mult decât deținătorul anterior al recordului.

Ca să îți dai seama de mărimea acestui număr, trebuie să încerci să îl scrii. Dacă ai scrie zilnic 1.000 de cifre, această sarcină ți-ar lua peste 60 de ani. Din fericire, versiunea sa prescurtată poate fi scrisă ca „2 la puterea 77.232.917 minus 1”.

Acest număr este, totodată, și un număr prim Mersenne, care este o raritate. Numărul M77232917 a fost descoperit datorită căutării de numere prime Mersenne.

Savanții și oamenii obișnuiți lucrează la un proiect global legat de un computer, proiect numit „Marea Căutare pe Internet a Numărului Prim Mersenne”. După ce au căutat numărul timp de 14 ani, acesta a fost descoperit de un inginer pe nume Jonathan Pace, în 2017.

Însă recordul lui Pace nu a durat prea mult. În decembrie 2018, Patrick Laroche a descoperit un număr Mersenne și mai mare: M82589933, adică „2 la puterea 82.589.933 minus 1”.

4

Curiozități despre numere: Discalculia

Foto: Wikimedia

Puțini au auzit de discalculie. Această boală este numită „dislexia matematicii” și cei afectați de ea se chinuie să facă cele mai simple calcule. Este 7 mai mare decât 6? Care este restul de la 10 lei dacă produsul costă 5.5 lei? Care este scorul unui meci de fotbal?

Cei care suferă de discalculie se descurcă foarte greu cu astfel de calcule. Asta nu înseamnă că sunt proști. Cercetările au arătat că persoanele care suferă de această boală sunt inteligente și normale din punct de vedere cognitiv.

S-ar putea ca până la 7.5 din populație să fie afectată de discalculie, și, cum viața de zi cu zi este dificilă pentru astfel de persoane, boala trebuie înțeleasă pentru a se găsi un tratament.

Din nefericire, cauzele afecțiunii rămân un mister. Însă un lucru este sigur: regiunile creierului responsabile de calcule matematice sunt hipoactive în cazul discalculiei.

În plus, scanările au arătat că aceste regiuni sunt mai puțin conectate cu restul creierului. Totuși, motivele din spatele activității scăzute a regiunilor și a conectivității slabe nu au fost descoperite.

5

Curiozități despre numere: Culturi anumerice

Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre numere. Cei mai mulți nu își pot imagina o lume fără numere. Oamenii spun „am trei copii” sau „am nevoie de opt ouă pentru această rețetă”.

De aceea, este remarcabil că există culturi care nu folosesc numere. Sunt numite anumerice. Printre aceste culturi se numără unele triburi din Amazonia.

Acești oameni desemnează cantitățile cu termeni cum ar fi „câteva” sau „puține”. Când cercetătorii au studiat triburile anumerice, adulții acestor triburi se chinuiau să țină socoteala nucilor scoase dintr-o cutie.

Acest lucru s-a întâmplat chiar și atunci când experimentul includea numai patru nuci. Altminteri, persoanele anumerice sunt la fel de inteligente ca restul oamenilor.

Foto: Wikimedia

Interesant este faptul că toate ființele umane se nasc anumerice. Este nevoie de o întreagă societate – familie, sistem de educație și semeni – pentru a învăța o persoană să înțeleagă lumea complexă a numerelor.

Cercetările au arătat că culturile care folosesc numere sunt relativ nou apărute în cadrul istoriei de circa 200.000 de ani a omenirii.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu