5 curiozități despre numere și felul în care ne raportăm la ele

Numerele au proprietăți fascinante. Nimeni nu știe de ce numerele prime apar la întâmplare sau de ce se comportă ca niște cristale. De la felul în care albinele se raportează la matematică, la modul în care calculează triburile care nu înțeleg numerele, iată câteva curiozități despre numere și matematică, un domeniu fascinant și, în același timp, plin de paradoxuri.

1

Pictura pe bază de numere

curiozități despre numere
Foto: Pinterest

Iată prima dintre aceste curiozități despre numere. Leonardo da Vinci a fost cel care a inventat pictura pe baza numerelor. A folosit acest concept pentru a preda meșteșugul elevilor săi.

În anii ’40, Dan Robinson, care a auzit despre metoda lui da Vinci, a creat primul său design de pictură pe baza numerelor și l-a arătat șefului lui.

Șefului nu i-a plăcut, însă l-a încurajat pe Robinson să alcătuiască subiecte pe care oamenii ar dori să le picteze. Prin urmare, pe piață au apărut design-uri de peisaje, cai, pisici și cățeluși.

S-a declanșat o adevărată modă și vânzările au ajuns la 20 de milioane de dolari în 1955. Câțiva ani mai târziu, piața a devenit saturată de tot felul de copii și profiturile au scăzut.

curiozități despre numere
Foto: Wikimedia

Palmer Paint Company, pentru care lucra Robinson, a fost vândută și astăzi produce numai două astfel de truse. Una înfățișează „Cina cea de Taină” și cealaltă comemorează atacurile de la 11 septembrie 2001.

Munca lui Robinson a fost onorată de Institutul Smithsonian – o mare realizare, ținând cont de faptul că, la început, criticii acuzau trusele sale de pictură că nu sunt artă adevărată.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Robinson a murit în 2019, la 93 de ani.

2

Curiozități despre numere: Matematica albinelor

În cadrul unui experiment din 2009, cercetătorii au descoperit că albinele au o abilitate extraordinară. Aceste insecte pot distinge între două, trei și patru puncte.

Numerele mai mari erau de neînțeles pentru ele. Albinele au fost lăsate să zboare în jurul unor cutii în formă de Y.  Au fost făcute să înțeleagă că în cutiile cu intrările marcate (care aveau între două și patru puncte) se ascundea o răsplată.

curiozități despre numere
Foto: Wikimedia

Când albina ajungea la intersecție, întâlnea două șiruri de puncte. Unul dintre ele se potrivea cu numărul de la intrare. Cealaltă cărare ducea la un număr diferit de puncte. Albinele care veneau în zona cu același număr ca punctele de la intrare primeau apă cu zahăr.

În 80% din cazuri, albinele au recunoscut „două puncte” și „trei puncte”. Cutiile care foloseau șiruri de trei sau patru puncte au avut o rată de succes de 70%.

Cercetătorii cred că albinele nu sunt capabile să numere. În schimb, înțeleg în mod intuitiv numerele mici, în mod similar felului în care oamenii știu că pe un raft se află trei sticle fără să le numere.

3

Numere prime uriașe

Când un număr întreg mai mare decât 1 poate fi împărțit numai la el însuși și la 1, este considerat prim. Nu ar trebui să existe rest, așa cum se întâmplă în cazul numărului 3.4, de pildă. Exemple de numere prime sunt 3, 5 și 7.

curiozități despre numere
Foto: Pinterest

În 2017, a fost descoperit cel mai mare număr prim de la acea vreme. Numit M77232917, numărul avea 23.249.425 de cifre (peste 23 de milioane). Noul record avea cu aproape un milion de cifre mai mult decât deținătorul anterior al recordului.

Ca să îți dai seama de mărimea acestui număr, trebuie să încerci să îl scrii. Dacă ai scrie zilnic 1.000 de cifre, această sarcină ți-ar lua peste 60 de ani. Din fericire, versiunea sa prescurtată poate fi scrisă ca „2 la puterea 77.232.917 minus 1”.

Acest număr este, totodată, și un număr prim Mersenne, care este o raritate. Numărul M77232917 a fost descoperit datorită căutării de numere prime Mersenne.

Savanții și oamenii obișnuiți lucrează la un proiect global legat de un computer, proiect numit „Marea Căutare pe Internet a Numărului Prim Mersenne”. După ce au căutat numărul timp de 14 ani, acesta a fost descoperit de un inginer pe nume Jonathan Pace, în 2017.

Însă recordul lui Pace nu a durat prea mult. În decembrie 2018, Patrick Laroche a descoperit un număr Mersenne și mai mare: M82589933, adică „2 la puterea 82.589.933 minus 1”.

4

Curiozități despre numere: Discalculia

Foto: Wikimedia

Puțini au auzit de discalculie. Această boală este numită „dislexia matematicii” și cei afectați de ea se chinuie să facă cele mai simple calcule. Este 7 mai mare decât 6? Care este restul de la 10 lei dacă produsul costă 5.5 lei? Care este scorul unui meci de fotbal?

Cei care suferă de discalculie se descurcă foarte greu cu astfel de calcule. Asta nu înseamnă că sunt proști. Cercetările au arătat că persoanele care suferă de această boală sunt inteligente și normale din punct de vedere cognitiv.

S-ar putea ca până la 7.5 din populație să fie afectată de discalculie, și, cum viața de zi cu zi este dificilă pentru astfel de persoane, boala trebuie înțeleasă pentru a se găsi un tratament.

Din nefericire, cauzele afecțiunii rămân un mister. Însă un lucru este sigur: regiunile creierului responsabile de calcule matematice sunt hipoactive în cazul discalculiei.

În plus, scanările au arătat că aceste regiuni sunt mai puțin conectate cu restul creierului. Totuși, motivele din spatele activității scăzute a regiunilor și a conectivității slabe nu au fost descoperite.

5

Curiozități despre numere: Culturi anumerice

Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre numere. Cei mai mulți nu își pot imagina o lume fără numere. Oamenii spun „am trei copii” sau „am nevoie de opt ouă pentru această rețetă”.

De aceea, este remarcabil că există culturi care nu folosesc numere. Sunt numite anumerice. Printre aceste culturi se numără unele triburi din Amazonia.

Acești oameni desemnează cantitățile cu termeni cum ar fi „câteva” sau „puține”. Când cercetătorii au studiat triburile anumerice, adulții acestor triburi se chinuiau să țină socoteala nucilor scoase dintr-o cutie.

Acest lucru s-a întâmplat chiar și atunci când experimentul includea numai patru nuci. Altminteri, persoanele anumerice sunt la fel de inteligente ca restul oamenilor.

Foto: Wikimedia

Interesant este faptul că toate ființele umane se nasc anumerice. Este nevoie de o întreagă societate – familie, sistem de educație și semeni – pentru a învăța o persoană să înțeleagă lumea complexă a numerelor.

Cercetările au arătat că culturile care folosesc numere sunt relativ nou apărute în cadrul istoriei de circa 200.000 de ani a omenirii.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu