fbpx

5 curiozități despre Fidel Castro, ghimpele comunist din coasta SUA

Câte curiozități despre Fidel Castro cunoști? Fidel Castro, considerat „părintele Revoluției Cubaneze”, și-a condus țara timp de 47 de ani, din 1959 până în 2006.

Pentru unii, Castro a fost un dictator nemilos și un tiran comunist. Pentru alții, a fost un eliberator și un apărător al egalitarismului. Fără îndoială, a fost unul dintre cei mai ușor de recunoscut oameni din lume din a doua jumătate a secolului XX și începutul secolului XXI.

Este ținut minte pentru o seamă de caracteristici, roluri și asocieri interesante. Așadar, iată câteva curiozități despre Fidel Castro.

1. Un erou american neverosimil

curiozități despre Fidel Castro
Fidel Castro dând mâna cu vicepreședintele american, Richard Nixon, în timpul unei recepții organizate la Washington în 1959. Foto: Getty Images

Înainte de a fi ponegrit de politicienii și mass-media din SUA, Castro a fost sărbătorit ca un erou care tocmai răsturnase regimul autoritar al lui Fulgencio Batista (indezirabil pentru Washington).

Imediat după Revoluția Cubaneză, Ed Sullivan, realizatorul celui mai popular show american, a zburat spre Cuba ca să realizeze un interviu cu Castro.

Pe 11 ianuarie 1959, în Matanzas, înconjurat de aproximativ 100 de bărbați înarmați, Sullivan a vorbit cu Castro, pe care l-a asemănat cu George Washington (poți vedea interviul aici).

L-a numit pe Castro „un tânăr destoinic”, folosind aceleași adjective cu care îl descrisese pe Elvis Presley și pe care avea să le folosească pentru a-i descrie pe The Beatles. Mai târziu în acea zi, din Havana, Castro a fost difuzat în direct în cadrul unei emisiuni.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Castro vorbea într-o engleză poticnită, dar corectă, așa cum avea să facă și când avea să apară drept invitat la numeroase alte emisiuni.

Reporterii americani care l-au intervievat în cadrul unei emisiuni din 19 aprilie 1959 i s-au adresat cu apelativul „doctor Castro”, adoptând denumirea cubaneză onorifică pentru un avocat (doctor în jurisprudență).

Cu acea ocazie, Castro, care încă nu se declarase marxist, a spus că opinia sa era că „americanii sunt de treabă”.

2. Curiozități despre Fidel Castro și celebra sa barbă

Abraham Lincoln a avut o barbă devenită celebră. La fel au avut Grigori Rasputin și Ernest Hemingway. Însă este greu să ne gândim la o barbă mai faimoasă decât cea pe care Castro a purtat-o timp de șapte decenii.

La fel ca „tovarășii săi revoluționari”, nu avea timp să se bărbierească în timp ce lupta în sălbăticie din Munții Sierra Maestra.

curiozități despre Fidel Castro
Fidel Castro la o conferință de presă din Cienfuegos, la 7 ianuarie 1959. Foto: AP

Astfel, bărbile au devenit un fel de medalii de onoare. Părul facial avea și rolul de filtru pentru spioni, care, așa cum spune Castro în autobiografia sa, „Fidel Castro: Viața mea”, ar fi trebuit să-și crească barba timp de șase luni înainte de a încerca să se infiltreze în „Mișcarea 26 Iulie”.

Mult timp după epoca în care lupta în trupele de gherilă, Castro și-a păstrat barba ca simbol al triumfului revoluției.

Barba lui a devenit un simbol atât de puternic, încât CIA a pus la cale (dar nu a dus la îndeplinire) un plan de a face barba să cadă prin plasarea unui depilator solubil în papucii lui Castro, substanță care putea fi absorbită prin piele.

Fiind un om pragmatic, Castro și-a dat seama că bărbieritul îi ocupa un timp pe care ar fi putut să-l folosească mai eficient. Castro a calculat astfel:

„Dacă înmulțești cele 15 minute (pe care le pierzi zilnic bărbierindu-te) cu numărul zilelor din an, vei vedea că aloci aproape 5.500 de minute bărbieritului. O zi de muncă de opt ore este alcătuită din 480 de minute. Așa că, dacă nu te bărbierești, câștigi cam zece zile pe care le poți aloca muncii, cititului, sportului sau oricărei activități care îți face plăcere.”

Aceste curiozități despre Fidel Castro te vor ajuta să-ți faci o imagine despre celebrul dictator

3. Țintă pentru asasini

Iată cea mai interesantă mențiune de pe lista noastră de curiozități despre Fidel Castro. De-a lungul anilor, serviciile SUA au pus la cale multe comploturi ratate de a-i lua viața lui Castro.

Fabian Escalante, șeful Departamentului Cubanez de Securitate a Statului, susține că au existat 634 de tentative de asasinare, lucru îndoielnic.

curiozități despre Fidel Castro
Fidel Castro în New York, în 1959, râzând de titlul unui ziar care anunța că toată poliția locală este în alertă pentru dejucarea unui complot de asasinare a liderului cubanez. Foto: Corbis

Totuși, există multe dovezi referitoare la comploturi ale SUA de a-l ucide pe Castro. Unele dintre acestea au fost foarte ciudate. Două dintre cele mai bizare erau legate de pasiunea lui Castro pentru scufundări.

În cadrul primei tentative, o scoică explozivă trebuia plasată într-o zonă în care lui Castro îi plăcea să se scufunde. A doua tentativă implica un costum de scufundări uns cu o ciupercă ce cauza boli, precum și un dispozitiv de respirat contaminat cu tuberculoză.

O altă metodă implica un stilou care ascundea un ac hipodermic atât de mic, încât ar fi fost imposibil să-ți dai seama când te înțeapă. Alte tentative ar fi folosit pilule toxice cu botulism, care trebuiau să-i fie administrate lui Castro de o fostă iubită, și trabucuri otrăvite sau explozive.

4. Curiozități despre Fidel Castro și trabucul său omniprezent

Liderul cubanez a fost un împătimit al trabucurilor în cea mai mare parte a vieții sale. Foto: Getty Images

Nu e surprinzător faptul că americanii au considerat că trabucul era o cale potrivită de a-l asasina pe Castro. Timp de zeci de ani, trabucul a devenit o „marcă” a lui Castro, la fel ca uniforma (vestigiu din zilele gherilei) și barba.

Desigur, Cuba este celebră pentru trabucurile sale, așa că era firesc ca Fidel Castro să adopte trabucul ca făcând parte din imaginea sa. Dar cu adevărat surprinzătoare este implicarea sa în dezvoltarea uneia dintre cele mai celebre fabrici de trabucuri din Cuba.

În anii ’60, după ce a aflat că trabucul aromat al uneia dintre gărzile sale de corp era fabricat de un prieten al acesteia, Castro a înființat fabrica „El Laguito”.

Trabucul rezultat, „Cohiba Esplendidos”, a devenit o marcă de renume mondial și trabucul preferat al lui Castro vreme de peste 20 de ani. Însă, în 1985, trabucul a dispărut brusc.

După ce s-a apucat de fumat la 15 ani, Castro a renunțat la 59 de ani, pentru a sprijini o campanie națională de sănătate îndreptată împotriva fumatului.

5. Iubitor de literatură

curiozități despre Fidel Castro
Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez și Fidel Castro au fost prieteni foarte buni. Foto: diariolasamericas.com

Iată și ultima dintre aceste curiozități despre Fidel Castro. Cititor pasionat și iubitor de literatură, Castro a închegat relații cu trei scriitori laureați ai premiului Nobel.

Castro a spus că romanul lui Ernest Hemingway „Pentru cine bat clopotele”, o operă care descria Războiul Civil Spaniol, i-a slujit drept inspirație pentru tacticile sale de gherilă.

Proliferarea unor poze cu Hemingway, care avea o casă în Cuba, a lăsat impresia că între cei doi exista o prietenie apropiată.

De fapt, toate fotografiile fuseseră realizate cu ocazia unei singure întâlniri, în mai 1960, când Castro participase la un concurs de pescuit organizat în onoarea lui Hemingway.

Poetul chilian Pablo Neruda avea un mare respect pentru Castro și pentru Revoluția Cubaneză, deși fusese deziluzionat de tratamentul aspru la care fusese supus un fotograf care documentase o întâlnire secretă între Neruda și Castro în Caracas, Venezuela.

Mai târziu, Neruda a devenit subiectul disprețului unei scrisori a unor intelectuali cubanezi, scrisă, se pare, la cererea lui Castro. Aceasta, după ce poetul a vizitat SUA, în 1966.

Însă relația lui Castro cu romancierul columbian Gabriel Garcia Marquez era la un cu totul alt nivel. Cei doi erau foarte apropiați.

În epoca de imediat după Revoluție, scriitorul a lucrat pentru un oficiu de presă al guvernului cubanez, înainte ca acesta să fie preluat de comuniști.

Prietenia complexă a celor doi a înflorit mulțumită aprecierii pe care Castro o avea pentru romanul „Un veac de singurătate”, un clasic al realismului magic.

Prietenia celor doi a supraviețuit amestecului de apreciere și critică pe care îl exprimase Marquez cu privire la Castro. Marquez considera că Fidel Castro avea o sensibilitate literară rafinată și, ani la rând, la cererea scriitorului, Castro i-a citit și criticat manuscrisele.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>