5 curiozități despre Evul Mediu, de la ciumă, la luptele cu melci

În cele ce urmează, îți prezentăm o listă de curiozități despre Evul Mediu, considerat una dintre cele mai întunecate perioade din trecutul omenirii. Au fost vremuri tulburi, când războaiele, bolile și igiena precară au creat probleme pe care omenirea le-a depășit cu greu.

Din punct de vedere istoric, Evul Mediu este o perioadă bizară, dar foarte interesantă și care încă ascunde multe secrete. De exemplu, știi de ce purtarea hainelor cu dungi era un lucru de rău augur? Sau cunoști motivul pentru care manuscrisele înfățișau cavaleri în armură care se luptau cu melcii?

1

Curiozități despre Evul Mediu: Hainele în dungi, semn rău!

curiozități despre Evul Mediu
Foto: AndreasPraefcke/Domeniul public/Wikipedia

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre Evul Mediu. În acele vremuri, purtarea hainelor cu dungi nu era indicată.

În 1310, un pantofar din Rouen a fost executat fiindcă purta haine cu dungi. Această vestimentație le era rezervată actorilor, prostituatelor, ereticilor, bufonilor și altor oameni care nu aveau o poziție prea onorabilă în societate.

Hainele cu dungi erau o modalitate de a-i deosebi de oamenii obișnuiți. Nu este nici astăzi clar motivul pentru care dungile erau considerate semn rău.

Unii experți cred că motivul era că straiele dungate puteau ascunde forma corpului și puteau fi luate drept o încercare de a schimba înfățișarea adevărată a unei persoane.

2

De ce masca doctorilor de ciumă era prevăzută cu un cioc?

curiozități despre Evul Mediu
Costumația unui medic de ciumă. Foto: Etsy

Iată una dintre cele mai sinistre curiozități despre Evul Mediu. Celebrii doctori de ciumă bubonică purtau o mască cu un cioc. Însă scopul ciocului nu era să intimideze oamenii: în el erau îndesate materiale impregnate cu substanțe cu un miros puternic.

De exemplu, o cârpă scufundată în oțet, flori, ierburi sau alte lucruri de acest gen. Se credea că un astfel de filtru putea opri ciuma. Singura întrebare este când anume a fost creat acest costum.

Este posibil să fi apărut prima dată în timpul epidemiei din secolul XIV, însă nu există dovezi precise care să confirme acest lucru. Unii istorici cred că a fost inventat abia în secolul XVII.

Prima pandemie de ciumă pe care o cunoaștem a izbucnit la mijlocul secolului VI și a ucis peste 125 de milioane de oameni în Europa și Asia.

A existat o pandemie și în secolul XIV: ciuma a fost adusă din China în Europa și a ajuns în Rusia, unde a ucis populația din mai multe orașe.

În Europa, peste 25 de milioane de oameni au fost uciși de ciumă. La acea vreme, acest număr reprezenta o treime din populația Europei.

3

De ce existau deschideri în zidurile catedralelor?

curiozități despre Evul Mediu
Foto: John Salmon/Geograph.org.uk

În timpul lucrărilor de restaurare, experții au descoperit niște deschideri mici în zidurile catedralelor construite în Evul Mediu. Aceste deschideri se numesc hagioscoape, iar oamenii le foloseau ca să vadă ce anume se întâmpla în interior.

Erau folosite de oamenii care, dintr-un motiv sau altul, nu puteau intra în catedrală, așa cum era cazul leproșilor. S-a descoperit că aceste deschideri aveau forme diferite, în funcție de catedrală.

Puteau fi rotunde, dreptunghiulare și chiar și în formă de cruce. Deschiderile erau îndreptate spre cimitire sau spre cartierele puțin populate. În secolul XVI, cele mai multe au fost sigilate, după ce pandemia de lepră a fost eradicată.

4

De ce scările spiralate urcau întotdeauna în direcția acelor de ceasornic?

curiozități despre Evul Mediu
Foto: John Thorne/Flickr

Scările spiralate din castelele din Evul Mediu au fost construite pe urcare în direcția acelor de ceasornic. Au fost realizate astfel pentru eventualitatea în care castelul s-ar fi aflat sub asediu.

Un apărător care cobora scările putea lupta cu mâna dreaptă, iar cei mai mulți oameni sunt dreptaci. Un atacator care urca scările ar fi avut dificultăți în a-și folosi mâna dreaptă ca să lupte.

Scările spiralate mai aveau o caracteristică: treptele aveau înălțimi și lățimi diferite. Astfel, atacatorii nefamiliarizați cu locul se împiedicau și cădeau. În același timp, cei din castel cunoșteau fiecare treaptă și se puteau mișca rapid.

Desigur, există câteva excepții de la această regulă. De exemplu, unul dintre castelele Waldstein avea scările dispuse în sens invers acelor de ceasornic, deoarece cei mai mulți membri ai familiei erau stângaci.

5

Curiozități despre Evul Mediu: De ce se războiau cavalerii cu melcii?

Foto: British Library

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Evul Mediu. Manuscrisele create la sfârșitul secolului XIII în nordul Franței conțineau ilustrații care reprezentau cavaleri luptând cu melci.

Nu este clar de ce artiștilor medievali nu le plăceau melcii, dar există mai multe posibile explicații. Una ar fi că un melc care iese din cochilie este un simbol al învierii, iar ilustrațiile sunt niște metafore.

O altă explicație ar fi că melcul este simbolul lașității. Însă cea mai credibilă teorie spune că este simbolul lombarzilor, care erau în război cu francezii.

Ca să știi mai mult, citește „Jurnal din anul ciumei”

Considerată cea mai bine documentată cronică a unei mari epidemii, cartea descriere ororile Marii Ciume din anii 1665-1666, o catastrofă care a ucis 25% din populația Londrei, circa 100.000 de oameni. Pentru scrierea acestei capodopere, Defoe s-a folosit de sursele scrise ale epocii sale, cu abilitate de jurnalist și mult talent literar.

„Jurnal din anul ciumei” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu